Crassula

Jade Plant
Crassula verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Crassulaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Zuid-Afrika
 • Bekend om de Crassula ovata (geldboom)
 • Vereisen weinig water en veel licht

Crassula, afkomstig uit Zuid-Afrika, is een geslacht van succulenten dat vooral bekend staat om de Crassula ovata (geldboom). Deze planten zijn geliefd om hun gemakkelijke verzorging, dikwijls met dik, glanzend, groen blad dat soms rode randen heeft. Ze vereisen weinig water, veel licht en goed gedraineerde grond. Crassulas zijn populaire kamerplanten en worden vaak gebruikt in vetplantentuinen.

Crassula verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Kopstek, Stengel- / stamstek
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Meeldauw, Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Crassula kamerplant, ook wel Jade Plant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Crassula soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Crassula verzorging

Algemene verzorging

Crassula, waaronder de populaire Jade Plant, is een vetplant die bekend staat om zijn gemakkelijke verzorging. Deze planten verkiezen helder, indirect licht maar kunnen ook enkele uren direct zonlicht verdragen.

Zorg voor een goed doorlatende grond en bewater spaarzaam; laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten. Overbewatering is een veelvoorkomend probleem en kan tot wortelrot leiden.

Crassulas hebben weinig voeding nodig; voed ze in het groeiseizoen slechts een paar keer met een verdunde cactusmeststof. Deze planten zijn ideaal voor mensen die een ‘set-and-forget’ kamerplant zoeken.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Crassula.

Standplaats

Crassula, waar de bekende Jade plant onder valt, is een succulent die veel licht nodig heeft om te gedijen. Idealiter moeten Crassula soorten worden geplaatst in helder, indirect licht zoals nabij een raam op het zuiden of westen.

Ze kunnen enige directe zon verdragen, vooral in de ochtend of late namiddag, maar te veel direct zonlicht in de zomer kan bladverbranding veroorzaken. Onvoldoende licht leidt tot uitgerekte, zwakke groei en kan de plant vatbaarder maken voor ziekten.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Crassula planten, waaronder de populaire Jade plant, staan bekend om de succulente eigenschappen en hebben relatief weinig water nodig. Ze slaan water op in de vlezige bladeren en verdampen weinig door de vetlaag op de bladeren.

Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer, is eens in de twee tot drie weken water geven vaak voldoende. Zorg ervoor dat de grond bijna volledig uitdroogt tussen gietbeurten. Teveel water kan leiden tot wortelrot.

In de herfst en winter, tijdens de rustperiode, kan de watergift worden verminderd tot eens per maand of minder, afhankelijk van de luchtvochtigheid binnenshuis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aanpasbaar aan een reeks omstandigheden, maar geeft de voorkeur aan milde, droge klimaten.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, zanderige grond nodig; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Aangepast aan droge omstandigheden, vereist lage luchtvochtigheid.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om vorm te geven en beschadigde delen te verwijderen; bevordert vollere groei.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering en schimmelziekten in slechte omstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, vooral de populaire Jadeplanten, die jaren nodig hebben om volwassen te worden.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar kan bij inslikken mild ongemak veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend en geeft de voorkeur aan kleine ruimtes, dus tweejaarlijks verpotten is voldoende.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Kopstek - Bij kopstek wordt de top van de plant afgesneden en in water of vochtige grond geplaatst om te wortelen. Dit stimuleert de plant om nieuwe wortels te vormen. Ideaal voor kruidachtige planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Crassula video's

How to care for your Crassula

How to Care for Jade Plants

Crassula alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Crassula kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Crassula soorten

kamerplanten

Crassula Gollum

kamerplanten

Crassula Hobbit

kamerplanten

Crassula Horntree

kamerplanten

Crassula Ovata

kamerplanten

Crassula Ovata Horn Tree

kamerplanten

Crassula Ovata Minor

Must-haves om jouw Crassula te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken