Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm
Trachycarpus verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Azië, voornamelijk de Himalaya en China
 • Kan koude temperaturen weerstaan
 • Heeft grote, waaiervormige bladeren

Trachycarpus, ook bekend als de waaierpalm, is een geslacht van palmen die inheems zijn in Azië, met name in gebieden zoals de Himalaya en China. Deze palmen zijn geliefd om hun vermogen om koude temperaturen te weerstaan, waardoor ze populair zijn in gematigde klimaten over de hele wereld. Trachycarpus-soorten hebben grote, waaiervormige bladeren en kunnen een indrukwekkende hoogte bereiken.

Trachycarpus verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Zaden / sporen
Tropisch, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Fusariumverwelking
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Trachycarpus kamerplant, ook wel Henneppalm, Waaierpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Trachycarpus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Trachycarpus verzorging

Algemene verzorging

Trachycarpus, ook bekend als de waaierpalm, is een robuuste palm die goed tegen kou kan en vaak wordt gebruikt in tuinen en als kamerplant. Deze palmsoort heeft helder, indirect licht nodig en kan enkele uren direct zonlicht verdragen.

Zorg voor een goed doorlatende grond en houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet doorweekt. Trachycarpus palmen gedijen bij gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid.

Voed elke twee maanden tijdens het groeiseizoen met een palm-specifieke meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Trachycarpus.

Standplaats

Trachycarpus, ook bekend als de waaierpalm, heeft helder, indirect licht nodig maar kan ook enige directe zon verdragen, vooral in de ochtend of late namiddag.

Een plek binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen is ideaal. Hoewel deze palm enige schaduw kan tolereren, zal te weinig licht de groei vertragen en kan het leiden tot zwakkere bladeren.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

De Trachycarpus palm heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig. Gedurende het groeiseizoen in de lente en zomer moet de grond gelijkmatig vochtig gehouden worden, wat meestal neerkomt op eens per week water geven. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door niet volledig uitdroogt.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, aangezien de plant dan minder actief groeit en minder water verbruikt.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan koelere omstandigheden maar kan een breed scala aan temperaturen verdragen, typerend voor gematigde gebieden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, rijke grond; aanpasbaar aan verschillende omstandigheden.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, typerend voor zijn robuuste palmeigenschappen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om oude bladeren en vruchttrossen te verwijderen; nodig voor hygiëne en uiterlijk.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten, vooral in natte omstandigheden of wanneer overbewaterd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.

Groei

Waaierpalmen met een matig groeitempo, met snellere groei wanneer jong en onder ideale omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam tot gematigd groeiende palm, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Trachycarpus video's

WINDMILL PALM CARE

Planting a Trachycarpus fortunei & Hardy Palm Care Tips

Trachycarpus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Trachycarpus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Trachycarpus soorten

kamerplanten

Trachycarpus Fortunei

Must-haves om jouw Trachycarpus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken