Aloe

Wonderplant
Aloe verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Asphodelaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Oorspronkelijk uit het Arabisch Schiereiland
 • Bevat geneeskrachtige en huidverzorgende eigenschappen
 • Extreem droogteresistent

Aloë is een geslacht van succulenten, voornamelijk bekend om de soort Aloë vera, die wereldwijd wordt gekweekt voor zijn medicinale en huidverzorgende eigenschappen.

Deze planten zijn afkomstig uit het Arabisch Schiereiland, maar gedijen nu in droge, tropische, en subtropische klimaten wereldwijd. Ze staan bekend om hun dikke, vlezige bladeren die water opslaan, waardoor ze extreem droogteresistent zijn.

Aloe verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Rizoomstek, Scheuten / pups
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Anthracnose, Zachtrot
Gemiddeld risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Aloe kamerplant, ook wel Wonderplant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Aloe soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Aloe verzorging

Algemene verzorging

Aloë is een geslacht van vetplanten, waarvan Aloë vera de meest bekende is vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Aloë planten verkiezen helder, indirect licht en kunnen enkele uren direct zonlicht per dag verdragen, waardoor een zuid- of westgericht raam ideaal is.

Deze planten zijn droogtetolerant en vereisen weinig water. Laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. In de wintermaanden, vermindert de waterbehoefte verder. Te veel water is schadelijk en kan tot wortelrot leiden, dus zorg voor een pot met goede drainage.

Aloë planten hebben weinig voeding nodig; een keer voeden in het voorjaar en zomer met een verdunde vetplantenmest is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Aloe.

Standplaats

Aloe planten staan bekend om hun voorkeur voor veel zonlicht. Het ideale scenario voor een Aloe is om deze dicht bij een zuidelijk gericht raam te plaatsen. Zo krijgt de Aloe de volle zon die hij nodig heeft – bij voorkeur binnen 1 meter van het raam.

Als alternatief kan een westelijk raam ook werken, mits de plant nog steeds veel direct zonlicht ontvangt.

Een Aloe die niet genoeg licht krijgt, kan tekenen vertonen van verlenging, waarbij de plant uitrekt op zoek naar meer licht. Dit verstoort de mooie compacte vorm. Te intens direct zonlicht zonder geleidelijke gewenning kan echter bladverbranding veroorzaken.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Aloe planten zijn vetplanten en hebben daarom minder water nodig dan veel andere kamerplanten. Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is het aan te raden om de plant eens in de twee tot drie weken water te geven, ervoor zorgend dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter, tijdens het niet-groeiseizoen, kan de frequentie verder worden verminderd tot eens per maand of zelfs minder, afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geschikt voor droge, woestijnachtige omstandigheden met brede temperatuurbereiken.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Heeft zanderige, goed drainerende grond nodig vanwege zijn vetplantachtige karakter.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Gedijt in droge omstandigheden, typerend voor zijn woestijnherkomst.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om oude, beschadigde of zieke bladeren te verwijderen; heeft zelden snoei nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen bestand tegen ziekten maar kan worden beïnvloed door overbewatering en schimmelziekten in slechte omstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Anthracnose - Een schimmelziekte die donkere, ingezonken laesies op bladeren, stengels en fruit veroorzaakt; gedijt in warme, natte omstandigheden.
 • Zachtrot - Een bacteriële infectie die plantenweefsels papperig en verrot laat worden, vaak in te vochtige omstandigheden.

Groei

De groeisnelheid varieert per soort maar is over het algemeen matig, langzamer bij weinig licht.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat aloïne, wat braken en diarree kan veroorzaken als het wordt ingenomen.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie kunnen bij inname matige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals braken, diarree, of ernstige irritatie van mond en keel.

  Voorzichtigheid is geboden, en het is belangrijk om deze planten ver buiten het bereik van kinderen en huisdieren te plaatsen.

Verpotten

Langzaam groeiend en gedijt goed in kleine ruimtes, waardoor tweejaarlijks verpotten voldoende is.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Rizoomstek - Deze methode gebruikt delen van het rizoom, de horizontaal groeiende ondergrondse stam, om planten te vermeerderen. Het rizoom wordt in segmenten gesneden en elk segment kan uitgroeien tot een nieuwe plant.
 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Aloe video's

Aloe vera Houseplant Care

Houseplant Care 101: Aloe Vera Plant Care

Aloe alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Aloe kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Aloe soorten

kamerplanten

Aloe Aristata

kamerplanten

Aloe Vera

kamerplanten

Aloe Vera Barbadensis

kamerplanten

Aloe Vera Equator

kamerplanten

Aloe Vera Meridiaan

Must-haves om jouw Aloe te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken