Sedum

Vetkruid
Sedum verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Crassulaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Bekend om droogtetolerantie en vermogen om in arme grond te gedijen
 • Produceert ster-vormige bloemen
 • Populair in rotstuinen en groendaken

Sedum, bekend als vetkruid, is een geslacht van vetplanten die bekend staan om hun droogtetolerantie en het vermogen om in arme grond te gedijen. Deze planten zijn inheems in het noordelijk halfrond en variëren van bodembedekkers tot kleine struiken. Sedums produceren ster-vormige bloemen en zijn populair in rotstuinen en groendaken.

Sedum verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
10-21 graden (gematigd)
Tweejaarlijks verpotten
Kopstek, Stengel- / stamstek, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Meeldauw, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Sedum kamerplant, ook wel Vetkruid genoemd. Daarnaast vind je informatie over Sedum soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Sedum verzorging

Algemene verzorging

Sedum, bekend als vetkruid, omvat een brede variëteit aan succulenten die bekend staan om hun droogtetolerantie en gemakkelijke verzorging. Deze planten hebben veel direct zonlicht nodig en gedijen het beste in een volle zon omgeving.

Gebruik een goed doorlatende succulenten- of cactusgrond en bewater spaarzaam; laat de grond volledig uitdrogen tussen gietbeurten. In de winter de watergift verder verminderen.

Bemesten is zelden nodig, maar een lichte bemesting aan het begin van het groeiseizoen kan de groei en bloei bevorderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Sedum.

Standplaats

Dit geslacht van vetplanten heeft veel licht nodig, inclusief enkele uren direct zonlicht, om hun kleur en compacte vorm te behouden. Een plek binnen 0,5 tot 1 meter van een raam op het zuiden, oosten of westen zou optimaal zijn.

Te weinig licht kan leiden tot uitgerekte, spichtige groei en verlies van bladkleur.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Als succulent, heeft Sedum relatief weinig water nodig. Tijdens het groeiseizoen kan het water geven eens in de twee tot drie weken voldoende zijn, ervoor zorgend dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter kan de watergift worden teruggeschroefd naar eens per maand of zelfs minder, afhankelijk van de specifieke soort en de omgevingscondities.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aanpasbaar aan een reeks omstandigheden, maar veel soorten gedijen goed in koelere, gematigde klimaten.

 • Gematigd - Koele tot milde temperaturen variërend van 10°C tot 21°C. Ideaal voor veel kamerplanten die afkomstig zijn uit gematigde klimaten, en biedt een balans tussen warmte en koelere omstandigheden.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Gedijt in lage luchtvochtigheid, geschikt voor zijn vetplantennatuur.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om vorm te geven of beschadigde delen te verwijderen; vereist over het algemeen minimale snoei.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan lijden onder overbewatering of schimmelziekten in slechte omstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiende vetplanten, vooral die gebruikt worden als bodembedekkers, in goed doorlatende grond.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar sommige soorten kunnen bij inslikken milde irritatie veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, vetplanten die gedijen bij minder vaak verpotten.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Sedum video's

Planting Sedum, Russian Sage & a Lilac Rose

All About Sedum

Sedum alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Sedum kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Sedum soorten

kamerplanten

Sedum Tornado

Must-haves om jouw Sedum te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken