Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant
Senecio verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asteraceae
Handige / leuke weetjes:
 • Groot en divers geslacht
 • Populair voor hun unieke bladvormen en gemakkelijke verzorging
 • Omvat zowel kamer- als tuinplanten

Senecio is een groot en divers geslacht van planten met soorten variërend van jaarlijkse kruiden tot vaste planten en struiken. Deze groep omvat enkele bekende kamer- en tuinplanten zoals de Senecio ‘Angel Wings’ en de hangende Senecio rowleyanus, beter bekend als parelplant of erwtenplantje. Senecio-soorten staan bekend om hun unieke bladvormen en zijn populair voor hun gemakkelijke verzorging en decoratieve waarde.

Senecio verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Weinig water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Cactus / Vetplant
Gemiddeld risico op ziekten
Meeldauw, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Senecio kamerplant, ook wel Erwtenplantje, Dolfijnenplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Senecio soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Senecio verzorging

Algemene verzorging

Senecio is een divers geslacht met succulente soorten, zoals de populaire “String of Pearls” (Senecio rowleyanus). Deze planten hebben veel licht nodig, inclusief enkele uren direct zonlicht, om goed te gedijen.

Gebruik een goed doorlatende cactus- of succulentengrond en laat de grond volledig uitdrogen tussen gietbeurten. Overbewatering moet worden vermeden om wortelrot te voorkomen.

Senecio’s hebben weinig voeding nodig; een lichte bemesting in het vroege voorjaar is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Senecio.

Standplaats

Senecio-soorten, zoals de erwtenplant (Senecio rowleyanus), hebben helder, indirect licht nodig en kunnen enige directe ochtendzon verdragen. Een locatie op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen is geschikt.

Intense middagzon moet worden vermeden om bladverbranding te voorkomen. Onvoldoende licht zal de groei belemmeren en kan de unieke vormen van de bladeren verminderen.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze diverse plantengroep heeft vergelijkbare waterbehoeften als andere succulenten. In de lente en zomer, is eens in de week tot twee weken water geven passend, met volledige uitdroging van de grond tussen gietbeurten.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot minimaal, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de kamer.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in warme, maar niet overdreven hete omstandigheden, geschikt voor subtropische gebieden.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende grond nodig, geeft de voorkeur aan een zanderige of rotsachtige samenstelling.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan lage luchtvochtigheid, typerend voor velen in dit diverse geslacht van vetplanten en madeliefjes.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om de groei en vorm te controleren, vooral bij hangende variëteiten om volheid te bevorderen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Gevoelig voor overbewatering en schimmelziekten, vooral bij slechte drainageomstandigheden.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Variërend per soort maar over het algemeen matig, waarbij sommige bodembedekkende soorten snel groeien.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Sommige soorten bevatten pyrrolizidine-alkaloïden, die giftig kunnen zijn voor de lever bij inslikken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Senecio video's

How To Stop Killing Your String of Pearls Houseplant

String Of Pearls Care Tips

Senecio alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Vatricania

Zuilcactus

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Senecio kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Senecio soorten

kamerplanten

Senecio Herreanus

kamerplanten

Senecio Peregrinus

Must-haves om jouw Senecio te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken