Fatsia

Vingerplant
Fatsia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Araliaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Oost-Azië
 • Populair om zijn grote, handvormige bladeren
 • Geschikt voor schaduw tot halfschaduw

Fatsia is een geslacht van kleine bomen of struiken die inheems zijn in Oost-Azië, waaronder Japan, Korea en Taiwan. Vooral de Fatsia japonica is populair als kamer- en tuinplant in gematigde klimaten, bekend om zijn grote, handvormige bladeren. Fatsia houdt van een vochtige, maar goed doorlatende grond en kan zowel in de schaduw als in halfschaduw goed gedijen, waardoor hij geschikt is voor binnenshuis gebruik of als onderbeplanting buitenshuis.

Fatsia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Geregeld snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Turf, Universeel
Laag risico op ziekten
Bladvlekken, Botrytis
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Fatsia kamerplant, ook wel Vingerplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Fatsia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Fatsia verzorging

Algemene verzorging

Fatsia, bekend om zijn grote, glanzende bladeren, is een prachtige plant voor een statement binnenshuis of in schaduwrijke buitentuinen. Fatsia verkiest een locatie met helder, indirect licht of gefilterd zonlicht en moet beschermd worden tegen directe middagzon.

Deze plant verlangt een vochtige, goed doorlatende grond en regelmatige watergift om de grond gelijkmatig vochtig te houden, zonder dat de wortels in water staan. Een hoge luchtvochtigheid is gunstig; overweeg de bladeren regelmatig te besproeien.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een algemene vloeibare meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Fatsia.

Standplaats

Fatsia is bekend om zijn grote, glanzende bladeren. Deze plant heeft het liefst helder, indirect licht of gedeeltelijke schaduw. Een standplaats 2 tot 3 meter van een raam op het oosten is perfect of een raam op het zuiden met een lichtdoorlatend gordijn.

Te veel direct zonlicht kan de bladeren verschroeien, terwijl te weinig licht kan resulteren in leggy groei en kleinere bladeren.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze planten, met hun grote, glanzende bladeren, hebben regelmatig water nodig om de grond gelijkmatig vochtig te houden, vooral tijdens het groeiseizoen.

Eens per week water geven is een goed uitgangspunt in de lente en zomer. Voorkom wel dat je teveel water in 1x geeft, liever wat vaker kleine scheutjes.

In de herfst en winter, als de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd tot eens in de twee weken.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Kan koelere temperaturen verdragen, geeft de voorkeur aan de milde, vochtige omstandigheden die in gematigde regio’s voorkomen.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan rijke, goed drainerende, vochtige grond.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, waarbij het zijn inheemse bosomgeving nabootst.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om vorm te geven of de grootte te verminderen; kan zware snoei verdragen indien nodig.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Relatief bestand tegen ziekten maar kan problemen ondervinden in overdreven vochtige of dichte omstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Bladvlekken - Schimmel- of bacteriële infecties die verkleurde vlekken op bladeren veroorzaken, vaak door vocht.
 • Botrytis - Een schimmelziekte, ook bekend als grauwe schimmel, die bloemen en bladeren aantast, vooral in koele, natte omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met grote bladeren die gestaag in de loop van de tijd ontwikkelen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar kan bij inslikken mild ongemak veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei binnenshuis, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Fatsia video's

How to Grow and Care for Japanese Aralia Indoors

How to Take Care of a Fatsia Japonica

Fatsia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Fatsia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Fatsia soorten

kamerplanten

Fatsia Japonica

Must-haves om jouw Fatsia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken