Asplenium

Streepvaren, Vogelnestvaren
Asplenium verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Aspleniaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Wereldwijd verspreid, vooral in tropische gebieden
 • Asplenium nidus lijkt op een vogelnest
 • Vochtige, warme omgeving met indirect licht

Asplenium, of ‘nestvaren’, is een geslacht van varens dat wereldwijd voorkomt, vooral in tropische gebieden maar ook in gematigde zones. Asplenium nidus, een van de bekendste soorten, heeft grote, glanzende groene bladeren die in een rozetvorm groeien, wat lijkt op een vogelnest. Deze varens geven de voorkeur aan vochtige, warme omgevingen met indirect licht, en zijn populair als kamerplanten.

Asplenium verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Zaden / sporen
Turf, Varen
Gemiddeld risico op ziekten
Anthracnose, Roest
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Asplenium kamerplant, ook wel Streepvaren, Vogelnestvaren genoemd. Daarnaast vind je informatie over Asplenium soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Asplenium verzorging

Algemene verzorging

Asplenium, beter bekend als de Vogelnestvaren, heeft een unieke esthetiek met zijn glanzende, groene bladeren die in een rozetvorm groeien. Deze plant geeft de voorkeur aan helder, indirect licht zonder blootstelling aan direct zonlicht, dat de bladeren kan verschroeien. Een noordgericht raam is ideaal.

Aspleniums vereisen een consistent vochtige grond zonder dat de wortels in water staan. Zorg voor een goede drainage van de pot en vermijd water op de bladeren om rot te voorkomen. Ze gedijen bij een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg regelmatig te sproeien of plaats de plant in een vochtige omgeving zoals een badkamer.

Voed de plant tijdens het groeiseizoen licht met een verdunde meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Asplenium.

Standplaats

Asplenium, beter bekend als vogelnestvaren, heeft een voorkeur voor helder, indirect licht. Deze varens doen het het beste op een standplaats 1 tot 2 meter van een raam op het noorden of oosten, waar ze beschermd zijn tegen direct zonlicht.

Een plek nabij een raam op het zuiden of westen kan ook, zolang de plant wordt beschermd door lichtdoorlatende gordijnen.

Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbranden, terwijl te weinig licht kan leiden tot zwakke groei en minder levendig groen blad.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Asplenium heeft het liefst een constant vochtige grond zonder dat deze doorweekt is. In de groeimaanden van de lente en zomer is het prima om de plant eens per week water te geven. Stem de watergift altijd af op de standplaats en luchtvochtigheid in huis.

In de koelere maanden van de herfst en winter kan de watergift worden teruggebracht naar eens in de twee weken, afhankelijk van de droogte van de grond en de omgeving.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan koelere, vochtige omgevingen, vaak te vinden in gematigde gebieden.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, rijke grond met veel organisch materiaal.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Varen - Bevat een mengsel van veenmos, perliet en soms zand of schors om goede vochtretentie en beluchting te bieden. Ideaal voor varens die de voorkeur geven aan consistent vochtige grond.

Luchtvochtigheid

Gedijt in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn inheemse bosbodemhabitat.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om dode of beschadigde bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten in vochtige of vochtige omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Anthracnose - Een schimmelziekte die donkere, ingezonken laesies op bladeren, stengels en fruit veroorzaakt; gedijt in warme, natte omstandigheden.
 • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.

Groei

Over het algemeen een gematigde groei, afhankelijk van soort en groeiomstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen veilig, maar kan milde maagklachten veroorzaken als het wordt ingenomen.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei; heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Asplenium video's

BEST TIPS | HOW TO CARE FOR BIRD'S NEST FERN

Bird's Nest Fern BROWN TIPS

Asplenium alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Alocasia

Olifantsoor

Blechnum

Dubbelloof varen, Dwergboomvaren

Caladium

Elephant ear, Heart of Jesus, Angel wings

Calathea

Pauwenplant, Living plant

Callisia

Schildpadplant

Caryota

Vissenstaartpalm

Chamaedorea

Mexicaanse dwergpalm

Cissus

Suikerdruifje

Codiaeum

Wonderstruik

Coleus

Buttermilk

Ctenanthe

Gebedsplant

Dieffenbachia

Dief van Bagdad

Dryopteris

Rode sluiervaren

Dypsis

Goudpalm, Areca palm

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop

Fatsia

Vingerplant

Fittonia

Mozaïekplant, zenuwplant

Hedera

Klimop

Homalomena

Maggy-plant

Howea

Kentiapalm

Humata

Hazepootvaren, Spinnenpoot, Konijnenpoot

Iresine

Biefstukplant, bloedblad

Ludisia

Juweelorchidee

Maranta

Gebedsplant

Microsorum

Javavaren

Muehlenbeckia

Creeping Wire Vine

Musa

Bananenplant

Nephrolepis

Krulvaren

Phlebodium

Zinkvaren, Blauwvaren

Phoenix

Canarische dadelpalm

Platycerium

Hertshoornvaren

Scindapsus

Epipremnum

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

Strelitzia

Paradijsvogelplant

Stromanthe

Pauwenplant

Veitchia

Christmas palm

Washingtonia

Mexicaanse waaierpalm

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Asplenium kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Asplenium soorten

kamerplanten

Asplenium Antiquum

kamerplanten

Asplenium Antiquum Osaka

kamerplanten

Asplenium Nidus

kamerplanten

Asplenium Nidus Campio

kamerplanten

Asplenium Nidus Crispy Wave

kamerplanten

Asplenium Parvati

Must-haves om jouw Asplenium te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken