Polaskia

Chichipe Plant
Polaskia verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Mexico
 • Bekend om hun vermogen om boomachtige structuren te vormen
 • Gewaardeerd in xeriscaping en droogtetolerante tuinen

Polaskia is een geslacht van zuilvormige cactussen die inheems zijn in Mexico. Deze cactussen staan bekend om hun vermogen om relatief hoge structuren te vormen, vergelijkbaar met een boom, met een vertakte top. Polaskia-soorten worden gewaardeerd om hun esthetische waarde in xeriscaping en als decoratieve planten in droogtetolerante tuinen.

Polaskia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Polaskia kamerplant, ook wel Chichipe Plant genoemd. Daarnaast vind je informatie over Polaskia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Polaskia verzorging

Algemene verzorging

Polaskia is een geslacht van cactussen die bekend staan om hun zuilvormige groei en zijn afkomstig uit Mexico. Deze cactussen hebben volle zon tot halfschaduw nodig en gedijen het beste onder direct zonlicht voor een deel van de dag.

Gebruik een goed doorlatende cactusgrond en laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door. In de winter, wanneer de plant in rust is, moet het watergeven tot een minimum worden beperkt.

Bemesting is niet vaak nodig; eenmaal per jaar in het vroege voorjaar voeden met een specifieke cactusmeststof volstaat.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Polaskia.

Standplaats

Polaskia, is een cactusgeslacht wat, net als Pilosocereus, veel direct zonlicht nodig heeft om goed te gedijen. Een standplaats dicht bij een zuidelijk raam waar het veel direct zonlicht ontvangt, is ideaal.

Polaskia kan ook groeien geplaatst bij een oost- of westraam, zolang het maar voldoende licht krijgt. Onvoldoende licht resulteert in een zwakke groei en kan de ontwikkeling van de cactus belemmeren.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Als cactus vereist Polaskia minder water dan veel andere planttypen. In de lente en zomer is het voldoende om eens in de drie tot vier weken water te geven, ervoor zorgend dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter kan de watergift worden teruggeschroefd naar eens in de vier tot zes weken, gebaseerd op de luchtvochtigheid en temperatuur.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Aangepast aan droge, zonnige omgevingen, typerend voor woestijnklimaten.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Geeft de voorkeur aan goed drainerende, zanderige grond; aangepast aan droge omstandigheden.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Gedijt in lage luchtvochtigheid, typerend voor zijn inheemse droge omgevingen.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk om beschadigde delen te verwijderen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen bestand tegen ziekten maar overbewatering kan tot problemen leiden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam tot matig groeitempo, afhankelijk van omstandigheden maar over het algemeen langzaam voor cactussen.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Polaskia video's

Pricking out, & Potting up my Polaskia chichipe Cactus Seedlings

Cacti 101: a care guide

Polaskia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Polaskia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Polaskia soorten

kamerplanten

Polaskia Chichipe

Must-haves om jouw Polaskia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken