Als echte plantenliefhebber wil je natuurlijk de beste omstandigheden voor jouw kamerplanten creëren. Daarom geef je zorgvuldig water, zet je jouw groene vrienden op de perfecte lichtplek en wellicht fluister je zelfs af en toe wat lieve woordjes.
Wat vaak over het hoofd gezien wordt bij het verzorgen van kamerplanten, is de luchtvochtigheid. Zeker in de winter, als de verwarming aangaat, kan de lucht voor veel tropische kamerplanten te droog worden. Het gevolg, droge gekrulde bladeren of wellicht erger.
Een luchtbevochtiger kan dan het cruciale verschil maken voor de gezondheid en groei van je planten door te zorgen voor een perfecte luchtvochtigheid.
Wil je meer weten over hoe je met een luchtbevochtiger de perfecte omgeving voor je kamerplanten kunt creëren? Lees dan snel verder! Ik heb tips over het gebruik van luchtbevochtigers en ook een top 5 met de beste luchtbevochtigers van dit moment.
Laten we beginnen!
5 Beste luchtbevochtigers voor planten
Als je online gaat zoeken naar de beste luchtbevochtigers kom je tientallen modellen tegen. Om voor jou de keuze wat makkelijker te maken, heb ik een lijst gemaakt met de beste luchtbevochtigers van dit moment.
Deze apparaten zijn perfect om de luchtvochtigheid voor jouw kamerplanten (en de mens achter de plant) te optimaliseren. Hieronder vind je de top 5 luchtbevochtigers van dit moment.
Luchtbevochtigers van A tot Z (en waarom jouw planten hem nodig hebben)
Ben je er nog niet zeker van waarom je een luchtbevochtiger nodig hebt? Een goede sproeibeurt voor je planten op z’n tijd met een handige plantenspuit kan toch ook?
Hoewel dat zeker waar is, kan een luchtbevochtiger – zeker voor mensen met grotere plantencollectie – voorzien in een stukje gemak. Je weet zeker dat jouw kamerplanten altijd de juiste luchtvochtigheid hebben om optimaal te groeien.
Bekijk hieronder informatie over de beste luchtbevochtigers voor kamerplanten van dit moment, of gebruik de quick navigatie om meer te lezen over luchtvochtigheid en welke soorten luchtbevochtigers er zijn.
Populairste luchtbevochtigers van dit moment
Omdat de keuze uit luchtbevochtigers gigantisch is, heb ik hieronder 5 populaire opties voor je uitgelicht. Zo weet je zeker dat je een goede keuze maakt en de beste luchtbevochtiger voor jouw situatie aanschaft.
Pluspunten
- Betaalbare optie
- Ruimtes tot 35m2
- Waterreservoir van 3 liter
- Geluidsniveau 25 dB
- Afneembaar waterreservoir
Minpunten
- Geen ingebouwde hygrometer
- Geen instelbare vochtigheidsgraad
De Clean Air Optima® luchtbevochtiger CA-602 is een prima keuze voor het creëren van een gezonde en aangename luchtkwaliteit in huis, vooral voor plantenliefhebbers.
Deze geavanceerde luchtbevochtiger combineert ultrasone technologie met een ionisator en aromatherapie en heeft een capaciteit die varieert van 120 ml/h tot 300 ml/h. Hierdoor is hij geschikt voor ruimtes tot 35m² / 90m³.
Naast bevochtiging kan je met deze luchtbevochtiger ook de lucht reinigen door middel van ionisatie, waarbij negatieve ionen de lucht verfrissen en onzuiverheden zoals stof en micro-organismen uit de lucht verwijderen. Dit maakt de binnenlucht gezonder en frisser.
Het is ook mogelijk met deze luchtbevochtiger om oliën te gebruiken voor aromatherapie. Hierdoor krijg je een ontspannende en geurige sfeer in de kamer.
De CA-602 heeft een eenvoudige bediening met draaiknoppen en een druktoets. Het permanente keramisch / nano / zilver filter zorgt ervoor dat je geen filters hoeft te vervangen.
Pluspunten
- Ruimtes tot 65m2
- Waterreservoir van 5.5 liter
- Geluidsniveau 25 dB
- Ingebouwde hygrometer
- Instelbare vochtigheidsgraad
Minpunten
- Iets zwaarder met 3.4 kilogram
De Clean Air Optima® ultrasoon luchtbevochtiger CA-606 is een 3-in-1 luchtbevochtiger en kan zowel koude als warme nevel produceren. Deze luchtbevochtiger is uitgerust met een ionisator die 3.000.000 negatieve ionen per cm³ produceert, wat de luchtkwaliteit significant verbetert.
De CA-606 is geschikt voor ruimtes tot ongeveer 65m²/160m³ en maakt gebruik van een PTC verwarmingselement die het water tot ongeveer 65 graden verwarmt. Hierdoor worden bacteriën gedood en het risico op legionella verminderd.
De CA-606 biedt ook de mogelijkheid voor aromatherapie, waarmee je een aangename geur in jouw huis kunt creëren. De luchtbevochtiger is ook voorzien van een geavanceerd waterfilter. Dit helpt bij het ontkalken en verzachten van leidingwater, waardoor de levensduur van het apparaat wordt verlengd en kalkvorming kan worden verminderd.
Het apparaat is uitgerust met een zilver ion filter (effectief bacteriën en virussen doden) en heeft een grote watertank van 5,5 liter. Met functies zoals een digitale hygrostaat, een instelbare luchtvochtigheid tussen 40 en 80% en een geluidsarme werking, is deze luchtbevochtiger een absolute aanrader.
Pluspunten
- Ruimtes tot 65m2
- Waterreservoir van 5 liter
- Geluidsniveau 25 dB
- Ingebouwde hygrometer
- Instelbare vochtigheidsgraad
- Bediening vanaf smartphone
- Navullen aan de bovenkant
Minpunten
- Prijziger dan CA-606
- CA-606 is energiezuiniger
De Clean Air Optima® ultrasoon luchtbevochtiger CA-605T biedt een 3-in-1 oplossing voor het verbeteren van de luchtkwaliteit.
Dit apparaat is geschikt voor zowel kleine als grotere ruimtes tot ongeveer 65m² / 160m³. De CA-605T combineert luchtbevochtiging met UVC-sterilisatie, ionisatie en aromatherapie, wat een gezonder binnenklimaat tot gevolg heeft.
De UVC-lamp zorgt voor sterilisatie van de waternevel, wat de verspreiding van bacteriën en virussen vermindert. Dit is vooral gunstig in de winterperiode waarin de verwarming de binnenlucht droger maakt, maar ook tijdens warme zomerdagen of in airconditioned ruimtes.
Met een capaciteit van minimaal 120 ml/h tot maximaal 480 ml/h biedt deze luchtbevochtiger voldoende opties. De eenvoudige bediening kan zowel handmatig als via de Clean Air Optima® app worden uitgevoerd.
Daarnaast is hij uitgerust met een goed waterfilter, wat de waterkwaliteit optimaliseert door kalk en onzuiverheden te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de levensduur van het apparaat wordt verlengd.
De CA-605T is geluidsarm (25 dB) en energiezuinig, ideaal voor continu gebruik thuis of op kantoor. De digitale hygrostaat regelt automatisch de vochtigheidsgraad, wat helpt om eenvoudig een ideale omgeving voor jouw kamerplanten te creëren.
Pluspunten
- Ruimtes tot 60m2
- Waterreservoir van 6 liter
- Ingebouwde hygrometer
- Instelbare vochtigheidsgraad
- Continu navulbaar
Minpunten
- Geluidsniveau 40 dB
- Geen indicator watercapaciteit
De Auronic luchtbevochtiger is specifiek ontworpen voor gebruiksgemak. Dit komt naar voren in de gebruiksduur van 11 tot 60 uur, afhankelijk van de ingestelde modus, en een ongeëvenaarde watercapaciteit van 6 liter.
Dit maakt langdurig gebruik mogelijk zonder dat continue bijvullen nodig is. Ideaal als jij je kamerplanten wat langer alleen moet laten, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat.
De luchtbevochtiger is uitgerust met drie vernevelingsstanden die zowel koude als warme mist kunnen verspreiden, waardoor de luchtvochtigheid effectief wordt gereguleerd tussen 30% en 90%.
Daarnaast is de Auronic luchtbevochtiger bijzonder stil in gebruik, met een geluidsniveau van slechts 29,5 dB tot 40 dB, afhankelijk van de ingestelde stand. Dit maakt het apparaat ideaal voor gebruik in rustige ruimtes.
De Auronic is ook uitgerust met een aromatherapie optie, waardoor je jouw huis naast schone lucht ook van een prettige geur kunt voorzien.
Pluspunten
- Ruimtes tot 32m2
- Ingebouwde hygrometer
- Instelbare vochtigheidsgraad
- Continu navulbaar
- Heel energiezuinig (17 watt)
Minpunten
- Geluidsniveau 34 dB
- Waterreservoir slechts 2 liter
De Philips HU2716 luchtbevochtiger beschikt over NanoCloud-verdampingstechnologie. Deze technologie zorgt ervoor dat 99% minder bacteriën worden verspreid dan bij ultrasone luchtbevochtigers, dankzij het gebruik van uiterst kleine waterdampmoleculen.
Deze luchtbevochtiger beschikt over 3 standen (40%, 50%, 60% luchtvochtigheid) en een maximaal vermogen van 200 ml/h. Hiermee kunnen ruimtes tot 32 m² goed worden bevochtigd.
De Philips HU2716 beschikt over een digitale sensor die elke 3 seconden de luchtvochtigheid aanpast. Zo blijft de gewenste vochtigheidsgraad constant gehandhaafd.
De speciale slaapmodus zorgt ervoor dat het apparaat gedurende de nacht lekker stil werkt. Het display op het apparaat toont direct handige informatie over de vochtigheid en het waterniveau, zodat je met 1 oogopslag kunt zien hoe de luchtkwaliteit in jouw kamer ervoor staat.
Met een zeer laag energieverbruik van slechts 17 watt is de Philips HU2716 de meest energie-efficiënte optie in dit artikel.
Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?
Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers die je kunt gebruiken om de lucht in je huis gezond te houden voor jouw kamerplanten (en jezelf). Het type luchtbevochtiger dat het beste bij jou past, hangt af van jouw specifieke behoeften en de grootte van de ruimte die je wilt bevochtigen.
Ultrasoon bevochtiger
Een ultrasone luchtbevochtiger is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een stille en energiezuinige optie.
Deze luchtbevochtigers gebruiken hoogfrequente trillingen om waterdeeltjes in de lucht te verspreiden en zo de luchtvochtigheid in de kamer voor je planten te verhogen. Ultrasone luchtbevochtigers zijn ideaal voor kleine tot middelgrote ruimtes.
Dit type luchtbevochtiger heeft ook geen filter dat regelmatig schoongemaakt moet worden, en gebruikt geen heet water.
Bekijk hier een overzicht met goede ultrasoon bevochtigers.
Verdampingsbevochtigers
Verdampingsbevochtigers werken door het natuurlijke proces van waterverdamping te versnellen met een ventilator. Deze apparaten zijn uitgerust met verdampingsschijven of -filters die water absorberen uit een watertank.
Een ventilator blaast vervolgens droge lucht door deze schijven of filters, waardoor het water snel verdampt en de luchtvochtigheid in de omgeving van je planten toeneemt.
Bekijk hier een overzicht met goede verdampingsbevochtigers.
Stoom bevochtiger
Stoombevochtigers gebruiken een verwarmingselement om water te verwarmen en stoom te produceren, wat zorgt voor een snelle en effectieve bevochtiging van de lucht rondom je kamerplanten.
Bekijk hier een overzicht met goede stoom bevochtigers.
Waarop letten als je een luchtbevochtiger koopt?
Als je last hebt van droge lucht in huis en de luchtvochtigheid voor jouw kamerplanten te laag is, kan een luchtbevochtiger de oplossing zijn. Vooral in de winter kan de lucht in huis erg droog worden, wat kan leiden tot uitdroging van bladeren.
Maar op welke dingen moet je eigenlijk letten als je een luchtbevochtiger koopt? Hieronder een aantal factoren die je zeker moet overwegen.
- Afmetingen van de kamer – Allereerst is belangrijk om te letten op het formaat van jouw kamer in vierkante en/of kubieke meters. Niet elke luchtbevochtiger is geschikt voor grotere ruimtes namelijk.
- Welke plaats – Zet de luchtbevochtiger niet te dicht bij jouw kamerplanten om te voorkomen dat er water op de bladeren blijft liggen. Dit kan namelijk zorgen voor schimmels. Een afstand van minstens 1.5 meter wordt aangeraden voor een optimale groei.
- Geluidsniveau – Uiteraard is het niet prettig als er de hele dag een brommende toon op de achtergrond hoorbaar is. Bedenk dus goed hoe storend het geluidsniveau voor jou kan zijn. Kies uit deze stille luchtbevochtigers.
- Formaat waterreservoir – Wil jij niet al te vaak bijvullen of ga je een wat langere periode weg, dan is een groot reservoir wel zo prettig om te zorgen dat jouw planten altijd vertoeven in de juiste luchtvochtigheid. Kies uit deze luchtbevochtigers met groot waterreservoir.
- Energiekosten – Sommige vernevelaars zullen het water verwarmen. Hoewel dit een zuiverder nevel tot resultaat heeft, kost het natuurlijk wel energie om het water te verwarmen.
Wat is luchtvochtigheid?
Luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol in de gezondheid van jouw kamerplanten en verwijst naar de hoeveelheid waterdamp die in de lucht aanwezig is.
Luchtvochtigheid wordt uitgedrukt als een percentage van de relatieve luchtvochtigheid. Dit percentage verteld ons hoeveel vocht de lucht bevat in vergelijking met het maximum dat het kan vasthouden (warme lucht kan meer vocht vasthouden).
Lees meer over hoe je luchtvochtigheid kunt meten.
Waarom is luchtvochtigheid essentieel voor planten?
Voor planten is deze vochtigheid van groot belang omdat veel kamerplanten afkomstig zijn uit vochtige, tropische gebieden waar de luchtvochtigheid van nature hoog is (soms wel 50% tot 70% of nog hoger).
In onze huizen is de luchtvochtigheid vaak aan de lage kant. Zeker in bijvoorbeeld de winter als de verwarming op volle toeren draait, kan de luchtvochtigheid dalen tot 20%.
Deze lage vochtigheid kan tot gevolg hebben dat je kamerplanten bruine, krullende bladranden krijgen. Bovendien maakt een lage luchtvochtigheid planten vatbaarder voor ongedierte zoals spint.
De juiste luchtvochtigheid kan dus de sleutel zijn tot een omgeving waarin huisplanten niet alleen overleven, maar ook echt kunnen gedijen. Het zorgt ervoor dat bladeren weelderig blijven en ondersteunt de algehele gezondheid en groei van jouw kamerplanten.
- Ideale luchtvochtigheid voor tropische planten – Veel tropische planten gedijen het best bij een luchtvochtigheid tussen 50 en 70%.
- Methoden om luchtvochtigheid te verhogen – Besproeien van planten of het plaatsen van water op de verwarming kan helpen, maar hebben vaak een beperkt effect.
- Noodzaak van een luchtbevochtiger – Voor een aanzienlijke verhoging van de luchtvochtigheid in huis is vaak een luchtbevochtiger nodig.
Hoe meet je de luchtvochtigheid?
Om de luchtvochtigheid in je huis of kantoor te meten, kun je gebruik maken van een hygrometer. Dit apparaat meet zowel de temperatuur als de relatieve luchtvochtigheid en geeft deze weer in percentages.
Moderne hygrometers zijn vaak digitaal en kunnen zeer nauwkeurige metingen verrichten. Ideaal als je de perfecte omstandigheden voor jouw kamerplanten wilt creëren.
Bekijk hier een aantal handige digitale hygrometers.