Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis
Lepismium verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit de regenwouden van Zuid-Amerika
 • Lange, hangende stengels variërend in kleur
 • Ideaal voor hangmanden of als klimplanten

Lepismium is een geslacht van epifytische cactussen, afkomstig uit Zuid-Amerika, vooral uit de regenwouden van Brazilië en Argentinië. Deze planten hebben lange, hangende stengels die kunnen variëren in kleur van groen tot roze en zijn bedekt met kleine bloemen tijdens de bloeiperiode. Ze zijn ideaal voor hangmanden of als klimplanten, vereisen indirect licht en gematigde watergift.

Lepismium verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant, Orchidee
Gemiddeld risico op ziekten
Roest, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Hoge luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Lepismium kamerplant, ook wel Boliviaanse Rhipsalis genoemd. Daarnaast vind je informatie over Lepismium soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Lepismium verzorging

Algemene verzorging

Lepismium is een geslacht van epifytische cactussen, bekend om de hangende, vaak sterk vertakte stengels. Ze gedijen het beste in helder, indirect licht en kunnen enige directe zon verdragen als het niet te heet is.

Zorg voor een goed doorlatende cactus- of succulentengrond en bewater spaarzaam; de grond moet volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. Lepismium vereist een hogere luchtvochtigheid dan de gemiddelde cactus, dus overweeg zo nu en dan te sproeien.

Voed tijdens het groeiseizoen elke maand met een verdunde cactusmeststof.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Lepismium.

Standplaats

Dit geslacht van epifytische cactussen prefereert helder, indirect licht. Het plaatsen van Lepismium op 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen waar het licht gefilterd wordt door een gordijn of bladerdak, is ideaal.

Te veel direct zonlicht kan de plant beschadigen, terwijl te weinig licht de groei kan belemmeren en de plant spichtig kan maken.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Dit geslacht van epifytische cactussen vereist regelmatige watergift tijdens het actieve groeiseizoen, ongeveer eens per week, maar zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten uitdroogt.

Om goed controle over je watergift te houden, geef je deze planten liever wat vaker kleine scheutjes, dan in 1x veel water.

In de koelere maanden van de herfst en winter kan de watergift worden teruggeschroefd naar eens in de twee tot drie weken, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, droge omstandigheden, maar niet zo extreem als woestijnklimaten.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, organisch rijke grond; heeft luchtcirculatie nodig.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.
 • Orchidee - Bestaat meestal uit grove materialen zoals schors, perliet en houtskool. Biedt hierdoor uitstekende beluchting en drainage voor epifytische orchideeën, waarbij hun natuurlijke habitat wordt nagebootst.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid, weerspiegelt zijn epifytische aard in regenwouden.

 • Hoog - Hoge luchtvochtigheid: Meestal gedefinieerd als boven 60%, vaak in het bereik van 60% tot 80% (of zelfs hoger). Planten die hoge luchtvochtigheid vereisen, zijn meestal inheems in tropische regenwouden en vergelijkbare omgevingen waar de lucht consequent vochtig is.

Snoeien

Snoei om de groei te controleren en vertakking te bevorderen; profiteert van af en toe snoeien.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Kan vatbaar zijn voor schimmelziekten vanwege de vochtigheids- en vochtvereisten.

 • Gemiddeld - Kamerplanten met een gemiddeld risico op ziekten zijn enigszins gevoelig voor bepaalde ziekteverwekkers. Met de juiste zorg en preventieve maatregelen, zoals het regelmatig controleren op tekenen van infectie en het zorgen voor adequate watervoorziening, kunnen veelvoorkomende problemen meestal worden voorkomen.
 • Roest - Een schimmelziekte die roestkleurige vlekken op de onderkant van bladeren produceert, die planten verzwakt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiende cactus onder ideale omstandigheden, met snel uitrekkende stengels.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei; heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Lepismium video's

Hurricane Cactus (Lepismium Cruciforme) Care Guide For Beginners

Lepismium cruciforme

Lepismium alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Lepismium kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Lepismium soorten

kamerplanten

Lepismium Bolivianum

Must-haves om jouw Lepismium te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken