Ferocactus

Vaten cactus
Ferocactus verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in de woestijnen van Noord-Amerika
 • Bekend om hun lange, stevige stekels
 • Kunnen extreme droogte overleven

Ferocactus, bekend als ‘vaten cactus’ vanwege hun grote, ronde vorm, zijn inheems in de woestijnen van Noord-Amerika. Deze robuuste cactussen staan bekend om hun lange, stevige stekels en de capaciteit om water op te slaan in hun dikke wanden, waardoor ze extreme droogte kunnen overleven. Ze produceren ook opvallende bloemen die meestal bovenop de cactus verschijnen.

Ferocactus verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Ferocactus kamerplant, ook wel Vaten cactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Ferocactus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Ferocactus verzorging

Algemene verzorging

Ferocactus, bekend om zijn indrukwekkende stekels en bol- tot cilindervormige vorm, is een robuuste cactus die veel direct zonlicht vereist. Ideaal voor een zonnig venster waar het meerdere uren per dag direct licht kan ontvangen.

Gebruik een goed doorlatende cactus- of succulentengrond om waterophoping te voorkomen. Water geven is pas nodig als de grond volledig is uitgedroogd, meestal eens per paar weken in de zomer, en zelden tot nooit in de winter.

Bemesten is slechts eenmaal in het vroege voorjaar nodig met een verdunde cactusmeststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Ferocactus.

Standplaats

Ferocactussen zijn echte zonliefhebbers en hebben veel direct zonlicht nodig om goed te groeien. Het beste is om ze binnen 0,5 tot 1 meter van een zuidelijk raam te plaatsen waar ze het grootste deel van de dag volop zon krijgen.

Ze kunnen ook gedijen in een west- of oostgericht raam, zolang ze maar een goede hoeveelheid direct licht ontvangen. Onvoldoende licht zal hun groei en bloei belemmeren.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Als ware woestijncactussen, hebben Ferocactus soorten zeer weinig water nodig. In hun actieve groeiperiode is eens in de drie tot vier weken water geven voldoende, ervoor zorgend dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de rustperiode tijdens de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot bijna nihil, vooral als de plant zich in een koele omgeving bevindt.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geschikt voor zeer hete, droge omstandigheden die kenmerkend zijn voor woestijngebieden.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Geschikt voor lage luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn woestijnoorsprong.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, alleen om dode stekels of secties te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Droogtetolerant en over het algemeen bestand tegen ziekten, maar vatbaar voor overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, waarbij aanzienlijke omvang en bewapening vele jaren nodig hebben om te ontwikkelen.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, vereist zelden verpotten.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Ferocactus video's

Best use of the Golden Barrel Cactus

Golden Barrel Cactus Facts!

Ferocactus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Ferocactus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Ferocactus soorten

kamerplanten

Ferocactus Glaucescens

kamerplanten

Ferocactus Latispinus

kamerplanten

Ferocactus Stainesii

Must-haves om jouw Ferocactus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken