Iresine

Biefstukplant, bloedblad
Iresine verzorging
Verzorging: Makkelijk
Categorie: Bladplanten
Familie: Amaranthaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Zuid-Amerika
 • Geliefd om hun levendige rode bladeren
 • Geschikt voor zowel binnen als buiten teelt

Iresine, beter bekend als bloedblad, is een geslacht van tropische planten afkomstig uit Zuid-Amerika. Deze planten zijn geliefd om hun levendige rode bladeren, die een prachtige aanvulling zijn op elke tuin of interieur. Ze gedijen het best in helder, indirect licht en vereisen een vochtige grond. Bloedblad is geschikt voor zowel binnen als buiten, maar moet in gematigde klimaten binnenshuis overwinteren.

Iresine verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Vaak snoeien
18-29 graden (tropisch)
Jaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Bladvlekken, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Iresine kamerplant, ook wel Biefstukplant, bloedblad genoemd. Daarnaast vind je informatie over Iresine soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Iresine verzorging

Algemene verzorging

Iresine, bekend om zijn opvallend gekleurde bladeren, is een prachtige toevoeging aan elke plantencollectie. Deze plant gedijt in helder, indirect licht maar kan enige directe zon verdragen, vooral in de vroege ochtend of late namiddag. Vermijd de hete middagzon, die de bladeren kan beschadigen.

Iresine heeft een vochtige grond nodig zonder dat de wortels in het water staan; zorg voor goede drainage van de pot. Een hoge luchtvochtigheid is bevorderlijk; regelmatig besproeien wordt aangeraden.

Voed de plant om de twee weken tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Iresine.

Standplaats

Iresine, of bloedblad, vereist helder, indirect licht om de levendige kleuren van het blad te behouden. Het beste is om deze plant op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen te plaatsen.

Hoewel de plant enige directe zon kan tolereren, vooral in de ochtend of late namiddag, kan te veel directe zon de bladeren verbleken of verbranden. Onvoldoende licht zal resulteren in minder levendige bladkleuren en kan de groei beperken.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Iresine soorten, vaak gekenmerkt door hun heldere bladkleuren, hebben behoefte aan een gelijkmatig vochtige grond tijdens het groeiseizoen.

Water geef je meestal in kleine beetje, zodra de bovenste helft van de potgrond iets is opgedroogd. Ongeveer eens per week water geven is meestal voldoende om de grond vochtig te houden.

In de herfst en winter, als de plant minder actief is, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, typerend voor tropische omgevingen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan rijke, goed drainerende, vochtige grond.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, geschikt voor zijn levendige bladgroei om te gedijen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei regelmatig om bossigheid te bevorderen en uitrekken te voorkomen.

 • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten in natte omstandigheden of wanneer overbewaterd.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral bij helder licht en voldoende vochtigheid.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Snelgroeiend, profiteert van jaarlijks verpotten om zijn snelle groei te ondersteunen.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Iresine video's

Fast Growing! Propagate Iresine Herbstii From Cuttings

How to Grow Iresine Blazin’ Rose (Bloodleaf)

Iresine alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Iresine kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Iresine soorten

kamerplanten

Iresine Kruidenplantentii Bloodleaf

kamerplanten

Iresine Kruidenplantentii Green

Must-haves om jouw Iresine te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken