Hedera

Klimop
Hedera verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Araliaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Wijdverspreid in Europa, Azië, en Noord-Afrika
 • Kan fungeren als bodembedekker of klimplant
 • Helpt de lucht binnenshuis te zuiveren

Hedera, algemeen bekend als klimop, omvat soorten die wijdverspreid zijn in Europa, Azië en Noord-Afrika. Deze veelzijdige planten zijn populair vanwege hun vermogen om zowel als bodembedekkers als klimplanten te fungeren. Klimop is gewaardeerd voor zijn dichte blad en het vermogen om snel muren en hekken te bedekken, maar het kan ook binnenshuis worden gekweekt waar het helpt de lucht te zuiveren.

Hedera verzorging in het kort
Schaduw, Halfschaduw
Veel water
Vaak snoeien
10-21 graden (gematigd)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Hoog risico op ziekten
Bladvlekken, Spint, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Hedera kamerplant, ook wel Klimop genoemd. Daarnaast vind je informatie over Hedera soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Hedera verzorging

Algemene verzorging

Hedera, algemeen bekend als klimop, is een veelzijdige plant die zowel als klimplant en als bodembedekker kan dienen. Deze plant verkiest helder, indirect licht maar kan ook in lagere lichtniveaus gedijen. Direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.

Hedera vereist een gelijkmatig vochtige grond; laat de bovenste laag van de grond licht uitdrogen voor je opnieuw water geeft. Klimop gedijt in een gemiddelde huiselijke luchtvochtigheid, maar zal profiteren van regelmatig besproeien.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Hedera.

Standplaats

Hedera staat vooral bekend als klimop en heeft een voorkeur voor helder, indirect licht. Hedera kan zich echter ook aanpassen aan minder lichte omstandigheden. Een standplaats op 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of oosten is ideaal.

Hoewel Hedera enige directe zon kan verdragen, vooral in de ochtend, kan te veel direct zonlicht de bladeren beschadigen.

 • Schaduw - Schaduwplanten gedijen in indirect licht zonder directe zonneschijn, ideaal bij noordelijke vensters of verder weg van ramen, met minder dan drie uur vol zonlicht per dag.
 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Klimop is zeer vergevingsgezind wat betreft de watergift. Geen zorgen dus als het een keer anders loopt dan gepland.

Klimop heeft regelmatig water nodig om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet doorweekt, vooral tijdens het groeiseizoen.

Ongeveer eens per week water geven in de lente en zomer is passend. In de koelere maanden van de herfst en winter kan de watergift worden teruggebracht tot eens in de twee weken, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden zoals licht en temperatuur.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Past zich goed aan aan een verscheidenheid aan omstandigheden, maar geeft over het algemeen de voorkeur aan koelere, gematigde klimaten.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan vochtige, goed drainerende grond, rijk aan organisch materiaal.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Aanpasbaar aan verschillende omstandigheden maar groeit het beste bij matige luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei regelmatig om de groei te controleren, vorm te geven en dode of beschadigde bladeren te verwijderen.

 • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Vatbaar voor een reeks ziekten en plagen vanwege de gunstige omstandigheden voor deze problemen.

 • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Spint - Kleine spinachtige plagen die fijne webben op planten veroorzaken, leidend tot vergeling of gespikkelde bladeren.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiende klimplant, in staat tot snelle bedekking en groei onder geschikte omstandigheden.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Bevat saponinen; kan braken, diarree en effecten op het zenuwstelsel veroorzaken bij inslikken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Snelgroeiende wijnstok, profiteert van jaarlijks verpotten om gezondheid en vitaliteit te behouden.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Hedera video's

Growing English Ivy (Hedera Helix) as a Houseplant

English Ivy Plant Care | Hedera Helix Vines | Ivy Houseplants

Hedera alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dicksonia

Tasmaanse boomvaren

Didymochlaena

Maanvaren

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Hedera kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Hedera soorten

kamerplanten

Hedera Helix Bont

kamerplanten

Hedera Helix White

kamerplanten

Hedera Helix Wonder

kamerplanten

Hedera Pittsburgh

Must-haves om jouw Hedera te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken