Caryota

Vissenstaartpalm
Caryota verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Bladeren lijken op de staart van een vis
 • Afkomstig uit Azië en de Stille Oceaan
 • Kan aanzienlijk groot worden

Caryota, of ‘vissenstaartpalm’, is een uniek geslacht van palmen met bladeren die lijken op de staart van een vis. Afkomstig uit Azië en de Stille Oceaan, kunnen deze palmen aanzienlijk groot worden, waardoor ze meer geschikt zijn voor buitentuinen in tropische of subtropische klimaten, maar jongere planten kunnen binnenshuis worden gekweekt. Ze vereisen helder, indirect licht en regelmatige watergift.

Caryota verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren
Tropisch, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Fusariumverwelking
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Caryota kamerplant, ook wel Vissenstaartpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Caryota soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Caryota verzorging

Algemene verzorging

Caryota, ook bekend als de Vissenstaartpalm, is een unieke palmsoort die zijn naam dankt aan de vorm van zijn bladeren. Deze palmsoort verkiest een lichte plek met indirect zonlicht en kan enkele uren direct zonlicht verdragen, maar vermijd te sterke middagzon.

Zorg voor een goed doorlatende grond en laat het grondoppervlakte licht uitdrogen tussen gietbeurten door. Caryota’s zijn gevoelig voor overbewatering, dus pas op met te veel water. Geef daarom regelmatig kleine beetjes water (bijvoorbeeld 1x per week in de zomer, 1x per twee weken in de winter).

Ze houden van een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig besproeien kan gunstig zijn, vooral in drogere omgevingen. Voed de palm tijdens het groeiseizoen met een palm-specifieke meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Caryota.

Standplaats

Caryota, of vissenstaartpalm, heeft een voorkeur voor helder, indirect licht. Deze palmsoort doet het goed in een omgeving met veel gefilterd licht, zoals nabij een raam op het oosten of onder een lichtdoorlatend gordijn bij een zuid- of westraam.

Caryota’s die te veel direct zonlicht ontvangen, kunnen tekenen van bladverbranding vertonen, terwijl onvoldoende licht kan leiden tot een vertraagde groei en verlies van blad.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Caryota heeft een consistente watergift nodig tijdens het groeiseizoen om de grond gelijkmatig vochtig te houden. Pas wel op, want deze plant is gevoelig voor natte voeten. Ongeveer eens per week water geven is geschikt, afhankelijk van de luchtvochtigheid en hoe snel de grond uitdroogt.

In de herfst en winter, als de plant minder actief is, kan de frequentie van het water geven worden verminderd tot eens in de twee weken.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Groeit het beste in warme, vochtige tropische klimaten.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, vruchtbare grond nodig.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse tropische tot subtropische habitats.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om dode bladeren te verwijderen en de grootte te controleren; vereist enig onderhoud.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan worden aangetast door schimmelziekten, vooral in natte omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Fusariumverwelking - Een bodemgebonden schimmelziekte die de waterstroom in planten blokkeert, waardoor verwelking en vergeling optreedt.

Groei

Matig groeitempo voor een palm, met snellere groei onder optimale omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Kan huidirritatie en maagdarmstoornissen veroorzaken bij inslikken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei binnenshuis, minder vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Caryota video's

Fishtail Palm Care & Info (Caryota mitis)

INDOOR PALM TREE CARE

Caryota alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Caryota kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Caryota soorten

kamerplanten

Caryota Mitis

Must-haves om jouw Caryota te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken