Platycerium

Hertshoornvaren
Platycerium verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Polypodiaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in tropische en subtropische regio's wereldwijd
 • Uniek door hun grote, geweivormige bladeren
 • Ideaal voor verticale tuinen of als hangplanten

Platycerium, ook bekend als hertshoornvaren, is een geslacht van epifytische varens die uniek zijn door hun grote, geweivormige bladeren. Deze varens zijn inheems in tropische en subtropische regio’s over de hele wereld. Ze groeien het liefst op een goed doorlatend substraat of vastgemaakt aan bomen of schors, waardoor ze ideale kandidaten zijn voor verticale tuinen of als opvallende hangplanten.

Platycerium verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Weinig snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Zaden / sporen
Orchidee, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Schildluis, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Platycerium kamerplant, ook wel Hertshoornvaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Platycerium soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Platycerium verzorging

Algemene verzorging

Platycerium, ook bekend als hertshoornvaren, is een unieke epifytische varen die op bomen groeit in zijn natuurlijke habitat. Deze varen verkiest een heldere, maar indirecte lichtlocatie, zonder direct zonlicht.

Zorg voor een goed doorlatende potgrond of bevestig de varen aan een stuk hout of in een mandje met geschikte varengrond. Houd de grond licht vochtig en zorg voor hoge luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien.

Voeding is zelden nodig; een lichte bemesting met een verdunde meststof voor varens een paar keer per jaar is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Platycerium.

Standplaats

Platycerium, bekend als hertshoornvaren, heeft helder, indirect licht nodig. Plaats deze varens op 2 tot 3 meter afstand van een raam op het noorden of in een ruimte met veel indirect licht van een oost- of westraam.

Directe blootstelling aan zonlicht moet worden vermeden om bladschade te voorkomen. Te weinig licht kan leiden tot een verminderde groei en minder uitbundige ‘geweien’.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

De hertshoornvaren heeft regelmatig water nodig om de grond licht vochtig te houden, zonder dat deze doorweekt raakt. In de lente en zomer, water geven eens per week of vaker afhankelijk van de luchtvochtigheid.

In de koelere maanden kan de watergift worden aangepast naar eens in de twee weken, afhankelijk van de omgevingscondities.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan milde, vochtige omstandigheden, vaak te vinden in subtropische tot warme gematigde regio’s.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, losse grond nodig; epifytische aard geeft de voorkeur aan op schors gebaseerd of varen mengsel.

 • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Vereist hoge luchtvochtigheid om zijn inheemse tropische en subtropische habitats na te bootsen.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om dode of beschadigde bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig omdat ze natuurlijk afvallen.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Vereist hoge luchtvochtigheid, waardoor het vatbaar is voor schimmelziekten en plagen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Schildluis - Harde of zachte luizen die zich hechten aan planten, sap zuigen en planten verzwakken.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Geweihorens groeien met een matig tempo, met seizoensgebonden opkomst van nieuwe bladeren.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende varen, geeft de voorkeur aan minder vaak verpotten vanwege zijn epifytische aard.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Platycerium video's

Staghorn Fern (Platycerium Bifurcatum) Growing Tips

Platycerium (Staghorn) Wonderland & Wall Tour

Platycerium alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Platycerium kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Platycerium soorten

kamerplanten

Platycerium

Must-haves om jouw Platycerium te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken