Opuntia

Schijfcactus
Opuntia verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Amerika
 • Kan eetbare vruchten produceren, bekend als 'cactusvijgen'
 • Ideaal voor droge tuinen

Opuntia, ook bekend als de schijfcactus of vijgencactus, is een geslacht van cactussen die inheems zijn in Amerika. Deze cactussen zijn herkenbaar aan hun platte, schijfvormige segmenten en kunnen eetbare vruchten produceren, bekend als ‘cactusvijgen’.

Opuntia’s zijn droogtetolerant en vereisen veel zonlicht, waardoor ze ideaal zijn voor droge tuinen of als onderdeel van een succulentencollectie.

Opuntia verzorging in het kort
Volle zon
Weinig water
Geregeld snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek
Cactus / Vetplant
Gemiddeld risico op ziekten
Schildluis, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Opuntia kamerplant, ook wel Schijfcactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Opuntia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Opuntia verzorging

Algemene verzorging

Opuntia, ook wel bekend als de vijgcactus of prickly pear, is een cactusgeslacht dat zich kenmerkt door zijn platte, ovale schijven. Deze planten hebben veel direct zonlicht nodig en gedijen het beste in een volle zon omgeving.

Gebruik een goed doorlatende cactusgrond en water spaarzaam; de grond moet volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. In de winter de watergift verminderen tot een minimum.

Opuntia’s vereisen weinig voeding; een lichte bemesting aan het begin van het groeiseizoen is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Opuntia.

Standplaats

Opuntia, ook bekend als de schijfcactus, vereist veel direct zonlicht. Een plek binnen 0,5 tot 1 meter van een raam op het zuiden is optimaal, maar een raam op het oosten of westen waar de plant enkele uren direct zonlicht kan ontvangen is ook geschikt.

Onvoldoende licht kan leiden tot spichtige groei en een vermindering van de bloei.

 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

De Opuntia, of vijgcactus, heeft zeer weinig water nodig. Tijdens het groeiseizoen is eens in de drie tot vier weken water geven voldoende, ervoor zorgend dat de grond tussen de gietbeurten volledig uitdroogt.

In de herfst en winter kan de watergift worden teruggebracht tot eens per maand of zelfs minder, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid binnenshuis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in hete, droge omstandigheden die kenmerkend zijn voor woestijnklimaten.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Gedijt in lage luchtvochtigheid, aangepast aan woestijnomstandigheden.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om de grootte te controleren of beschadigde pads te verwijderen; draag handschoenen vanwege stekels.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Vatbaar voor plagen en ziekten bij overbewatering of hoge luchtvochtigheid.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Schildluis - Harde of zachte luizen die zich hechten aan planten, sap zuigen en planten verzwakken.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Matig tot snel groeitempo, afhankelijk van soort en omstandigheden, met snel vormende pads.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, raakt niet snel potgebonden.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.

Opuntia video's

Opuntia humifusa (Eastern prickly pear)

Prickly Pear (Opuntia) Plant Care Guide For Beginners

Opuntia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Sedum

Vetkruid

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Opuntia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Opuntia soorten

kamerplanten

Opuntia Consolea

kamerplanten

Opuntia Microdasys

kamerplanten

Opuntia Microdasys Albispina

Must-haves om jouw Opuntia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken