Vatricania

Zuilcactus
Vatricania verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Bolivia
 • Bekend om hun grote, zuilvormige vorm
 • Populair onder cactusliefhebbers

Vatricania is een geslacht van cactussen die inheems zijn in Bolivia. Deze cactussen staan bekend om hun grote, zuilvormige vorm en kunnen indrukwekkende hoogtes bereiken. Vatricania cactussen zijn populair onder cactusliefhebbers vanwege hun opvallende uiterlijk en de relatieve eenvoud van verzorging, hoewel ze veel licht en goed doorlatende grond vereisen.

Vatricania verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Kopstek, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Vatricania kamerplant, ook wel Zuilcactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Vatricania soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Vatricania verzorging

Algemene verzorging

Vatricania, een cactussoort die bekend staat om zijn grote, zuilvormige vorm, heeft veel direct zonlicht nodig om te gedijen.

Plant in goed doorlatende cactusgrond en spaarzaam bewateren, zodat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten. Overbewatering moet worden vermeden, vooral tijdens de koudere maanden. In de winter kan de watergift verder worden verminderd.

Een lichte bemesting met een cactus-specifieke meststof kan eenmaal in het voorjaar worden toegepast om de groei te ondersteunen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Vatricania.

Standplaats

Vatricania is een geslacht van cactussen die veel direct zonlicht vereisen om te gedijen. Het beste is om Vatricania binnen 0,5 tot 1 meter van een raam op het zuiden te plaatsen, waar hij de hele dag door veel direct zonlicht kan ontvangen.

Oost- of westramen kunnen ook geschikt zijn, mits de cactus genoeg lichturen krijgt. Onvoldoende licht zal de groei belemmeren en kan de cactus vatbaar maken voor problemen.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

De Vatricania cactus heeft, net als veel cactussen, zeer weinig water nodig. Tijdens het groeiseizoen is eens in de drie tot vier weken water geven voldoende, ervoor zorgend dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter, tijdens de rustperiode, kan de watergift worden teruggeschroefd naar minimaal, eens per maand of zelfs minder vaak, afhankelijk van de luchtvochtigheid in de omgeving.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan hete, droge omstandigheden, typerend voor woestijnomgevingen.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; aangepast aan droge omstandigheden.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Geschikt voor lage luchtvochtigheid, typerend voor zijn cactusniveau.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk om dode of beschadigde delen te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Droogtebestendig maar overbewatering kan leiden tot wortelrot.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiende cactus, waarbij aanzienlijke grootte en bloei vele jaren kosten.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Vatricania video's

HOW TO CARE FOR CACTI INDOORS

5 COMMON MISTAKES IN CACTUS CARE

Vatricania alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Vatricania kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Vatricania soorten

kamerplanten

Vatricania Guentherii

Must-haves om jouw Vatricania te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken