Coleus

Buttermilk
Coleus verzorging
Verzorging: Makkelijk
Categorie: Bladplanten
Familie: Lamiaceae
Handige / leuke weetjes:
  • Oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en Afrika
  • Bekend om felgekleurde bladeren
  • Prefereert licht, maar indirect zonlicht

Coleus, bekend om zijn felgekleurde bladeren, is een populaire sierplant die oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Zuidoost-Azië en Afrika komt. Ze zijn geliefd voor hun gemakkelijke verzorging en de mogelijkheid om zowel in de tuin als binnenshuis te plaatsen. Coleus prefereert lichte, maar indirecte zonlicht omstandigheden en regelmatige watergift.

Coleus verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Vaak snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Hoog risico op ziekten
Valse meeldauw, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Coleus kamerplant, ook wel Buttermilk genoemd. Daarnaast vind je informatie over Coleus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Coleus verzorging

Algemene verzorging

Coleus, bekend om zijn felgekleurde bladeren, is een prachtige kamerplant voor elk soort binnenruimte. Deze plant gedijt het beste in helder, indirect licht, maar sommige soorten kunnen ook wat direct zonlicht verdragen. Te veel direct zonlicht kan echter de levendige bladkleuren vervagen.

Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en vermijd dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten. Coleus houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg de plant regelmatig te besproeien.

Voed de plant om de twee weken tijdens het groeiseizoen met een evenwichtige vloeibare meststof om de groei en kleur te bevorderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Coleus.

Standplaats

Coleus staat bekend om zijn kleurrijke bladeren en heeft helder, indirect licht nodig om de levendigheid van zijn bladkleur te behouden. Deze planten presteren goed op een plek met gefilterd licht, zoals nabij een raam op het oosten of onder een lichtdoorlatend gordijn bij een zuid- of westraam.

Direct zonlicht kan de bladeren verschroeien, terwijl onvoldoende licht kan leiden tot verlies van bladkleur en een leggy groei.

  • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
  • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze felgekleurde bladplanten hebben een consistente vochtigheid nodig in hun grond tijdens het groeiseizoen. Droogt de grond teveel uit, dan kunnen de bladeren bruine randen krijgen.

Één a twee keer per week water geven is meestal voldoende in de lente en zomer, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur.

Tijdens de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, ervoor zorgend dat de grond niet volledig uitdroogt.

  • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in warme, vochtige tropische omgevingen.

  • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft vochtige, goed drainerende en voedingsrijke grond nodig.

  • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
  • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Presteert het beste bij matige luchtvochtigheid, hoewel het zich kan aanpassen aan verschillende niveaus.

  • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei regelmatig om bossigheid te bevorderen en uitrekken te voorkomen; knijp de uiteinden terug.

  • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Zeer vatbaar voor schimmelziekten vanwege de vochtvoorkeuren.

  • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
  • Valse meeldauw - Een schimmelachtig organisme dat gele vlekken op bladtoppen en witte of grijsachtige groei eronder veroorzaakt.
  • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral met voldoende licht en water, kan aanzienlijk groeien in één seizoen.

  • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

    Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Kan braken, diarree en lusteloosheid veroorzaken bij huisdieren bij inslikken.

  • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

    Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiend, profiteert van jaarlijks verpotten om de grond te verversen en de groei te ondersteunen.

  • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

    Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

    Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

  • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Coleus video's

Indoor Coleus - Care, Pruning, & Overwintering

COLEUS: How to Grow Indoors, Propagate, and Overwinter

Coleus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Coleus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Coleus soorten

kamerplanten

Coleus Ms River Walk

kamerplanten

Coleus Spacecake

Must-haves om jouw Coleus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken