Agave

Eeuwplant
Agave verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asparagaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika
 • Belangrijk voor de productie van agavesiroop en tequila
 • Zeer droogteresistent

Agave is een geslacht van succulenten afkomstig uit de hete en droge regio’s van Noord- en Zuid-Amerika, maar ze zijn nu over de hele wereld te vinden in soortgelijke klimaten. Agaves zijn bekend om hun grote, stevige bladeren die in rosetpatronen groeien en vaak scherpe randen en een puntige tip hebben.

Deze planten worden commercieel gekweekt voor de productie van agavesiroop en tequila; de Agave tequilana wordt specifiek voor tequila gebruikt. Ze zijn zeer droogtetolerant, waardoor ze populaire keuzes zijn voor xeriscaping en tuinen in droge klimaten.

Agave verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Jaarlijks verpotten
Bladstek, Scheuten / pups
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Agave snuitkever, Wortelrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Agave kamerplant, ook wel Eeuwplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Agave soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Agave verzorging

Algemene verzorging

Agave planten worden vaak geassocieerd met droge, woestijnachtige omgevingen. Deze robuuste kamerplanten staan bekend om hun opvallende, stevige bladeren. Agaves hebben het liefst helder, direct zonlicht en gedijen goed in licht van een zuidgericht raam waar ze meerdere uren zonlicht per dag krijgen.

Deze planten zijn uitermate geschikt voor droge omstandigheden en vereisen weinig water. Laat de grond daarom volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. In de winter, tijdens hun rustperiode, kunnen ze zelfs met nog minder water toe. Overbewatering is een veelvoorkomend probleem en kan tot wortelrot leiden, dus zorg voor een pot met goede drainage.

Agaves zijn zeer onderhoudsarm en hebben weinig tot geen extra bemesting nodig; een keer per jaar voeden is voldoende. Deze planten kunnen ook goed tegen een lage luchtvochtigheid, wat ze ideaal maakt voor binnenshuis.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Agave.

Standplaats

Agave is een geslacht dat bekend staat om zijn voorkeur voor volle zon. Deze planten gedijen het beste wanneer ze direct voor een zuidelijk gericht raam worden geplaatst, idealiter op minder dan 1 meter afstand om maximale zonneschijn te ontvangen.

Ze kunnen ook overleven in een raam op het westen, mits ze nog steeds voldoende direct licht ontvangen.

Agaveplanten die niet genoeg licht krijgen, groeien langzamer en kunnen hun stevige vorm verliezen. Te weinig licht leidt ook tot etiolatie, waarbij de plant langgerekt en bleek wordt in een poging meer licht te vinden.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Agave heeft een zeer lage waterbehoefte. In het groeiseizoen kan het voldoende zijn om de plant eens per twee tot drie weken water te geven, ervoor zorgend dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter, tijdens het niet-groeiseizoen, kan deze frequentie verder worden verminderd tot slechts eenmaal per maand of minder, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan hete, droge omstandigheden met aanzienlijke temperatuurfluctuaties.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, zanderige grond nodig vanwege zijn droogtetolerante karakter.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Aangepast aan droge omstandigheden, heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei alleen om dode of beschadigde bladeren te verwijderen, zeer minimale snoei vereist.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Sterke planten maar kunnen worden aangevallen door specifieke plagen en overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Agave snuitkever - Een keverplaag die interne schade aan agaveplanten veroorzaakt, leidend tot rot en instorting.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, vooral de grotere soorten, die jaren kunnen duren om volledige grootte te bereiken.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Kan huidirritatie veroorzaken en mogelijk spijsverteringsproblemen als het wordt ingenomen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Snelgroeiend en kan snel potgebonden raken, waardoor jaarlijks verpotten nodig is.

 • Jaarlijks - Planten die jaarlijks moeten worden verpot, zijn meestal snelgroeiende planten of planten die in een relatief kleine pot staan.

  Deze planten hebben elk jaar een grotere pot nodig om voldoende ruimte voor wortelgroei te bieden en om te zorgen voor verse aarde, die essentiële voedingsstoffen bevat.

  Het verpotten bevordert de gezondheid en groei van de plant. Dit is het beste te doen in het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, zodat de plant snel kan herstellen en groeien in zijn nieuwe ruimte.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Agave video's

How to care for an agave plant and help it grow huge!

Agave Cactus Care | At Home

Agave alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Agave kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Agave soorten

kamerplanten

Agave Macroacantha

kamerplanten

Agave Nigra

kamerplanten

Agave Shaka Zulu

kamerplanten

Agave Victoria Reginae

Must-haves om jouw Agave te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken