Pachycereus

Zuilcactus
Pachycereus verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten
 • Kunnen grote hoogtes bereiken en hebben dikke, geribbelde stengels
 • Geschikt voor xeriscaping en kunnen goed tegen droogte

Pachycereus is een geslacht van zuilvormige cactussen die inheems zijn in Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten. Deze indrukwekkende cactussen kunnen grote hoogtes bereiken en zijn kenmerkend voor hun dikke, geribbelde stengels. Ze bloeien ’s nachts met grote, witte bloemen en kunnen ook eetbare vruchten produceren. Pachycereus-soorten zijn geschikt voor xeriscaping en kunnen goed tegen droogte.

Pachycereus verzorging in het kort
Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Pachycereus kamerplant, ook wel Zuilcactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Pachycereus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Pachycereus verzorging

Algemene verzorging

Pachycereus is een geslacht van grote, zuilvormige cactussen die bekend staan om hun indrukwekkende hoogte en robuuste stam. Deze cactussen vereisen een omgeving met volle zon en een zeer goed doorlatende grond.

Water geven moet beperkt blijven tot perioden van droogte, met de grond volledig uitdrogend tussen de gietbeurten. In de winter de watergift verder verminderen of stopzetten.

Voeding is zelden nodig, maar eenmaal per jaar een lichte bemesting met een cactus-specifieke meststof kan de groei ondersteunen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Pachycereus.

Standplaats

Pachycereus is een geslacht van cactussen dat goed gedijt onder direct zonlicht. Deze cactussen hebben idealiter een plek nodig binnen 0,5 tot 1 meter van een zuidelijk gericht raam, waar ze de volle zon kunnen genieten.

Oostelijke of westelijke ramen zijn ook acceptabel, zolang de plant een goede hoeveelheid directe zon ontvangt. Onvoldoende licht kan leiden tot een spichtige groei.

 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Deze cactussoort vereist zeer weinig water. In de warmere maanden van het jaar kan eens in de drie tot vier weken water geven voldoende zijn, waarbij de grond volledig moet uitdrogen tussen de gietbeurten.

In de koudere maanden kan de watergift worden teruggebracht tot minimaal, afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis, mogelijk eens in de 4-6 weken.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geschikt voor zeer hete, droge omstandigheden, typerend voor woestijnomgevingen.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, zanderige grond nodig; aangepast aan droge omstandigheden.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Vereist lage luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse droge omgevingen.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk om beschadigde gebieden te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen bestand tegen ziekten maar overbewatering kan leiden tot wortelrot.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, waarbij aanzienlijke verticale groei vele jaren nodig heeft.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, vereist zelden verpotten vanwege zijn groeisnelheid.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Pachycereus video's

Here's the reason its called a Mexican fence post cactus

Pachycereus Schottii Monstrosus “Totem Pole cactus”

Pachycereus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Sedum

Vetkruid

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Pachycereus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Pachycereus soorten

kamerplanten

Pachycereus Pringlei

Must-haves om jouw Pachycereus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken