Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus
Rhipsalis verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in de regenwouden van Amerika, Afrika, en Indische Oceaan
 • Bekend als koraalcactussen met een unieke, hangende groeiwijze
 • Ideaal voor hangmanden

Rhipsalis is een geslacht van epifytische cactussen, vaak bekend als koraalcactussen, die inheems zijn in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, en ook in delen van Afrika en enkele eilanden in de Indische Oceaan. Deze cactussen staan bekend om hun unieke, hangende groeiwijze met sliertige stengels die ideaal zijn voor hangmanden. Ze gedijen het best in indirect licht en vereisen matige watergift.

Rhipsalis verzorging in het kort
Indirect zonlicht
Weinig water
Geregeld snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Scheuren
Cactus / Vetplant, Orchidee
Gemiddeld risico op ziekten
Anthracnose, Wortelrot
Huisdier en kindvriendelijk
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Rhipsalis kamerplant, ook wel Koraalcactus, Jungle Cactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Rhipsalis soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Rhipsalis verzorging

Algemene verzorging

Rhipsalis is een geslacht van epifytische of lithofytische cactussen, bekend om de unieke, hangende takken. Deze cactussen verkiezen helder, indirect licht en moeten worden beschermd tegen direct zonlicht.

Gebruik een goed doorlatende, organische potgrond en laat de grond tussen de gietbeurten door licht uitdrogen. Rhipsalis vereist een hogere luchtvochtigheid dan de meeste cactussen, dus overweeg regelmatig te sproeien om de luchtvochtigheid te verhogen.

Voed elke maand tijdens het groeiseizoen met een verdunde, evenwichtige meststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Rhipsalis.

Standplaats

Deze junglecactus verkiest helder, indirect licht, maar kan ook goed doen in medium lichtomstandigheden. Een plek op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of noorden zou ideaal zijn.

Hoewel Rhipsalis enige directe ochtendzon kan verdragen, kan te veel direct zonlicht de tere bladeren beschadigen. Te weinig licht zal resulteren in een zwakke groei en kan de plant spichtig maken.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Deze junglecactus houdt van een consistent vochtige grond maar zonder verzadiging. In de lente en zomer, tijdens het groeiseizoen, is het aanbevolen om eens per week water te geven, zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door enigszins uitdroogt.

In de herfst en winter kan de watergift worden teruggebracht tot eens in de twee weken, aangezien de plant dan minder actief is.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in warme, vochtige omstandigheden, vaak als epifyt in tropische en subtropische bossen.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan een goed drainerend, organisch rijk mengsel; epifytisch.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.
 • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn epifytische aard in regenwouden.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om de groei te controleren en dode segmenten te verwijderen; profiteert van af en toe snoeien.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Vatbaar voor schimmelziekten door hoge luchtvochtigheidseisen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Anthracnose - Een schimmelziekte die donkere, ingezonken laesies op bladeren, stengels en fruit veroorzaakt; gedijt in warme, natte omstandigheden.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiende epifytische cactussen in ideale hangende of boomachtige omstandigheden.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd voor huisdieren en kinderen.

 • Geen - Kamerplanten in deze categorie zijn volledig veilig voor zowel kinderen als huisdieren. Er zijn geen gezondheidsrisico's bij inname of aanraking, wat deze planten ideaal maakt voor huishoudens met jonge kinderen en dieren.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, geeft de voorkeur aan lichte potgebondenheid.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.

Rhipsalis video's

Rhipsalis/Jungle Cactus Collection - Care & Propagation

Rhipsalis Care: Growing the Jungle Cacti

Rhipsalis alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Rhipsalis kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Rhipsalis soorten

kamerplanten

Rhipsalis Burchellii

kamerplanten

Rhipsalis Cashero

kamerplanten

Rhipsalis Cassutha

kamerplanten

Rhipsalis Eliptica

kamerplanten

Rhipsalis Heteroclada

kamerplanten

Rhipsalis Paradoxa

kamerplanten

Rhipsalis Pulchra

kamerplanten

Rhipsalis Ramaloris

kamerplanten

Rhipsalis Ramulosa Red Coral

Must-haves om jouw Rhipsalis te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken