Myrtillocactus

Boobiecactus, Blueberry-cactus
Myrtillocactus verzorging
Verzorging: Makkelijk
Familie: Cactaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Inheems in Mexico
 • Bekend om blauwgroene stengels en boomachtige structuur
 • Produceert kleine, eetbare vruchten die lijken op bosbessen

Myrtillocactus is een geslacht van cactussen die inheems zijn in Mexico en bekend staan om hun blauwgroene stengels en vertakte, boomachtige structuur. De bekendste soort, Myrtillocactus geometrizans, wordt vaak de “Blauwe Mirte” cactus genoemd. Deze cactussen kunnen kleine, eetbare vruchten produceren die lijken op bosbessen en zijn populair in landschapsarchitectuur voor hun unieke kleur en vorm.

Myrtillocactus verzorging in het kort
Indirect zonlicht, Volle zon
Weinig water
Weinig snoeien
21-32 graden (woestijn)
Tweejaarlijks verpotten
Stengel- / stamstek
Cactus / Vetplant
Laag risico op ziekten
Wortelrot
Laag risico op giftigheid
Lage luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Myrtillocactus kamerplant, ook wel Boobiecactus, Blueberry-cactus genoemd. Daarnaast vind je informatie over Myrtillocactus soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Myrtillocactus verzorging

Algemene verzorging

Myrtillocactus, bekend om zijn opvallende blauwgroene stengels en de neiging om gemakkelijk te vertakken, is een cactus die veel direct zonlicht vereist. Ideaal voor een plek waar hij het grootste deel van de dag volle zon kan genieten.

Gebruik een goed doorlatende cactusgrond en water spaarzaam; laat de grond volledig uitdrogen tussen gietbeurten. In de winter de watergift verminderen.

Bemesten is over het algemeen niet nodig, maar een lichte bemesting aan het begin van het groeiseizoen kan de groei stimuleren.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Myrtillocactus.

Standplaats

Myrtillocactus, bekend om zijn blauwgroene stengels, heeft veel direct zonlicht nodig om te gedijen. Het is ideaal om deze cactus binnen 0,5 tot 1 meter van een zuidelijk gericht raam te plaatsen, waar het de meeste uren direct zonlicht per dag kan ontvangen.

Oostelijke of westelijke ramen kunnen ook geschikt zijn, mits de plant een goede hoeveelheid direct licht ontvangt. Onvoldoende licht kan leiden tot een zwakke groei en verlies van de karakteristieke kleur.

 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.
 • Volle zon - Planten die volle zon vereisen, hebben direct zonlicht nodig om goed te groeien. Deze planten plaats je het beste bij zuidelijk gerichte ramen, met meer dan zes uur direct zonlicht per dag.

Water

Myrtillocactus soorten, die tot de cactusfamilie behoren, vereisen weinig water. Tijdens het groeiseizoen in de lente en zomer is eens in de twee tot vier weken water geven voldoende, zorg ervoor dat de grond volledig uitdroogt tussen de gietbeurten door.

In de herfst en winter, tijdens de rustperiode, kan de watergift worden verminderd tot eens per maand of zelfs minder, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur in de omgeving.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geschikt voor zonnige, droge omstandigheden, typerend voor woestijnklimaten.

 • Woestijn - Hete dagtemperaturen variërend van 21°C tot 32°C en koele nachttemperaturen. Geschikt voor vetplanten en cactussen die de voorkeur geven aan droge, dorre omstandigheden met veel zonlicht overdag en koelere temperaturen 's nachts.

Grondsoort

Vereist goed drainerende, zanderige grond; is droogtetolerant.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.

Luchtvochtigheid

Aangepast aan droge omstandigheden, vereist lage luchtvochtigheid.

 • Laag - Lage luchtvochtigheid: Over het algemeen beschouwd als variërend tussen 30% en 40%. Planten in deze categorie zijn vaak inheems in droge of semi-droge omgevingen, waar ze zich hebben aangepast om te overleven met minimaal waterdamp in de lucht.

Snoeien

Snoei zelden, voornamelijk om dode delen te verwijderen of de vorm te beheersen; minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Langzaam tot matig groeitempo, afhankelijk van omgevingsomstandigheden.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Over het algemeen als niet-giftig beschouwd, maar de stekels kunnen lichamelijk letsel veroorzaken.

 • Laag - Kamerplanten met een laag giftigheidsrisico kunnen bij inname of aanraking lichte irritatie veroorzaken, zoals huiduitslag of maagklachten.

  Het is nog steeds raadzaam om deze planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden, maar de symptomen bij inname zijn meestal mild.

Verpotten

Langzame tot gematigde groei, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Myrtillocactus video's

Myrtillocactus geometrizans 'Crest' Houseplant Care

How to Care for the Booby Cactus

Myrtillocactus alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Agave

Eeuwplant

Aloe

Wonderplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Ceropegia

Chinees Lantaarnplantje

Crassula

Jade Plant

Delosperma

Augurkenplantje, IJsbloem

Echeveria

Mexican snowballs

Echinocactus

Schoonmoederstoel, Toncactus

Epiphyllum

Zaagcactus, Bladcactus, Orchideecactus

Eriocactus

Zuilcactus

Euphorbia

Wolfsmelk

Ferocactus

Vaten cactus

Haworthia

Vensterplant

Kalanchoe

Mother of Thousands

Lepismium

Boliviaanse Rhipsalis

Mammillaria

Zuilcactus

Marginatocereus

Zuilcactus, Mexican Fence Post

Melocactus

Turkse muts

Neocardenasia

Zuilcactus

Opuntia

Schijfcactus

Pachycereus

Zuilcactus

Pilosocereus

Zuilcactus

Polaskia

Chichipe Plant

Rhipsalis

Koraalcactus, Jungle Cactus

Sedum

Vetkruid

Senecio

Erwtenplantje, Dolfijnenplant

Vatricania

Zuilcactus

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Myrtillocactus kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Myrtillocactus soorten

kamerplanten

Myrtillocactus Geometrizans

Must-haves om jouw Myrtillocactus te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken