Euphorbia

Wolfsmelk
Euphorbia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Euphorbiaceae
Handige / leuke weetjes:
  • Een zeer divers geslacht van planten
  • Bevat een melkachtig, irriterend sap
  • Over het algemeen weinig water nodig

Euphorbia, of wolfsmelk, is een zeer divers geslacht van planten die zowel succulenten als niet-succulenten omvat. Wolfsmelk is inheems in veel delen van de wereld. Veel Euphorbia-soorten bevatten een melkachtig sap dat irriterend kan zijn voor de huid en ogen.

Deze planten variëren sterk in vorm en grootte, van kleine kamerplanten tot grote struiken of bomen, en hebben over het algemeen weinig water nodig.

Euphorbia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Gemiddeld risico op ziekten
Meeldauw, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Euphorbia kamerplant, ook wel Wolfsmelk genoemd. Daarnaast vind je informatie over Euphorbia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Euphorbia verzorging

Algemene verzorging

Euphorbia is een divers geslacht met allerlei soorten en vormen, waaronder succulente types die lijken op cactussen. Deze planten prefereren helder, indirect licht en sommige soorten tolereren direct zonlicht.

Zorg voor een goed doorlatende grond en laat de grond tussen gietbeurten door uitdrogen. Overbewatering vermijden, vooral in de winter. Sommige Euphorbias bevatten sap dat irritatie kan veroorzaken, dus draag handschoenen bij het hanteren.

Voed sporadisch met een verdunde meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Euphorbia.

Standplaats

Euphorbia omvat soorten die lijken op cactussen en hebben dan ook vergelijkbare lichtbehoeften. Veel Euphorbia-soorten verlangen veel licht en kunnen goed gedijen in direct zonlicht.

Het plaatsen van Euphorbia binnen 0,5 tot 1 meter van een zuidelijk raam zou ideaal zijn om voldoende direct zonlicht te krijgen.

Oost- of westgerichte ramen kunnen ook voldoen, mits de plant daar genoeg lichturen ontvangt. Onvoldoende licht kan leiden tot zwakke groei en verlies van de vorm.

  • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
  • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
  • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Deze plantensoort omvat succulenten en struiken. De Euphorbia is in staat, net als veel cactussen, veel water vast te houden. Velen soorten zijn dan ook vergelijkbaar met cactussen in hun waterbehoeften en verkiezen dat hun grond volledig uitdroogt tussen gietbeurten.

Tijdens het groeiseizoen, in de lente en zomer, is eens in de twee tot drie weken water geven meestal voldoende. Pas op met teveel water, wat kan leiden tot wortelrot.

In de herfst en winter kan de watergift worden teruggebracht tot eens per maand of minder, afhankelijk van de specifieke omgevingsomstandigheden.

  • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aanpasbaar aan een reeks omstandigheden, maar veel soorten geven de voorkeur aan warme, droge klimaten.

  • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, zanderige grond nodig; verdraagt droogte.

  • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Divers geslacht met veel vetplanten die de voorkeur geven aan omgevingen met lage luchtvochtigheid.

  • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om vorm te geven of beschadigde delen te verwijderen; sommige soorten hebben mogelijk regelmatig snoeien nodig om de groei te controleren.

  • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Gevoelig voor schimmelziekten en overbewatering, vooral bij slechte drainageomstandigheden.

  • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
  • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
  • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Variëert sterk per soort, maar heeft over het algemeen een matig groeitempo.

  • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat latex dat huidirritatie en maagdarmstoornissen kan veroorzaken bij inslikken.

  • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

    Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Variërend per soort, maar veel zijn langzaam groeiend en hebben niet vaak verpotten nodig.

  • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

    Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

    Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

  • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
  • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Euphorbia video's

Euphorbia Trigona (African Milk Tree) Care Guide and Growing Tips

Euphorbia Trigona (African milk tree) Care Tips and Propagation

Euphorbia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Euphorbia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Euphorbia soorten

kamerplanten

Euphorbia Acruensis

kamerplanten

Euphorbia Avasmontana

kamerplanten

Euphorbia Canariensis

kamerplanten

Euphorbia Erytrea

kamerplanten

Euphorbia Ingens

Must-haves om jouw Euphorbia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken