Tradescantia

Vaderplant
Tradescantia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Commelinaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Amerika
 • Bekend om hun gestreepte, veelkleurige bladeren
 • Populair vanwege hun gemakkelijke verzorging en snelle groei

Tradescantia, bekend als de vaderplant, is een geslacht van snelgroeiende, hangende of bodembedekkende planten die inheems zijn in Amerika. Deze planten staan bekend om hun gestreepte, veelkleurige bladeren en kleine, opvallende bloemen. Tradescantias zijn populair vanwege hun gemakkelijke verzorging en snelle groei, waardoor ze een populaire keuze zijn voor binnenshuis hangmanden of als bodembedekkers in de tuin.

Tradescantia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Vaak snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Meeldauw, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Tradescantia kamerplant, ook wel Vaderplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Tradescantia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Tradescantia verzorging

Algemene verzorging

Tradescantia, bekend om zijn aantrekkelijke bladeren en hangende groei, is ideaal voor hangmanden of als bodembedekker. Deze planten geven de voorkeur aan helder, indirect licht maar kunnen ook in schaduwrijke omstandigheden overleven. Vermijd direct zonlicht, wat de bladkleur kan vervagen.

Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en laat de grond niet volledig uitdrogen tussen gietbeurten. Tradescantia’s vereisen een gemiddelde luchtvochtigheid en moeten elke maand tijdens het groeiseizoen worden gevoed met een verdunde, evenwichtige meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Tradescantia.

Standplaats

Deze snelgroeiende planten hebben helder, indirect licht nodig om hun levendige bladkleuren te behouden. Plaats Tradescantia op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen, waar hij veel indirect licht kan ontvangen.

Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbleken, terwijl onvoldoende licht kan leiden tot spichtige groei en verlies van bladkleur.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze veelzijdige plantenfamilie vereist een constant licht vochtige grond tijdens het groeiseizoen. Eens per week water geven is voldoende om de grond vochtig te houden, maar pas op voor waterophoping.

In de koelere maanden van de herfst en winter kan de watergift worden aangepast naar eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur binnenshuis.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit goed in warme, vochtige omstandigheden, typerend voor veel tropische en subtropische gebieden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft vochtige, goed drainerende grond, rijk aan organisch materiaal nodig.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, aanpasbaar aan verschillende omstandigheden.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei regelmatig om weelderige, bossige groei te bevorderen en uitrekken te voorkomen.

 • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Vatbaar voor schimmelziekten vanwege de hoge luchtvochtigheid en vochtbehoeften.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral wat betreft verspreiding en productie van nieuwe scheuten.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Kan huidirritatie veroorzaken bij sommige huisdieren; milde gastro-intestinale problemen bij inslikken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiend, profiteert van jaarlijks verpotten om weelderige, gezonde groei aan te moedigen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Tradescantia video's

Tradescantia Nanouk care and propagation

Growing Tradescantia / Wandering Jew Care & Propagation

Tradescantia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Amydrium

Spiderman Monstera

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Tradescantia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Tradescantia soorten

kamerplanten

Tradescantia

kamerplanten

Tradescantia Brown Hill

kamerplanten

Tradescantia Nanouk

kamerplanten

Tradescantia Zebra

kamerplanten

Tradescantia Zebrina

kamerplanten

Tradescantia Zebrina Purpusii

Must-haves om jouw Tradescantia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken