Nephrolepis

Krulvaren
Nephrolepis verzorging
Verzorging: Moeilijk
Handige / leuke weetjes:
 • Wereldwijd in tropische en subtropische gebieden
 • Populair als kamerplanten vanwege hun sierlijke bladeren
 • Verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis

Nephrolepis, beter bekend als de krulvaren, is een geslacht van varens die wereldwijd in tropische en subtropische gebieden voorkomt. Deze varens zijn populair als kamerplanten vanwege hun sierlijke, gevederde bladeren en het vermogen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Ze gedijen het best in vochtige omgevingen met indirect licht en vereisen regelmatige watergift om de grond licht vochtig te houden.

Nephrolepis verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Zaden / sporen
Turf, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Roest, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Nephrolepis kamerplant, ook wel Krulvaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Nephrolepis soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Nephrolepis verzorging

Algemene verzorging

Nephrolepis, vaak bekend als de krulvaren of zwaardvaren, is een populaire kamerplant vanwege zijn elegante, veervormige bladeren. Deze varen verkiest een plek met helder, indirect licht en moet beschermd worden tegen direct zonlicht, wat de bladeren kan verschroeien.

Zorg voor een constant vochtige grond zonder dat de plant in water staat, en zorg voor een goede drainage van de pot. Nephrolepis varens gedijen bij een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien of plaats de plant in een vochtige omgeving, zoals een badkamer.

Voed de plant elke maand tijdens het groeiseizoen met een evenwichtige, vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Nephrolepis.

Standplaats

Deze groep van varens, waaronder de Bostonvaren valt, prefereert helder, indirect licht. Het plaatsen van Nephrolepis op 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of in de gefilterde lichtomstandigheden van een oost- of westraam is ideaal.

Direct zonlicht moet worden vermeden omdat dit de delicate bladeren kan verschroeien. Onvoldoende licht kan leiden tot dunne bladeren en een verminderde groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze varens vereisen een gelijkmatig vochtige grond en hoge luchtvochtigheid. In de lente en zomer is het raadzaam om de plant eens per week water te geven, en zorg ervoor dat de grond nooit volledig uitdroogt.

In de koelere maanden van de herfst en winter kan de watergift worden aangepast naar eens in de twee weken, afhankelijk van de droogte van de lucht en de grond.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, typerend voor de ondergroei van tropische bossen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft vochtige, goed drainerende grond, rijk aan organisch materiaal nodig.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Gedijt in hoge luchtvochtigheid, typerend voor zijn varengeslacht, heeft vochtige lucht nodig.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen en de dichtheid te behouden; profiteert van incidentele opruiming.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten in vochtige of vochtige omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo voor een varen, waarbij nieuwe bladeren gestaag ontwikkelen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar inslikken kan milde maagklachten veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groeiende varen, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Nephrolepis video's

‘Macho Fern’ Nephrolepis biserrata Spotlight: Care Guide & Tips

How to Care for a Boston Fern

Nephrolepis alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Nephrolepis kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Nephrolepis soorten

kamerplanten

Nephrolepis Cordifolia Duffii

kamerplanten

Nephrolepis Exaltata Cotton Candy

kamerplanten

Nephrolepis Exaltata Fluffy Ruffle

kamerplanten

Nephrolepis Green Lady

Must-haves om jouw Nephrolepis te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken