Cordyline

Geluksplant, Koolpalm
Cordyline verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Asparagaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Azië, Australië, en de Stille Oceaan
 • Opvallende lange, kleurrijke bladeren
 • Geschikt voor binnen en buiten

Cordyline, vaak gebruikt als sierplant, komt oorspronkelijk uit de tropische delen van Azië, Australië, en de Stille Oceaan. Deze planten, met hun opvallende lange bladeren in diverse kleuren, zijn geschikt voor zowel binnen als buiten kweek. Ze vereisen goed gedraineerde grond, regelmatige watergift en bescherming tegen direct zonlicht.

Cordyline verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Fusariumverwelking, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Cordyline kamerplant, ook wel Geluksplant, Koolpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Cordyline soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Cordyline verzorging

Algemene verzorging

Cordyline, met zijn opvallende bladeren, voegt een exotisch tintje toe aan elke kamer. Deze plant heeft helder, indirect licht nodig om de bladkleur te behouden, maar kan ook enkele uren direct zonlicht verdragen.

Laat de grond tussen de gietbeurten door enigszins uitdrogen, maar zorg ervoor dat deze niet volledig uitdroogt, vooral in de groeiperiode. Cordylines zijn enigszins droogtetolerant, maar constante vochtigheid bevordert een gezonde groei. Hoge luchtvochtigheid is gunstig; overweeg regelmatig te sproeien.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Cordyline.

Standplaats

Cordyline, met zijn opvallende bladkleuren en patronen, heeft helder, indirect licht nodig. Plaatsing in de buurt van een raam op het oosten of westen, waar de plant genoeg licht kan opvangen zonder directe middagzon, is ideaal.

Cordylines kunnen wat direct zonlicht verdragen, vooral als ze geleidelijk worden blootgesteld aan hogere lichtniveaus. Te veel direct zonlicht kan bladverbranding veroorzaken. Onvoldoende licht resulteert juist weer in minder levendige bladkleuren en een slappe groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Cordyline, of de geluksplant, heeft een gemiddelde waterbehoefte. In het groeiseizoen (lente en zomer) is het raadzaam om de plant eens per week water te geven, waarbij je de grond gelijkmatig vochtig houdt.

In de herfst en winter, als de plant minder actief is, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis.

Let op: De Cordyline zal zijn onderste bladeren afstoten als de grond te droog heeft gestaan.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, typerend voor tropische omgevingen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan een goed drainerende, rijke en licht zure grond.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn diverse leefgebieden.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen en de hoogte te controleren; kan worden gesnoeid voor vormgeving.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten, vooral wanneer overbewaterd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, varieert per soort en omstandigheden maar over het algemeen stabiel.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat saponinen, die kwijlen, braken en diarree kunnen veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Gematigde groeisnelheid, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Cordyline video's

Cordyline - Houseplant of the week

Cordyline/Hawaiian Ti Plant: Propagation I Plant Care

Cordyline alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Cordyline kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Cordyline soorten

kamerplanten

Cordyline Conga

kamerplanten

Cordyline Glauca

kamerplanten

Cordyline Kiwi

kamerplanten

Cordyline Tango

Must-haves om jouw Cordyline te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken