Cryptanthus

Zeester plant
Cryptanthus verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Bromeliaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Brazilië
 • Gedijen het best bij matige tot lage lichtniveaus
 • Opvallende, bonte bladeren in diverse kleuren

Cryptanthus, bekend als aardster vanwege de sterachtige vorm van de bladeren, komt oorspronkelijk uit Brazilië. Deze bromelia’s gedijen het best bij halfschaduw of helder indirect licht en in een luchtvochtige omgeving. Ze zijn geliefd om hun opvallende, bonte bladeren, die in verschillende kleuren en patronen kunnen voorkomen. Cryptanthus soorten zijn relatief klein en doen het goed als kamerplanten in ondiepe potten of schalen.

Cryptanthus verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Weinig water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups
Turf, Universeel
Gemiddeld risico op ziekten
Schildluis, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Cryptanthus kamerplant, ook wel Zeester plant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Cryptanthus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Cryptanthus verzorging

Algemene verzorging

Cryptanthus, ook bekend als Aardster, is opvallend vanwege zijn stervormige bladeren en levendige kleuren. Deze bromelia houdt van helder, indirect licht en moet beschermd worden tegen direct zonlicht, wat de bladeren kan beschadigen.

Zorg voor een goed doorlatende, humusrijke grond en houd de grond licht vochtig, maar niet doorweekt. Cryptanthus planten halen veel van hun vocht uit de lucht, dus een hoge luchtvochtigheid is essentieel. Overweeg regelmatig te besproeien of de plant in een vochtige omgeving te plaatsen.

Voeding is niet vaak nodig; een lichte bemesting eens per maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde meststof voor bromelia’s is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Cryptanthus.

Standplaats

Cryptanthus, beter bekend als aardster, is een bromelia die gedijt in helder, indirect licht. Deze planten doen het goed wanneer ze worden geplaatst op een locatie met gefilterd licht, zoals in de buurt van een raam op het oosten of onder een lichtdoorlatend gordijn bij een zuid- of westraam.

Direct zonlicht kan de unieke bladpatronen bleken en de plant beschadigen, terwijl te weinig licht de kleurcontrasten kan verminderen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze aardsterren vereisen een constante lichte vochtigheid in hun grond, zonder dat ze doorweekt raken. Geef regelmatig kleine beetjes water.

In het groeiseizoen kan het nodig zijn om ze eens per week licht water te geven, vooral als ze in een warme, lichte omgeving staan.

In de koelere maanden van herfst en winter kan de frequentie van water geven worden verminderd naar eens in de twee weken, aangezien de plant minder water verbruikt.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan de warme, vochtige omstandigheden die worden aangetroffen in tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, licht zure grond; verdraagt weinig licht.

 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige tot hoge luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse Braziliaanse regenwouden.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om dode of beschadigde bladeren te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor plagen en ziekten bij overbewatering of hoge luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Schildluis - Harde of zachte luizen die zich hechten aan planten, sap zuigen en planten verzwakken.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, met nieuwe offset die zich ontwikkelt rond de moederplant.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei; heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Cryptanthus video's

Cryptanthus Bromeliad - Care, Propagation & Varieties

Earth Star Plant Care: How To Repot Cryptanthus

Cryptanthus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aspidistra

Kwartjesplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Cycas

Vredespalm, Varenpalm

Dracaena

Drakenbloedboom

Pachira

Geldboom

Sansevieria

Vrouwentong

Yucca

Palmlelie

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Cryptanthus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Cryptanthus soorten

kamerplanten

Cryptanthus Pink Star

Must-haves om jouw Cryptanthus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken