Neocardenasia

Zuilcactus
Neocardenasia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Komt voor in Zuid-Amerika
 • Gekenmerkt door hoge, geribbelde stengels
 • Gebruikt in xeriscaping en woestijntuinen

Neocardenasia, bekend om zijn zuilvormige cactussen, komt voor in Zuid-Amerika. Deze cactussen worden gekenmerkt door de hoge, geribbelde stengels die uit kunnen groeien tot aanzienlijke afmetingen. Ze worden bewonderd om de architectonische vorm en worden gebruikt in xeriscaping en woestijntuinen. Bloemen bloeien aan de toppen van de stengels, meestal in levendige kleuren die mooi contrasteren met de groene stengels.

Neocardenasia verzorging in het kort
Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuren, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Neocardenasia kamerplant, ook wel Zuilcactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Neocardenasia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Neocardenasia verzorging

Algemene verzorging

Neocardenasia, een geslacht van cactussen, is bekend om zijn indrukwekkende stengels met stekels die in de volle zon een prachtige vertoning zijn. Deze cactussen hebben een plek nodig met veel direct zonlicht en een zeer goed doorlatende grond.

Water geven doe je minimaal, waarbij de grond volledig moet uitdrogen tussen gietbeurten door. In de wintermaanden is het belangrijk om nog minder water te geven om overwintering te simuleren.

Een lichte bemesting met een cactus-specifieke meststof kan eenmaal per jaar in het voorjaar worden toegepast.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Neocardenasia.

Standplaats

Dit geslacht van cactussen heeft, net als Myrtillocactus, veel licht nodig en presteert het beste onder volle zon. Een standplaats dicht bij een zuidelijk raam is ideaal om te zorgen voor voldoende direct zonlicht.

Een raam op het oosten of westen kan ook voldoende zijn, maar zorg ervoor dat de plant genoeg lichturen krijgt. Onvoldoende licht zal de groei belemmeren en kan de plant vatbaar maken voor problemen.

 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Vergelijkbaar met andere cactussen, heeft Neocardenasia tijdens het actieve groeiseizoen eens in de drie tot vier weken water nodig. Zorg ervoor dat de grond volledig uitdroogt voordat je weer water geeft.

In de herfst en winter, kan de watergift worden verminderd tot minimaal, afhankelijk van de omstandigheden in huis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan droge, hete omstandigheden, typerend voor woestijnomgevingen.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, zanderige grond; aangepast aan droge omgevingen.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Geschikt voor lage luchtvochtigheid, typerend voor zijn cactusgeslacht.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk voor het verwijderen van dood materiaal of beschadigde delen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Droogtebestendig maar overbewatering kan leiden tot wortelrot.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, typerend voor veel cactussen, met geleidelijke toenames in grootte over jaren.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, vereist zelden verpotten.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Neocardenasia video's

HOW TO CARE FOR CACTI INDOORS

Best Cacti Care Tips

Neocardenasia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Sedum

Vetkruid

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Neocardenasia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Neocardenasia soorten

kamerplanten

Neocardenasia Herzogiana

Must-haves om jouw Neocardenasia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken