Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus
Echinocactus verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en Mexico
 • Bekend als de 'schoonmoedersstoel'
 • Zeer droogtetolerant en vereisen minimale verzorging

Echinocactus, ook bekend als de ‘schoonmoedersstoel’, is een geslacht van cactussen die oorspronkelijk uit het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico komen. Deze cactussen zijn bekend om hun bolvormige vorm en prominente ribben, bedekt met lange stekels. Ze zijn zeer droogtetolerant en vereisen minimale verzorging, waardoor ze populaire keuzes zijn voor cactustuinen en als kamerplanten.

Echinocactus verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Echinocactus kamerplant, ook wel Schoonmoederstoel, Toncactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Echinocactus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Echinocactus verzorging

Algemene verzorging

Echinocactus, ook wel bekend als de Toncactus vanwege zijn ronde vorm, is een stoere, langzaam groeiende vetplant die uitstekend past in een droogtetolerante tuin of binnenruimte. Deze cactussen verlangen veel direct zonlicht en gedijen het beste in een volle zon omgeving.

Zorg voor een goed doorlatende cactusmix om waterophoping te voorkomen en laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. In de winter water zeer beperkt geven. Bemesten is zelden nodig, maar een lichte voeding met een cactus-specifieke meststof in het voorjaar kan de groei ondersteunen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Echinocactus.

Standplaats

Echinocactus, vaak de ‘schoonmoedersstoel’ genoemd, verlangt veel licht en verdraagt direct zonlicht goed. Het is ideaal om deze cactus binnen 0,5 tot 1 meter van een zuidelijk raam te plaatsen waar hij meerdere uren direct zonlicht per dag kan ontvangen.

Echinocactus kan ook gedijen nabij een raam op het westen of oosten, maar zorg ervoor dat hij voldoende directe zon krijgt voor een optimale gezondheid en groei.

Onvoldoende licht kan leiden tot zwakke, uitgerekte groei.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Echinocactus heeft veel licht nodig en weinig water. Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer moet de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door; eens in de twee tot vier weken water geven is dan meestal voldoende.

In de herfst en winter, wanneer de plant een rustperiode ingaat, kan de watergift worden verminderd tot eens in de vier tot zes weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid in huis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Gedijt in hete, zonnige en droge omstandigheden die kenmerkend zijn voor woestijnen.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Vereist goed drainerende grond; verdraagt droge omstandigheden.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Gedijt in lage luchtvochtigheid, geschikt voor woestijnachtige omstandigheden.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk om dode stekels of beschadigde gebieden te verwijderen; zeer minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Zeer veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering wat leidt tot wortelrot.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Zeer langzaam groeiend, waarbij sommige soorten decennia nodig hebben om volledige grootte te bereiken.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, vereist zelden verpotten.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Echinocactus video's

Golden Barrel Cactus

Best use of the Golden Barrel Cactus

Echinocactus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Echinocactus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Echinocactus soorten

kamerplanten

Echinocactus Grusonii

kamerplanten

Echinocactus Ingens

kamerplanten

Echinocatus Grusonii

Must-haves om jouw Echinocactus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken