Mammillaria

Zuilcactus
Mammillaria verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Mexico
 • Geliefd om gemakkelijke verzorging en felgekleurde bloemen
 • Ideaal voor cactustuinen of als kamerplant

Mammillaria is een groot geslacht van cactussen, inheems in Mexico, maar ook te vinden in het zuidwesten van de Verenigde Staten, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika. Deze cactussen zijn geliefd om hun gemakkelijke verzorging en de mooie, vaak felgekleurde bloemen die tussen de stekels verschijnen. Ze zijn ideaal voor cactustuinen of als kamerplant, mits ze voldoende zonlicht krijgen.

Mammillaria verzorging in het kort
Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Mammillaria kamerplant, ook wel Zuilcactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Mammillaria soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Mammillaria verzorging

Algemene verzorging

Mammillaria is een geslacht met veel soorten binnen de cactusfamilie en staat bekend om zijn gemakkelijke verzorging en aantrekkelijke bloemen. Deze cactussen hebben veel direct zonlicht nodig en gedijen het beste op een zonnige vensterbank.

Gebruik een goed doorlatende cactusgrond en beperk het water geven; laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. In de wintermaanden nog minder water geven.

Voeding is zelden nodig, maar een lichte bemesting met een cactus-specifieke meststof aan het begin van het groeiseizoen kan de bloei bevorderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Mammillaria.

Standplaats

Mammillaria cactussen hebben veel licht nodig en kunnen goed tegen direct zonlicht. Plaats Mammillaria binnen 0,5 tot 1 meter van een raam op het zuiden om het veel direct zonlicht te bieden.

Een oost- of westgericht raam kan ook voldoende licht geven, mits de plant voldoende uren directe zon krijgt. Onvoldoende licht kan leiden tot spichtige groei en verlies van de bloei.

 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Deze cactussen hebben tijdens het groeiseizoen eens in de twee tot drie weken water nodig, afhankelijk van de temperatuur en lichtomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten door.

In de herfst en winter, wanneer de plant een rustperiode ingaat, kan de watergift worden verminderd tot eens per maand of zelfs minder, vooral als de plant in een koele omgeving staat.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geschikt voor droge, zonnige omstandigheden, typerend voor woestijnomgevingen.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Geschikt voor omstandigheden met lage luchtvochtigheid, gebruikelijk voor cactussen.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Heeft zelden snoei nodig; verwijder dode stekels of bloemen indien nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Zeer droogtebestendig maar kan lijden onder overbewateringsproblemen.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, waarbij nieuwe offsets en bloemen zich geleidelijk ontwikkelen.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, raakt niet snel potgebonden.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Mammillaria video's

MAMMILLARIA CACTUS REJUVENATION

How to Grow & Care for Mammillaria elongata 'Lady Finger Cactus'

Mammillaria alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Sedum

Vetkruid

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Mammillaria kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Mammillaria soorten

kamerplanten

Mammillaria Ernestii

Must-haves om jouw Mammillaria te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken