Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren
Blechnum verzorging
Verzorging: Moeilijk
Familie: Blechnaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Wereldwijde verspreiding
 • Onderscheidt zich door gestructureerde groeiwijze
 • Doet het goed in schaduwrijke tuinen

Blechnum is een geslacht van varens met soorten die wereldwijd voorkomen, van tropische tot gematigdere gebieden. Deze varens variëren in grootte en vorm, maar veel soorten hebben onderscheidende, meer gestructureerde en rechte groeiwijze dan andere varens. Blechnum soorten, zoals de Blechnum spicant, zijn geliefd om hun sierwaarde in schaduwrijke tuinen en als onderbeplanting.

Blechnum verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Zaden / sporen
Turf, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Roest
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Blechnum kamerplant, ook wel Dubbelloof varen, Dwergboomvaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Blechnum soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Blechnum verzorging

Algemene verzorging

Blechnum, of Dubbelloof varen, is een geslacht van varens met een voorkeur voor vochtige en schaduwrijke omstandigheden, wat ze geschikt maakt voor binnenruimtes met minder licht. Deze planten gedijen het beste in indirect licht of halfschaduw; vermijd direct zonlicht, dat hun bladeren kan verschroeien.

Zorg voor een constant vochtige grond zonder dat de plant in water staat, wat wortelrot kan veroorzaken. Een goede drainage van de pot is essentieel. Blechnums waarderen een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien of plaats ze in een vochtige omgeving zoals een badkamer. Vermijd het laten uitdrogen van de grond, aangezien dit de gezondheid van de plant kan schaden.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Blechnum.

Standplaats

Blechnum, ook bekend als de “dwergboomvaren”, heeft het liefst schaduwrijke tot gedeeltelijk schaduwrijke omstandigheden. Deze varens doen het het beste wanneer ze ver van direct zonlicht worden gehouden, zoals op een plek 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of onder de schaduw van grotere planten in een helderder locatie.

Te veel direct licht kan hun bladeren verschroeien, terwijl te weinig licht kan resulteren in zwakke groei en een gebrek aan nieuwe bladeren.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Blechnum is gevoelig voor uitdroging en houdt van een vochtige grond, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer. Water geven eens per week is aanbevolen om de grond gelijkmatig vochtig te houden.

In de herfst en winter, wanneer de plant minder water nodig heeft, kan de watergift worden verminderd naar eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan koelere, vochtige omgevingen die veel voorkomen in gematigde gebieden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Vereist vochtige, goed drainerende, rijke grond.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Vereist een hoge luchtvochtigheid om te gedijen, vergelijkbaar met zijn inheemse tropische omgevingen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten in vochtige omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.

Groei

Matig groeitempo, afhankelijk van de varensoort en omgevingsomstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als veilig beschouwd, maar inslikken kan ongemak veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende varen die niet vaak verpotten nodig heeft.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Blechnum video's

I Stopped Killing Ferns Once I Learned This

Houseplant Fern Care Guide!

Blechnum alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dicksonia

Tasmaanse boomvaren

Didymochlaena

Maanvaren

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Blechnum kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Blechnum soorten

kamerplanten

Blechnum Gibbum

Must-haves om jouw Blechnum te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken