Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus
Epiphyllum verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
  • Oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika
  • Spectaculaire, geurende bloemen
  • Vereisen een vochtige omgeving met indirect licht

Epiphyllum is een geslacht van epifytische cactussen, oorspronkelijk uit de tropische en subtropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. Deze ‘orchidee cactussen’ staan bekend om hun spectaculaire bloemen, die ’s nachts bloeien en vaak heerlijk geuren. Ze gedijen het best in een vochtige omgeving met indirect licht en vereisen een goed doorlatende grondsoort.

Epiphyllum verzorging in het kort
Indirect zonlicht
Weinig water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek
Cactus / Vetplant, Orchidee
Gemiddeld risico op ziekten
Roest, Stamrot
Laag risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Epiphyllum kamerplant, ook wel Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Epiphyllum soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Epiphyllum verzorging

Algemene verzorging

Epiphyllum (bladcactus), staat bekend om zijn spectaculaire bloemen en unieke, platte bladeren. Deze epifytische cactussen verkiezen helder, indirect licht en moeten worden beschermd tegen direct middagzonlicht.

Ze hebben een goed doorlatende potgrond nodig, specifiek voor cactussen of orchideeën, met geregeld water geven zodat de grond licht vochtig blijft, maar absoluut niet doorweekt. Verminder water geven in de winter. Epiphyllums waarderen een gemiddelde / hoge luchtvochtigheid; overweeg te sproeien, ook om stof van de bladeren te verwijderen.

Voed tijdens het groeiseizoen elke maand met een verdunde bloeiende plantenmeststof om de bloei te bevorderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Epiphyllum.

Standplaats

Epiphyllum, bekend als zaagcactus, bladcactus of orchideecactus, heeft helder, indirect licht nodig. Deze epifytische cactussen doen het het beste wanneer ze op 1 tot 2 meter afstand van een raam op het oosten of westen worden geplaatst, waar ze het zachte ochtend- of middaglicht krijgen zonder de harde middagzon.

Een noordelijk raam is ook geschikt als het voldoende licht biedt. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen, terwijl te weinig licht de bloei kan beïnvloeden.

  • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze epifytische cactussen, ook bekend als bladcactussen, staan liever niet in te natte grond tijdens het groeiseizoen. Zorg dus dat je de grond iets laat opdrogen tussen gietbeurten.

Ongeveer eens per week water geven in de lente en zomer past goed bij hun behoeften. Zoals gezegd, de grond tussen gietbeurten licht laten uitdrogen.

In de koelere maanden van de herfst en winter kan de watergift worden teruggebracht tot eens in de twee tot drie weken.

  • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, vochtige omstandigheden, vaak te vinden in tropische bossen als epifyt.

  • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, organisch rijke grond; heeft luchtcirculatie nodig.

  • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.
  • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige tot hoge luchtvochtigheid, typerend voor zijn epifytische aard.

  • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om de groei te controleren en de bloei te bevorderen; snoeien na de bloei is gunstig.

  • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Gevoelig voor schimmelziekten vanwege de vereiste voor hoge luchtvochtigheid.

  • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
  • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.
  • Stamrot - Een schimmel- of bacteriële infectie die verval in de stengel veroorzaakt, vaak op bodemniveau, wat leidt tot instorting van de plant.

Groei

Matig tot snel groeitempo, vooral bij bloei en onder ideale omstandigheden.

  • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen veilig, maar het eten in grote hoeveelheden kan maagklachten veroorzaken.

  • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

    Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei; geeft de voorkeur aan lichte potgebondenheid.

  • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

    Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

    Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

  • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.

Epiphyllum video's

How to grow & care for Epiphyllum - Night Blooming Cactus cuttings

Ric Rac Cactus (Ephiphyllum anguliger) Care Guide & Repot!

Epiphyllum alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Epiphyllum kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Epiphyllum soorten

kamerplanten

Epiphyllum Anguliger

kamerplanten

Epiphyllum Pumilum

Must-haves om jouw Epiphyllum te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken