Melocactus

Turkse muts
Melocactus verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in de Cariben en Amerika
 • Heeft een unieke 'cephalium' bovenop
 • Produceert felgekleurde vruchten na de bloei

Melocactus, ook bekend als de Turkse mutscactus vanwege de kenmerkende ‘cephalium’ – een hoedvormige structuur bovenop de cactus die op een fez lijkt. Deze unieke cactussen zijn inheems in de Cariben, Noord-Zuid-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. Melocactussen zijn interessant vanwege hun felgekleurde vruchten die verschijnen na de bloei, wat bijdraagt aan hun decoratieve waarde.

Melocactus verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups, Zaden / sporen
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Melocactus kamerplant, ook wel Turkse muts genoemd. Daarnaast vind je informatie over Melocactus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Melocactus verzorging

Algemene verzorging

Melocactus, ook bekend als de Turkse mutscactus vanwege zijn unieke ‘cephaal’ of hoed, vereist een omgeving die veel direct zonlicht biedt.

Deze cactussen hebben een goed doorlatende grond nodig, typisch voor cactussen. Water geven moet beperkt blijven tot wanneer de grond volledig is uitgedroogd. In de winter, de watergift verder verminderen.

Hoewel bemesting zelden nodig is, kan eenmaal per jaar een verdunde cactusvoeding de groei bevorderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Melocactus.

Standplaats

Melocactus, bekend als de turkse muts cactus, vereist veel licht en doet het goed in direct zonlicht. Een plek binnen 0,5 tot 1 meter van een raam op het zuiden is optimaal, maar een raam op het oosten of westen kan ook voldoende licht bieden.

Onvoldoende licht kan leiden tot zwakke groei en een verlies van de typische cactusvorm.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Voor Melocactus is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen matig water te geven, ongeveer eens in de twee tot drie weken, met een volledige uitdroging van de grond tussen de gietbeurten.

In de herfst en winter, tijdens de rustperiode, kan de watergift worden teruggeschroefd tot minimaal, eens per maand of zelfs minder, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme, droge omstandigheden, maar niet zo extreem als woestijnklimaten.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Gedijt in lage luchtvochtigheid, geschikt voor zijn inheemse droge omgevingen.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk voor het verwijderen van dood materiaal; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen bestand tegen ziekten maar overbewatering kan tot problemen leiden.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam groeiend, waarbij een kap of “cephalium” zich ontwikkelt naarmate de plant ouder wordt.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzaam groeiend, vereist zelden verpotten.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.
 • Zaden / sporen - Het kweken van planten uit zaden of sporen is een traditionele vermeerderingsmethode. Zaden worden gezaaid en groeien uit tot nieuwe planten. Sporen, gebruikt bij varens, vereisen specifieke voorwaarden om te ontkiemen.

Melocactus video's

My Melocactus wearing a crown of Winter fruit berries

Dwarf Turk's Cap Cactus Care & Info (Melocactus matanzanus)

Melocactus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Melocactus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Melocactus soorten

kamerplanten

Melocactus Bahiensis

Must-haves om jouw Melocactus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken