Cycas

Vredespalm, Varenpalm
Cycas verzorging
Verzorging: Gemiddeld
Familie: Cycadaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Oude planten die tot de cycadeeën behoren
 • Vaak ten onrechte aangezien voor palmen
 • Zeer droogteresistent

Cycas is een geslacht van oude planten die tot de cycadeeën behoren en vaak ten onrechte worden aangezien voor palmen. Ze komen voornamelijk voor in de tropen en subtropen van de wereld. Cycas soorten, zoals de Cycas revoluta, zijn populair in landschapsarchitectuur vanwege hun op palm lijkende uiterlijk, maar ze vereisen minder onderhoud en zijn zeer droogteresistent.

Cycas verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Weinig water
Weinig snoeien
16-24 graden (subtropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Scheuten / pups
Cactus / Vetplant, Universeel
Laag risico op ziekten
Schildluis, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Trage groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Cycas kamerplant, ook wel Vredespalm, Varenpalm genoemd. Daarnaast vind je informatie over Cycas soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Cycas verzorging

Algemene verzorging

Cycas, vaak aangeduid als Sago Palm, is eigenlijk geen echte palm maar behoort tot de cycaden. Deze planten verkiezen een plek met helder, indirect licht maar kunnen ook enkele uren direct zonlicht verdragen.

Zorg voor een goed doorlatende grond en water spaarzaam; de grond moet tussen de gietbeurten door volledig uitdrogen. Cycas planten zijn droogtetolerant en gevoelig voor overbewatering.

Voed ze spaarzaam, slechts eenmaal per kwartaal tijdens het groeiseizoen met een evenwichtige, langzaam vrijkomende meststof. Let op: alle delen van de Cycas zijn giftig bij inname, dus plaats ze buiten bereik van huisdieren en kinderen.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Cycas.

Standplaats

Cycas, ook wel bekend als Sago palm, hoewel niet echt een palm, heeft helder licht nodig en kan ook goed tegen direct zonlicht. Een plek in de buurt van een zuidelijk of westelijk raam waar het veel direct of indirect helder licht ontvangt, is ideaal.

Cycas soorten zijn vrij robuust en kunnen onder verschillende lichtomstandigheden gedijen, maar onvoldoende licht kan hun groei vertragen en de bladontwikkeling beïnvloeden.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Ondanks dat Cycas vaak wordt verward met palmen, hebben deze oerplanten andere waterbehoeften. Ze verkiezen hun grond aan de drogere kant tussen gietbeurten.

In de lente en zomer, eens in de twee tot drie weken water geven is meestal voldoende, afhankelijk van de warmte en het licht. In de zomer is het ook raadzaam pas water te geven wanneer de grond begint op te drogen.

Tijdens de herfst en winter kan de watergift worden teruggebracht naar eens per maand of minder, aangezien de groei vertraagt.

 • Weinig water - Planten die weinig water nodig hebben, moeten meestal eenmaal per week of minder worden bewaterd, afhankelijk van de luchtvochtigheid en het type grond.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Geeft de voorkeur aan warme omstandigheden met wat vochtigheid, typerend voor subtropische regio’s.

 • Subtropisch - Matige temperaturen variërend van 16°C tot 24°C. Geschikt voor kamerplanten die gedijen in iets koelere omstandigheden dan tropische planten, maar nog steeds warmte en matige vochtigheid nodig hebben.

Grondsoort

Heeft goed drainerende grond met goede beluchting nodig.

 • Cactus / Vetplant - Bedoeld voor planten die goed drainerende grond nodig hebben, vaak samengesteld uit zand, perliet, en veen of kokosnootvezel, geschikt voor cactussen, vetplanten en andere soorten met hoge droogtetolerantie.
 • Universeel - Een mengsel van organische en anorganische materialen, samengesteld voor optimale drainage, beluchting en behoud van voedingstoffen. Geschikt voor een breed scala aan kamerplanten.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn inheemse subtropische en tropische habitats.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Snoei om oude bladeren te verwijderen; zeer minimale snoei is nodig.

 • Laag - Planten met een lage snoeibehoefte hebben meestal eens per jaar of minder snoei nodig, voornamelijk om dode of zieke delen te verwijderen en hun vorm te behouden; dit is vaak het beste te doen in de late winter of het vroege voorjaar voordat de groeifase begint.

Ziekten

Over het algemeen veerkrachtig maar kan worden beïnvloed door specifieke plagen en overbewatering.

 • Laag - Kamerplanten in deze categorie zijn over het algemeen zeer resistent tegen ziekten. Ze vereisen minimale zorg op het gebied van ziektepreventie en gedijen goed verschillende omgevingen zonder veel problemen. Deze planten zijn een uitstekende keuze voor beginnende plantenliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties.
 • Schildluis - Harde of zachte luizen die zich hechten aan planten, sap zuigen en planten verzwakken.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Zeer langzaam groeiend, met zelden verschijnende nieuwe bladeren.

 • Laag - Kamerplanten met een lage groeisnelheid groeien zeer langzaam en hebben vaak jaren nodig om een merkbare toename in grootte te laten zien. Deze planten zijn ideaal voor mensen die op zoek zijn naar onderhoudsvriendelijke opties of die beperkte ruimte hebben.

  Omdat ze langzaam groeien, hoeven ze minder vaak verpot of gesnoeid te worden, wat ze tot een makkelijke keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Giftig

Bevat cycasine, dat zeer giftig is voor huisdieren bij inslikken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Langzaam groeiend, heeft niet vaak verpotten nodig.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Scheuten / pups - Sommige planten produceren kleine scheuten of 'pups' rond de basis van de moederplant. Deze kunnen gescheiden worden en apart geplant om nieuwe planten te vormen.

Cycas video's

Cycas revoluta (Sago Palm) Houseplant Care

How to Grow Sago Palms! Transplanting Update, Care Tips

Cycas alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aspidistra

Kwartjesplant

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm

Cryptanthus

Zeester plant

Dracaena

Drakenbloedboom

Pachira

Geldboom

Sansevieria

Vrouwentong

Yucca

Palmlelie

Zamioculcas

ZZ-plant

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Cycas kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Cycas soorten

kamerplanten

Cycas Revoluta

Must-haves om jouw Cycas te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken