Howea

Kentiapalm
Howea verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Arecaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems op Lord Howe Island, Australië
 • Populair in de binnenhuisarchitectuur
 • Kan in relatief lage lichtomstandigheden gedijen

Howea, ook bekend als Kentiapalm, omvat soorten zoals Howea forsteriana, die inheems is op Lord Howe Island, Australië. Deze palmen zijn populair in de binnenhuisarchitectuur vanwege hun elegante blad en het vermogen om in relatief lage lichtomstandigheden te gedijen. Ze zijn langzaam groeiend en kunnen een aanzienlijke hoogte bereiken, waardoor ze een stijlvolle toevoeging zijn aan jouw interieur.

Howea verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren
Tropisch, Turf
Gemiddeld risico op ziekten
Spint, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Howea kamerplant, ook wel Kentiapalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Howea soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Howea verzorging

Algemene verzorging

Howea, beter bekend als Kentia Palm, is een elegante palm die langzaam groeit en bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze palm heeft helder, indirect licht nodig en kan gedeeltelijke schaduw verdragen. Vermijd direct zonlicht, vooral gedurende de hete middaguren.

Water geven als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt; zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door niet volledig uitdroogt. Howea palmen waarderen een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien.

Voed elke twee maanden tijdens het groeiseizoen met een palm-specifieke meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Howea.

Standplaats

Howea, ook bekend als de Kentiapalm, verkiest helder, indirect licht. Het beste is om deze palm op 2 tot 3 meter afstand van een raam op het noorden of oosten te plaatsen. Hoewel de Howea enige mate van lichttekort kan verdragen, zal te weinig licht de groei vertragen en kan het leiden tot vergeling van de bladeren.

Direct zonlicht moet worden vermeden om bladverbranding te voorkomen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

De Howea heeft een voorkeur voor gelijkmatig vochtige grond zonder dat de wortels in water staan. Geef nooit een grote scheut in één keer, maar verdeel de watergift over kleine scheutjes. Zo hou je de controle en staat de Howea niet met natte voeten.

Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer wordt aangeraden de palm eens per week water te geven, zodat de grond vochtig blijft maar niet verzadigd.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de frequentie van het water geven worden teruggebracht tot eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan een mild, vochtig klimaat, typerend voor subtropische eilanden.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, zanderige grond, rijk aan organisch materiaal.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse eilandhabitat.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen en netjes te houden; incidentele snoei is vereist voor uiterlijk.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Vatbaar voor plagen en schimmelziekten bij slechte verzorging of milieuomstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Spint - Kleine spinachtige plagen die fijne webben op planten veroorzaken, leidend tot vergeling of gespikkelde bladeren.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiende palm, waarbij vele jaren nodig zijn om volwassen te worden.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groeisnelheid, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Howea video's

Kentia Palm (Howea Forsteriana) : Growing and Care Guide

KENTIA PALM Care | Kentia Palm Care Tips and Tricks

Howea alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Howea kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Howea soorten

kamerplanten

Howea Forsteriana

Must-haves om jouw Howea te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken