Zamioculcas

ZZ-plant
Zamioculcas verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Araceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Oost-Afrika
 • Populair vanwege zijn lage licht- en waterbehoefte
 • Bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten

Zamioculcas zamiifolia, vaak bekend als ZZ-plant, is een tropische, groenblijvende plant inheems in Oost-Afrika. De ZZ-plant is populair in huishoudens en kantoren vanwege zijn vermogen om te gedijen onder lage lichtomstandigheden en zijn zeer lage waterbehoefte.

De plant staat bekend om zijn wasachtige, glanzende bladeren die uitstekend zijn voor het zuiveren van de lucht.

Zamioculcas verzorging in het kort
Halfschaduw
Weinig water
Weinig snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Scheuren, Stengel- / stamstek, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant, Universeel
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Zamioculcas kamerplant, ook wel ZZ-plant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Zamioculcas soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Zamioculcas verzorging

Algemene verzorging

Zamioculcas zamiifolia, ook bekend als ZZ plant, is een onderhoudsarme kamerplant die bekend staat om zelfs onder lage lichtomstandigheden te kunnen gedijen. Deze plant verkiest helder, indirect licht maar kan ook goed doen in schaduwrijke delen van het huis.

Gebruik goed doorlatende potgrond en bewater spaarzaam; de ZZ plant is droogtetolerant en gevoelig voor overbewatering. Laat de grond daarom volledig uitdrogen tussen gietbeurten.

Voeding is zelden nodig; voed met een verdunde, evenwichtige meststof eens per 3-4 maanden.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Zamioculcas.

Standplaats

Zamioculcas, bekend als ZZ plant, kan zich zeer goed aanpassen en kan gedijen in zowel lage lichtomstandigheden als in helder, indirect licht. Voor optimale groei, plaats de ZZ plant op 2 tot 3 meter van een raam op het noorden of in de gefilterde lichtomstandigheden van een raam op het oosten of westen.

Direct zonlicht moet worden vermeden, omdat dit de bladeren kan verschroeien. Onvoldoende licht kan leiden tot langzamere groei, maar de ZZ plant zal nog steeds overleven, zij het minder weelderig.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.

Water

Zamioculcas heeft minimale waterbehoeften en is zeer droogtetolerant. Water geven eens in de drie tot vier weken is voldoende tijdens het groeiseizoen, ervoor zorgend dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de koelere maanden kan de watergift worden verminderd tot eens per maand of zelfs minder, gebaseerd op de luchtvochtigheid en lichtomstandigheden in huis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, enigszins droge omstandigheden, maar is zeer aanpasbaar, kenmerkend voor tropische regio’s.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, zanderige grond; verdraagt lage lichtomstandigheden.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Gedijt in lage tot matige luchtvochtigheid, waardoor het een gemakkelijk te verzorgen optie is voor veel binnenomgevingen.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om vergelende bladeren te verwijderen of te vermeerderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Zeer veerkrachtig maar vatbaar voor overbewatering wat leidt tot wortelrot.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, vooral opmerkelijk vanwege zijn veerkracht en tolerantie voor omstandigheden met weinig licht.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Bevat calciumoxalaatkristallen; kan orale irritatie, braken en diarree veroorzaken bij inslikken.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Langzaam groeiend, tolereert lichte potgebondenheid en vereist daarom minder vaak verpotten.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Zamioculcas video's

"Invincible" ZZ Plant Care Guide - Zamioculcas Zamiifolia

50 tips 🌱 ZZ-Plant Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aloe

Wonderplant

Aspidistra

Kwartjesplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Cryptanthus

Zeester plant

Cycas

Vredespalm, Varenpalm

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Dracaena

Drakenbloedboom

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Haworthia

Vensterplant

Pachira

Geldboom

Polaskia

Chichipe Plant

Sansevieria

Vrouwentong

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Zamioculcas kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Zamioculcas soorten

kamerplanten

Zamioculcas Zamiifolia

Must-haves om jouw Zamioculcas te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken