Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop
Epipremnum verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan
 • Uiterst populair als kamerplanten vanwege gemakkelijke verzorging
 • Bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen

Epipremnum, vaak bekend als ‘duivelsklimop’ of ‘pothos’, is een geslacht van klim- of hangplanten die inheems zijn in de tropische bossen van Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan.

Deze planten zijn uiterst populair als kamerplanten vanwege hun gemakkelijke verzorging en vermogen om te gedijen in lage lichtomstandigheden. Ze staan ook bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen.

Epipremnum verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Tropisch, Universeel
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Epipremnum kamerplant, ook wel Duivelsklimop, Drakenklimop genoemd. Daarnaast vind je informatie over Epipremnum soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Epipremnum verzorging

Algemene verzorging

Epipremnum, ook bekend als Scindapsus of Pothos, is een makkelijk te verzorgen klim- of hangplant, populair onder andere om zijn luchtzuiverende kwaliteiten. Deze plant heeft het liefst helder, indirect licht maar kan ook in lagere lichtniveaus gedijen, waardoor hij geschikt is voor verschillende plekken binnenshuis. Vermijd direct zonlicht, want dit kan de bladeren beschadigen.

De Epipremnum dient in continu lichtvochtige grond te staan. Geef dus regelmatig een kleine hoeveelheid water in plaats van een enkele keer een grote hoeveelheid tegelijk. Zorg voor een goede drainage van de pot om wortelrot te voorkomen.

Epipremnum stelt weinig eisen aan luchtvochtigheid en heeft alleen tijdens het groeiseizoen om de maand een lichte bemesting nodig.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Epipremnum.

Standplaats

Epipremnum, vaak aangeduid als drakenklimop of duivelsklimop, is vrij flexibel met betrekking tot lichtvereisten en kan gedijen in zowel helder, indirect licht als in lichtere schaduw. Een plek op 2 tot 3 meter van een raam op het oosten of noorden is ideaal.

Deze planten kunnen ook redelijk goed groeien in de nabijheid van een minder lichtgevend zuid- of westraam, mits niet direct blootgesteld aan de hete middagzon.

Onvoldoende licht kan leiden tot minder levendige bladmarkeringen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Epipremnum, ook wel bekend als pothos, heeft geregeld water nodig om een licht vochtige grond te behouden. Geef regelmatig een klein scheutje water in plaats van een enkele keer een grote hoeveelheid. Voorkom dat er water onderin de pot blijft staan, wat kan leiden tot wortelrot.

Tijdens de lente en zomer, geef je de plant zeker eens in week water, afhankelijk van de lichtomstandigheden en luchtvochtigheid.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens in de week of zelfs twee weken, aangezien de plant minder actief groeit.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit goed in warme, vochtige omgevingen, typerend voor de tropische ondergroei.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke grond nodig; verdraagt verschillende omstandigheden.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Veelzijdig in luchtvochtigheidsbehoeften maar presteert het beste bij matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om de grootte te controleren of lange wijnstokken te verwijderen; bevordert vollere groei.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Over het algemeen robuust maar kan worden beïnvloed door overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiende klimplant, vooral bij goed licht en vochtigheid.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen; kan orale irritatie en maagdarmstoornissen veroorzaken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiende wijnstok, profiteert van jaarlijks verpotten om de groei en gezondheid te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Epipremnum video's

Pothos Plant Care! TIPS + TRICKS For Fast Growth

Pothos Care Guide - Epipremnum aureum

Epipremnum alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Epipremnum kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Epipremnum soorten

kamerplanten

Epipremnum Golden Pothos

Must-haves om jouw Epipremnum te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken