Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem
Delosperma verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Aizoaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Extreem droogtetolerant en afkomstig uit Zuid-Afrika
 • Bekend om kleurrijke, madeliefachtige bloemen
 • Geschikt voor rotstuinen en xeriscaping

Delosperma, bekend als ‘ijsplant’, is een succulent geslacht dat voornamelijk voorkomt in Zuid-Afrika. Deze planten zijn extreem droogtetolerant en staan bekend om hun kleurrijke, madeliefachtige bloemen die in de zon opengaan. Ze zijn uitstekend geschikt voor rotstuinen, xeriscaping, of als bodembedekker in droge, zonnige gebieden.

Delosperma verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Stengel- / stamstek
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Delosperma kamerplant, ook wel Augurkenplantje, IJsbloem genoemd. Daarnaast vind je informatie over Delosperma soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Delosperma verzorging

Algemene verzorging

Delosperma, bekend als ijsplant, is een vetplant die bekend staat om zijn droogtetolerantie en opvallende bloemen. Deze planten gedijen het beste in volle zon en kunnen veel direct zonlicht verdragen, wat ideaal is voor een zonnig raam.

Zorg voor een zeer goed doorlatende grond en beperk het water geven; laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten. Overbewatering kan fataal zijn voor Delosperma.

Voeding is zelden nodig; een lichte bemesting aan het begin van het groeiseizoen is voldoende. Deze planten zijn perfect voor mensen die een onderhoudsarme, kleurrijke toevoeging aan hun plantencollectie zoeken.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Delosperma.

Standplaats

Delosperma, beter bekend als augurkenplantje of ijsbloem, is een succulent die houdt van veel zonlicht. Het gedijt het beste in volle zon of helder, indirect licht. Een plek bij een raam op het zuiden waar het de hele dag door veel licht kan ontvangen, is ideaal.

Onvoldoende licht kan leiden tot spichtige groei en een vermindering van de bloemenproductie.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Delosperma (augurkenplantje, ijsbloem), heeft als vetplant relatief weinig water nodig. Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer, water geven wanneer de grond volledig uitgedroogd is, ongeveer eens in de week tot twee weken.

In de herfst en winter kan de watergift worden verminderd tot eens per drie weken of minder, omdat de plant dan in een rustperiode gaat en minder water verbruikt.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geschikt voor zonnige, droge omstandigheden met goed gedraineerde grond, typerend voor woestijnklimaten.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Gedijt in droge omstandigheden, typerend voor zijn inheemse droge omgevingen.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om dode bloemen of beschadigde groei te verwijderen; minimale snoei is vereist.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Zeer droogtebestendig maar kan lijden onder overbewateringsproblemen.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral bij goede licht- en afwateringsomstandigheden.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiende vetplant die niet vaak verpotten nodig heeft.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Delosperma video's

27 Pickle Plant Delosperma Echinatum Succulent Care Guide

The Pickle Plant Succulent

Delosperma alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Delosperma kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Delosperma soorten

kamerplanten

Delosperma Echinatum

Must-haves om jouw Delosperma te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken