Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje
Ceropegia verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Apocynaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Afkomstig uit Afrika, Azië en Australië
 • Bekend om unieke, op insectenvallen lijkende bloemen
 • Vereisen weinig water

Ceropegia, ook bekend als lantaarnplanten, behoort tot de familie Apocynaceae en komt oorspronkelijk uit de tropische en subtropische gebieden van Afrika, Azië en Australië. Deze unieke planten zijn bekend om hun opvallende bloemen, die ontworpen lijken om insecten voor bestuiving te vangen. Ceropegia soorten zijn succulenten en hebben weinig water nodig, waardoor ze relatief makkelijk te verzorgen zijn.

Ceropegia verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Geregeld snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Snelle groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Ceropegia kamerplant, ook wel Chinees Lantaarnplantje genoemd. Daarnaast vind je informatie over Ceropegia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Ceropegia verzorging

Algemene verzorging

Ceropegia, bekend als de Hartjesplant of Lantaarnplant, is een opvallende hangplant met unieke, lantaarnvormige bloemen. Deze vetplantachtige geniet van helder, indirect licht en kan zelfs een beetje direct zonlicht verdragen.

Zorg voor een goed doorlatende grondmix om overbewatering, wat kan leiden tot wortelrot, te voorkomen. Laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. Ceropegias zijn droogtetolerant en vereisen minder water dan veel andere kamerplanten, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die vaak vergeten hun planten water te geven.

Voeding is zelden nodig; een lichte bemesting eenmaal per jaar is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Ceropegia.

Standplaats

Ceropegia, bekend als het hartjesvijg of lantaarnplantje, heeft veel helder licht nodig en kan zelfs enige directe zon verdragen. Deze planten doen het het beste als ze bij een raam op het zuiden (meter of 2 van het raam) of westen worden geplaatst, waar ze een paar uur direct zonlicht per dag kunnen opvangen.

Als alternatief kan een plek bij een oostelijk raam, waar ze genieten van de ochtendzon, ook geschikt zijn. Ceropegia’s die niet genoeg licht krijgen, kunnen hun kenmerkende bladvorm verliezen en langgerekt worden in hun zoektocht naar licht.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Bekend als het lantaarnplantje, Ceropegia heeft een lichte tot matige waterbehoefte. Dit komt omdat hij water opslaat in zijn bladeren.

In het groeiseizoen (lente en zomer) kan het geven van water eens per week of twee weken, afhankelijk van hoe snel de grond uitdroogt, voldoende zijn.

In de koelere maanden, de herfst en winter, moet de watergift worden verminderd tot eens in de twee tot drie weken, aangezien de plant dan in een rustperiode gaat en minder water nodig heeft.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in warme omstandigheden met wat vochtigheid, typerend voor subtropische habitats.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, zanderige grond.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Aangepast aan droge omgevingen, geeft de voorkeur aan lage luchtvochtigheid.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei om de groei te controleren en vollere planten te bevorderen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde snoeibehoefte betekent dat de planten baat hebben bij regelmatige snoei, ongeveer twee tot drie keer per jaar, om gezonde groei te stimuleren en te voorkomen dat ze te groot worden. Dit is vaak nodig voor planten die snel groeien of die een bepaalde vorm moeten behouden.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar vatbaar voor overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Snelgroeiend, vooral de string-of-hearts, onder goede omstandigheden.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoge groeisnelheid kunnen in korte tijd aanzienlijk groeien, vaak meerdere centimeters per maand. Ze vereisen frequente aandacht, waaronder regelmatig water geven, voeden, snoeien en mogelijk verpotten om hun snelle groei te ondersteunen.

  Hoewel ze veeleisender kunnen zijn in de verzorging, zijn ze ideaal voor liefhebbers die snel resultaat willen zien en bereid zijn om de extra zorg te bieden die deze planten nodig hebben.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar uitgebreide gegevens ontbreken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Ceropegia video's

string of hearts/ceropegia care

String Of Hearts Plant Care 🌱 TIPS + TRICKS

Ceropegia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Ceropegia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Ceropegia soorten

kamerplanten

Ceropegia Woodii

Must-haves om jouw Ceropegia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken