Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm
Beaucarnea verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asparagaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Oost-Mexico
 • Staat bekend om de opvallende verdikte stam
 • Populair als droogtetolerante kamerplant

Beaucarnea, ook bekend als ‘olifantspoot’ of ‘paardenstaartpalm’, is afkomstig uit Oost-Mexico en staat bekend om zijn opvallende verdikte stam, die water opslaat en de plant zijn kenmerkende uiterlijk geeft. Deze stam zet uit in de vorm van een fles of olifantspoot aan de basis.

Beaucarnea soorten, zoals Beaucarnea recurvata, zijn populair als kamerplanten vanwege hun droogtetolerantie en unieke vorm.

Beaucarnea verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Weinig water
Weinig snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Beaucarnea kamerplant, ook wel Olifantenpoot, Paardenstaartpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Beaucarnea soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Beaucarnea verzorging

Algemene verzorging

Beaucarnea, ook bekend als de Olifantspoot of Paardenstaartpalm, is opmerkelijk vanwege zijn verdikte stam, waar de plant zijn water opslaat. Daarnaast heeft de Beaucarnea lange, neerhangende bladeren.

Deze plant houdt van veel licht en kan zelfs direct zonlicht verdragen, waardoor hij perfect is voor een plek bij een zuidgericht raam.

Water geven moet spaarzaam gebeuren; laat de grond volledig uitdrogen tussen gietbeurten. In de winter nog minder water geven. Overbewatering is de meest voorkomende fout bij de verzorging van Beaucarnea en kan leiden tot wortelrot.

Voeding is zelden nodig; eenmaal per jaar in het voorjaar is voldoende. Deze plant is uitermate geschikt voor wie een ‘gemakkelijke’ plant zoekt.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Beaucarnea.

Standplaats

Beaucarnea, ook wel bekend als de “olifantspoot” of “ponytail palm”, gedijt in helder licht en kan zelfs volle zon verdragen. Het is voor deze planten het prettigst om dicht bij een zuidelijk raam geplaatst te worden, waar ze veel direct zonlicht kunnen opvangen. Ook bij een westelijk of oostelijk raam met helder, indirect licht is een optie.

Ze kunnen op enige afstand van het raam worden geplaatst, maar niet meer dan 2 meter om ervoor te zorgen dat ze genoeg licht krijgen. Een tekort aan licht zal leiden tot langzame groei en mogelijk ook bladverlies.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

De Beaucarnea slaat water op in zijn stam. Deze plant heeft daarom maar weinig water nodig. Geef je water, dan doe je dat met een diepe watergift, maar pas nadat de grond volledig is uitgedroogd.

In het groeiseizoen (lente en zomer) betekent dit ongeveer eens in de twee tot drie weken water geven, afhankelijk van de lichtomstandigheden en temperatuur.

In de niet-groeiperiode (herfst en winter) moet de watergift worden verminderd tot eens per maand of minder, aangezien de plant in deze tijd minder actief is en minder water verbruikt.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, droge omstandigheden, maar niet zo extreem als woestijnklimaten.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan droge, goed drainerende grond.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Aangepast aan droge omstandigheden, vereist lage luchtvochtigheid.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei alleen om dode of beschadigde bladeren te verwijderen; zelden snoeien is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Zeer veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, met een langzame verdikking van de stam over jaren.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Langzaam groeiend en geeft er de voorkeur aan potgebonden te zijn, dus tweejaarlijks verpotten is voldoende.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Beaucarnea video's

Ponytail Palm Care Tips and Tricks

BEST TIPS | HOW TO CARE FOR PONYTAIL PALM PLANT

Beaucarnea alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Aspidistra

Kwartjesplant

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Cryptanthus

Zeester plant

Cycas

Vredespalm, Varenpalm

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Dracaena

Drakenbloedboom

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Pachira

Geldboom

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sansevieria

Vrouwentong

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

Yucca

Palmlelie

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Beaucarnea kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Beaucarnea soorten

kamerplanten

Beaucarnea Recurvata

Must-haves om jouw Beaucarnea te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken