Yucca

Palmlelie
Yucca verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asparagaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied
 • Bekend om hun stijve, puntige bladeren en torenhoge bloemstengels
 • Droogte-tolerant en vaak gebruikt in xeriscaping

Yucca is een geslacht van groenblijvende planten, variërend van kleine struiken tot grote bomen, inheems in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Yucca’s staan bekend om hun stijve, puntige bladeren en de torenhoge bloemstengels die witte of crèmekleurige bloemen produceren. Ze zijn droogtetolerant en worden vaak gebruikt in xeriscaping en als sierplanten in droge tuinen.

Yucca verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Kopstek, Scheuten / pups, Stengel- / stamstek
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Yucca kamerplant, ook wel Palmlelie genoemd. Daarnaast vind je informatie over Yucca soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Yucca verzorging

Algemene verzorging

Yucca, bekend om zijn stevige, zwaardvormige bladeren, is een droogtetolerante plant die ideaal is voor xeriscaping of als een opvallende kamerplant.

Deze plant heeft veel direct zonlicht nodig en goed doorlatende grond. Water geven moet worden beperkt; laat de grond uitdrogen tussen gietbeurten.

Yucca’s vereisen weinig voeding; een lichte bemesting een- tot tweemaal per jaar met een evenwichtige meststof is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Yucca.

Standplaats

De Yucca plant prefereert helder, indirect licht en kan enige directe zon verdragen. Een locatie binnen 1 meter van een raam op het zuiden, oosten of westen zou ideaal zijn, waar de Yucca kan genieten van helder licht met wat directe zon, vooral in de ochtend of late namiddag.

Onvoldoende licht zal de groei belemmeren en kan resulteren in spichtige groei.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Yucca’s zijn droogtetolerante planten die goed gedijen op minder water. Tijdens het actieve groeiseizoen in de lente en zomer is eens in de twee tot drie weken water geven meestal voldoende, waarbij de grond volledig moet uitdrogen tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter kan de watergift worden teruggebracht tot eens per maand of minder, aangezien de plant dan in een rustfase gaat.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in hete, droge omstandigheden met volle zon, typerend voor woestijnomgevingen.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Aangepast aan droge omstandigheden, vereist lage luchtvochtigheid.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om dode bladeren te verwijderen of voor groottecontrole; vereist over het algemeen minimale snoei.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, waarbij sommige soorten onder optimale omstandigheden snel groeien.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat saponinen, die braken, diarree en lusteloosheid bij huisdieren kunnen veroorzaken bij inslikken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Yucca video's

Tips for easy care Yucca plant | How to propagate Yucca plant

How to revive Yucca an almost dead houseplant Yucca!

Yucca alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Cryptanthus

Zeester plant

Cycas

Vredespalm, Varenpalm

Sansevieria

Vrouwentong

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Yucca kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Yucca soorten

kamerplanten

Yucca Elephantipes

Must-haves om jouw Yucca te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken