Eriocactus

Zuilcactus
Eriocactus verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Voornamelijk voorkomend in Zuid-Amerika
 • Staan bekend om hun wollige bedekking
 • Vereisen veel zonlicht en weinig water

Eriocactus is een geslacht dat behoort tot de cactusfamilie en voornamelijk voorkomt in Zuid-Amerika. Deze cactussen staan bekend om hun ronde vorm en de wollige, soms haarachtige bedekking die hen beschermt tegen de zon. De bloemen kunnen zeer opvallend zijn en komen in verschillende kleuren. Ze vereisen veel zonlicht en weinig water, wat ze ideaal maakt voor droge, zonnige locaties.

Eriocactus verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Eriocactus kamerplant, ook wel Zuilcactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Eriocactus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Eriocactus verzorging

Algemene verzorging

Eriocactus, een geslacht dat tot de cactussen behoort, staat bekend om zijn goede weerstand tegen droge omgevingen en zijn vermogen om prachtige bloemen te produceren. Deze cactussen hebben veel direct zonlicht nodig en gedijen het beste in een omgeving waar ze meerdere uren per dag zonlicht kunnen opvangen.

Gebruik een goed doorlatende cactusgrond en water zeer spaarzaam, waarbij de grond volledig moet uitdrogen tussen de gietbeurten. In de winter nog minder water geven.

Een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met een cactus-specifieke meststof is voldoende.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Eriocactus.

Standplaats

Eriocactus, een geslacht dat vaak valt onder het bredere spectrum van Echinocactus of andere soortgelijke cactussen, heeft net als andere cactussen veel licht nodig. Plaats deze planten waar ze veel direct zonlicht kunnen krijgen, idealiter binnen 0,5 tot 1 meter van een zuidelijk raam.

Oostelijke of westelijke ramen kunnen ook geschikt zijn, zolang de plant voldoende directe zon ontvangt. Te weinig licht zal resulteren in een vertraagde groei en kan de plant vatbaar maken voor ziekten.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Deze cactus heeft relatief weinig water nodig. Deze cactussen doen het het beste met water geven eens in de twee tot vier weken tijdens het groeiseizoen, ervoor zorgend dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter, verminder de watergift aanzienlijk tot eens in de vier tot zes weken, afhankelijk van de omstandigheden in huis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan droge omgevingen met volle zon, typerend voor woestijngebieden.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Vereist lage luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse droge omgevingen.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk om dode delen te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Droogtebestendig maar overbewatering kan leiden tot wortelrot.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, typerend voor veel cactussen, met geleidelijke ontwikkeling in de loop van de jaren.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Eriocactus video's

How to grow a healthy Yellow Tower Cactus

Cacti Plant Profiles: Parodia leninghausii, Yellow Tower Cactus

Eriocactus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Eriocactus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Eriocactus soorten

kamerplanten

Eriocactus Leninghausii

Must-haves om jouw Eriocactus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken