Amydrium

Spiderman Monstera
Amydrium verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Categorie: Bladplanten
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Komt voornamelijk voor in Zuidoost-Azië
 • Groeit als epifyt in het regenwoud
 • Decoratieve bladeren

Amydrium, vooral bekend in Zuidoost-Azië, behoort tot de familie van klim- en hangplanten die vaak in regenwouden worden gevonden. Ze hebben de unieke eigenschap om als epifyt te groeien, wat betekent dat ze op andere planten leven zonder deze te schaden. De bladeren zijn zeer decoratief, waardoor ze gewild zijn als kamerplanten om zo jouw huiskamer van een tropisch tintje te voorzien.

Amydrium verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Gemiddeld water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Amydrium kamerplant, ook wel Spiderman Monstera genoemd. Daarnaast vind je informatie over Amydrium soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Amydrium verzorging

Algemene verzorging

Amydrium is een geslacht van klimmende en hangende planten met een tropische uitstraling. Dit komt door de diep ingesneden bladeren (lijkt op de Monstera). Deze plantensoort geeft de voorkeur aan helder, indirect licht, maar kan ook lagere lichtniveaus verdragen. Hierdoor zijn ze geschikt voor binnenruimtes met minder natuurlijk licht. Een plaats in de buurt van een oost- of noordgericht raam is perfect.

Amydrium vereist regelmatige watergift om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg voor een goede drainage van de pot om overtollig water gemakkelijk af te voeren.

Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk voor deze plant, dus overweeg regelmatig te sproeien of gebruik een luchtbevochtiger om de omgeving vochtig te houden. Beperk het voeden tot eens per maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde universele vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Amydrium.

Standplaats

Amydrium heeft een voorkeur voor helder, indirect licht. Deze planten doen het goed als ze op 1 tot 2 meter afstand van een raam op het oosten of noorden worden geplaatst.

Ze kunnen ook achter een gordijn nabij een zuid- of westraam geplaatst worden, om te voorkomen dat ze direct zonlicht ontvangen dat hun bladeren kan schaden.

Te weinig licht kan leiden tot minder levendige bladtekeningen en langzamere groei, terwijl te veel direct zonlicht de bladeren kan verbranden of vergelen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Amydrium soorten gedijen in vochtige omstandigheden en vereisen regelmatig water tijdens het groeiseizoen. Het is raadzaam om de grond licht vochtig te houden en ongeveer eens per week water te geven, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

Tijdens de herfst en winter kan de watergift worden teruggeschroefd naar eens in de twee weken, let hierbij goed op dat de grond niet volledig uitdroogt.

 • Gemiddeld water - Gemiddeld waterbehoevende planten vereisen ongeveer één tot twee keer per week water (afhankelijk van de tijd van het jaar). Deze categorie is geschikt voor de meeste standaard kamerplanten.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit het beste in warme, vochtige tropische klimaten.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond met veel organisch materiaal.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn inheemse tropische bosomgeving.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om de groei te controleren en ongezonde bladeren te verwijderen; profiteert van af en toe vormgeven.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Vereist hoge luchtvochtigheid, waardoor het vatbaar is voor schimmelziekten als het niet goed wordt verzorgd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, afhankelijk van soort en verzorging.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Onvoldoende gegevens, maar vergelijkbare genera zijn giftig door calciumoxalaat.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Gematigde groeisnelheid, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Amydrium video's

Amydrium zippelianum Houseplant Care

Amydrium Medium Blue Review

Amydrium alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aglaonema

Chinese Evergreen

Anthurium

Flamingoplant

Aralia

Polyscias

Araucaria

Slangenden, apenboom

Asparagus

Kwartjesplant

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant

Clusia

Varkensboom

Coffea

Arabica coffee

Cordyline

Geluksplant, Koolpalm

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom

Hoya

Wasbloem, Parel

Livistona

Waaierpalm

Monstera

Gatenplant

Peperomia

Krokodillentranen

Phalaenopsis

Vlinderorchidee

Philodendron

Heartleaf

Pilea

Pannenkoekenplant, Chinese geldplant

Rhapis

Stokpalm, Bamboepalm, Lady Palm

Saxifraga

Steenbreek

Schefflera

Vingersboom

Syngonium

Pijlpuntplant

Trachycarpus

Henneppalm, Waaierpalm

Tradescantia

Vaderplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Amydrium kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Amydrium soorten

kamerplanten

Amydrium Medium Silver

Must-haves om jouw Amydrium te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken