Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post
Marginatocereus verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Voornamelijk voorkomend in Mexico
 • Vormen hoge, boomachtige structuren
 • Bekend om grote, nachtbloeiende bloemen

Marginatocereus is een geslacht van cactussen die voornamelijk voorkomen in de droge regio’s van Mexico. Deze cactussen zijn te herkennen aan hun langwerpige stammen en de neiging om hoge, boomachtige structuren te vormen. Ze staan bekend om hun opvallende ribben en grote, nachtbloeiende bloemen. Marginatocereus vereist volle zon en goed doorlatende grond om te gedijen.

Marginatocereus verzorging in het kort
Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Marginatocereus kamerplant, ook wel Zuilcactus, Mexican Fence Post genoemd. Daarnaast vind je informatie over Marginatocereus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Marginatocereus verzorging

Algemene verzorging

Marginatocereus is een geslacht van zuilvormige cactussen die bekend staan om hun indrukwekkende hoogte en stekelige uiterlijk. Deze cactussen vereisen veel direct zonlicht en gedijen het beste op een plek waar ze meerdere uren per dag zonlicht kunnen ontvangen.

Gebruik een goed doorlatende cactusgrond en beperk het water geven; laat de grond volledig uitdrogen tussen gietbeurten door. In de winter nog minder water geven.

Voeding is zelden nodig; een lichte bemesting met een cactus-specifieke meststof in het vroege voorjaar is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Marginatocereus.

Standplaats

Marginatocereus heeft, net als andere cactussen, veel licht nodig. Plaats hem binnen 0,5 tot 1 meter van een zuidelijk raam voor voldoende direct zonlicht.

Oost- en westramen zijn ook geschikt, zolang de plant een goede hoeveelheid directe zon ontvangt. Te weinig licht zal de groei belemmeren en kan de plant vatbaar maken voor ziekten.

 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Deze cactus heeft vergelijkbare waterbehoeften als andere woestijnbewoners. Tijdens het actieve groeiseizoen, ongeveer eens in de twee tot drie weken water geven, zodat de grond volledig kan uitdrogen tussen de gietbeurten.

In de rustperiode tijdens de herfst en winter, verminder de watergift aanzienlijk tot eens per maand of minder, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan hete, droge omstandigheden die kenmerkend zijn voor woestijnen.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, zanderige grond nodig; aangepast aan droge omstandigheden.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan lage luchtvochtigheid, typerend voor zijn cactusgeslacht dat is aangepast aan droge omstandigheden.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk om vorm te geven of beschadigde delen te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Droogtebestendig maar vatbaar voor overbewatering wat leidt tot wortelrot.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, typerend voor cactussen, waarbij jaren nodig zijn om aanzienlijke omvang te bereiken.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, past zelden verpotten bij zijn groeipatroon.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Marginatocereus video's

Marginatocereus marginatus f. crestata

Here's the reason its called a Mexican fence post cactus

Marginatocereus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Sedum

Vetkruid

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Marginatocereus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Marginatocereus soorten

kamerplanten

Marginatocereus Marginatus

Must-haves om jouw Marginatocereus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken