Haworthia

Vensterplant
Haworthia verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asphodelaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Zuid-Afrika
 • Bekend om dikke, vlezige bladeren met unieke patronen
 • Ideaal voor teelt binnenshuis met beperkt licht

Haworthia is een geslacht van kleine, rozetvormende succulenten. Deze plant is inheems in Zuid-Afrika en staan bekend om hun dikke, vlezige bladeren die vaak zijn versierd met unieke patronen of transparante gebieden. Haworthias zijn ideaal voor binnen teelt vanwege hun geringe grootte en lage lichtbehoefte, waardoor ze perfect zijn voor plekken met beperkt natuurlijk licht.

Haworthia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Weinig water
Weinig snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Scheuten / pups
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wolluis, Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Haworthia kamerplant, ook wel Vensterplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Haworthia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Haworthia verzorging

Algemene verzorging

Haworthia is een kleine, vetplant met doorschijnende bladeren, vaak gevonden in rosetvormen. Deze planten verkiezen helder, indirect licht en kunnen enige directe zon in de ochtend of late namiddag verdragen.

Gebruik een goed doorlatende succulenten- of cactusgrond en laat de grond volledig uitdrogen tussen gietbeurten door. Water geven is spaarzaam nodig, vooral in de winter. Haworthia’s zijn ideaal voor binnentuinders die op zoek zijn naar een onderhoudsarme plant.

Voed ze met een verdunde succulentenmeststof eenmaal aan het begin van het groeiseizoen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Haworthia.

Standplaats

Haworthia is een succulent die gedijt in helder, indirect licht of gedeeltelijk schaduw. Het beste is om Haworthia binnen 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen te plaatsen, waar hij genoeg licht kan krijgen zonder blootgesteld te worden aan de volle middagzon.

Sommige soorten kunnen enige directe zon verdragen, maar te veel kan de bladeren verbranden.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze kleine succulenten willen dat hun grond tussen gietbeurten door volledig uitdroogt. Tijdens het groeiseizoen kan daarom eens in de twee tot drie weken water geven voldoende zijn, afhankelijk van de lichtintensiteit en luchtvochtigheid.

In de herfst en winter, wanneer de groei vertraagt, kan de watergift worden verminderd tot eens per maand of zelfs minder vaak.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in droge, zonnige omstandigheden, maar niet zo extreem als woestijnklimaten, wat wijst op een subtropische voorkeur.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende grond nodig, bij voorkeur zanderig.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Gedijt in lage luchtvochtigheid, typerend voor zijn vetplantennatuur.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei alleen om dode bladeren te verwijderen; zeer minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering en plagen.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wolluis - Zachte luizen bedekt met een witte, katoenachtige substantie, die zich voeden met plantsap en plakkerige honingdauw uitscheiden.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, waarbij strakke rozetten geleidelijk in de loop van de tijd worden gevormd.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Niet-giftig voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Langzaam groeiend, gedijt goed in kleine ruimtes gedurende langere perioden.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Haworthia video's

Haworthia Houseplant Care

Haworthia Plant Care & Growing Guide

Haworthia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Haworthia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Haworthia soorten

kamerplanten

Haworthia Limifolia

Must-haves om jouw Haworthia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken