Kalanchoe

Mother of Thousands
Kalanchoe verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Crassulaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Madagascar en tropisch Afrika
 • Bekend om dikke bladeren die water opslaan
 • Produceren heldere bloemen in winter/voorjaar

Kalanchoe is een geslacht van vetplanten die inheems zijn in Madagascar en tropische Afrika. Deze planten staan bekend om hun dikke bladeren die water opslaan, waardoor ze droogte kunnen weerstaan. Veel soorten, zoals de Kalanchoe blossfeldiana, produceren heldere, vrolijke bloemen die in de winter en het vroege voorjaar kleur toevoegen. Ze vereisen veel licht en matige watergift.

Kalanchoe verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups, Stengel- / stamstek
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Meeldauw, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Kalanchoe kamerplant, ook wel Mother of Thousands genoemd. Daarnaast vind je informatie over Kalanchoe soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Kalanchoe verzorging

Algemene verzorging

Kalanchoe is een vetplant die bekend staat om zijn levendige bloemen. Deze plant heeft veel licht nodig, inclusief enkele uren direct zonlicht, om goed te bloeien.

Gebruik een goed doorlatende grond en laat de grond tussen de gietbeurten door volledig uitdrogen. Overbewatering vermijden, aangezien dit kan leiden tot wortelrot. Kalanchoes hebben in de wintermaanden minder water nodig.

Voed met een verdunde succulentenmeststof eens per maand tijdens het groeiseizoen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Kalanchoe.

Standplaats

Kalanchoe soorten hebben veel licht nodig en kunnen goed tegen direct zonlicht. Ze gedijen het beste wanneer ze binnen 0,5 tot 1 meter van een raam op het zuiden worden geplaatst, waar ze volop zonlicht kunnen vangen.

Een raam op het oosten of westen is ook geschikt, mits de plant genoeg licht krijgt. Onvoldoende licht kan leiden tot spichtige groei en een vermindering van de bloei.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Kalanchoe, een succulent, houdt ervan om tussen de gietbeurten door volledig uit te drogen. Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is eens in de twee tot drie weken water geven meestal voldoende, afhankelijk van de lichtomstandigheden en de luchtvochtigheid in huis.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens per maand of zelfs minder, omdat de plant minder water verbruikt en de verdamping langzamer gaat.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Past zich aan aan warme omstandigheden maar kan koelere temperaturen verdragen, wat wijst op subtropische klimaten.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, zanderige grond nodig; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Aangepast aan droge omgevingen, geeft de voorkeur aan lage luchtvochtigheid.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei na de bloei om bossigheid en toekomstige bloei te bevorderen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan lijden onder overbewatering of schimmelziekten in slechte omstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig groeitempo, waarbij sommige soorten snel bloeien onder korte-dag omstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat cardiale glycosiden, die giftig zijn voor huisdieren en hartproblemen kunnen veroorzaken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Kalanchoe video's

How to Force Kalanchoe to Bloom

Best Tips for Kalanchoe Plant Care

Kalanchoe alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Kalanchoe kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Kalanchoe soorten

kamerplanten

Kalanchoe Tomentosa

Must-haves om jouw Kalanchoe te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken