Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm
Chamaedorea verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika
 • Populair als binnenplant vanwege kleine formaat
 • Vereist vochtige bodem en indirect licht

Chamaedorea is een geslacht van palmen, voornamelijk afkomstig uit de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. De Chamaedorea elegans, ook bekend als de Mexicaanse dwergpalm of kamerpalm, is populair als binnenplant vanwege zijn kleine formaat en vermogen om in relatief lage lichtomstandigheden te groeien. Deze palmen vereisen een vochtige bodem en indirect licht.

Chamaedorea verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Chamaedorea kamerplant, ook wel Mexicaanse dwergpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Chamaedorea soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Chamaedorea verzorging

Algemene verzorging

Chamaedorea, ofwel de Paradijspalm, is een kleine palmsoort die perfect is voor binnenshuis vanwege zijn langzame groei en lage lichtvereisten. Deze palm prefereert helder, indirect licht maar kan ook in lager licht overleven, waardoor het een uitstekende plant is voor minder zonnige plekken in huis. Vermijd direct zonlicht, wat de bladeren kan verschroeien.

Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar niet doorweekt, en zorg voor een goede drainage van de pot om wortelrot te voorkomen. Chamaedoreas waarderen een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Overweeg regelmatig te sproeien of plaats een luchtbevochtiger in de buurt om de ideale omstandigheden te creëren.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Chamaedorea.

Standplaats

Chamaedorea, vaak bekend als de dwergpalm of parlorpalm, gedijt in matig tot helder, indirect licht. Deze palmsoort kan goed groeien op een plek 1 tot 2 meter van een raam op het noorden of oosten, waar hij gefilterd licht zonder directe blootstelling aan de zon ontvangt.

Chamaedorea’s kunnen ook overleven in lichtere schaduw, waardoor ze geschikt zijn voor ruimtes met minder natuurlijk licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren bleken of bruine punten veroorzaken, terwijl onvoldoende licht de groei kan vertragen en de plant spichtig kan maken.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze elegante palmen, vaak gezien als kamerplanten, hebben een consistente vochtigheid nodig zonder dat de grond doorweekt raakt. Geef dus regelmatig kleine hoeveelheden water.

In de lente en zomer, het actieve groeiseizoen, is het raadzaam om de plant eens per week water te geven, waarbij je ervoor zorgt dat overtollig water goed kan weglopen.

Tijdens de herfst en winter kan de watergift worden teruggeschroefd naar eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur binnenshuis.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan schaduwrijke, vochtige omstandigheden die te vinden zijn in tropische bossen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, rijke grond; verdraagt weinig licht.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid, typerend voor zijn ondergroei-regenwoudbiotopen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om dode bladeren te verwijderen; over het algemeen weinig onderhoud.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Gevoelig voor schimmelziekten in overdreven vochtige omstandigheden of slechte luchtcirculatie.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo voor een palm, waarbij sommige soorten sneller groeien dan andere.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Langzame tot gematigde groeisnelheid; heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Chamaedorea video's

PARLOUR PALM CARE | Chameadorea Elegans Tips & Tricks

Parlor Palm Care 101 (Chamaedorea Elegans)

Chamaedorea alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Chamaedorea kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Chamaedorea soorten

kamerplanten

Chamaedorea Elegans

kamerplanten

Chamaedorea Metalica

Must-haves om jouw Chamaedorea te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken