Dryopteris

Rode sluiervaren
Dryopteris verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Handige / leuke weetjes:
 • Wereldwijd verspreide bosvarens
 • Decoratieve bladeren geliefd in schaduwrijke tuinen
 • Sommige soorten zijn winterhard

Dryopteris, bekend als niervaren, is een geslacht van bosvarens met een wereldwijde verspreiding. Deze varens zijn geliefd voor hun decoratieve bladeren en worden vaak gebruikt in schaduwrijke tuinlandschappen. Ze gedijen het best in vochtige, goed doorlatende grond en in de schaduw of halfschaduw. Sommige soorten zijn winterhard en kunnen koude temperaturen overleven, wat ze geschikt maakt voor gematigde klimaten.

Dryopteris verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Veel water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Zaden / sporen
Turf, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Roest, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Dryopteris kamerplant, ook wel Rode sluiervaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Dryopteris soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Dryopteris verzorging

Algemene verzorging

Dryopteris, algemeen bekend als Niervaren, is een geslacht van bosvarens die de voorkeur geven aan schaduwrijke tot halfschaduwrijke standplaatsen en goed gedijen in indirect licht. Vermijd direct zonlicht, dat het gebladerte kan beschadigen.

Deze varens vereisen een constant vochtige grond en moeten beschermd worden tegen uitdroging. Een hoge luchtvochtigheid is bevorderlijk voor hun groei, dus overweeg regelmatig te besproeien of de plant op een vochtige locatie te plaatsen.

Voed deze varens tijdens het groeiseizoen spaarzaam met een verdunde meststof voor groene planten.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Dryopteris.

Standplaats

Dryopteris, bekend als de rode sluiervaren, gedijt in lage tot matige lichtomstandigheden. Deze varens zijn het gelukkigst wanneer ze geplaatst worden op 2 tot 3 meter afstand van een raam op het noorden of in een kamer met een oostelijk raam dat indirect licht biedt.

Direct zonlicht moet vermeden worden omdat dit hun delicate bladeren kan verschroeien.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Deze varensoort, ook bekend als de niervaren of herfstvaren, heeft een constante vochtigheid nodig in de grond, zonder dat deze doorweekt raakt.

In het groeiseizoen is het aan te raden om de plant minstens eens per week water te geven, vooral als deze binnenshuis in drogere luchtomstandigheden wordt gehouden.

In de winter kan de watergift worden teruggeschroefd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur, maar zorg ervoor dat de grond niet volledig uitdroogt.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan koelere, vochtige omstandigheden, die veel voorkomen in gematigde gebieden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Vereist vochtige, goed drainerende grond, rijk aan organisch materiaal.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Gedijt in hoge luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn bos- en bosleefgebieden.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Gevoelig voor schimmelziekten in vochtige of overdreven vochtige omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo voor een varen, afhankelijk van soort en groeiomstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar inslikken kan mild ongemak veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groeisnelheid, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Dryopteris video's

Dryopteris Ferns, repotting

Autumn Ferns!

Dryopteris alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dicksonia

Tasmaanse boomvaren

Didymochlaena

Maanvaren

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Dryopteris kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Dryopteris soorten

kamerplanten

Dryopteris Erythrosora

Must-haves om jouw Dryopteris te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken