15 Makkelijke kamerplanten en tips voor verzorging

0

We weten allemaal dat het niet gemakkelijk is om een kamerplant in leven te houden. Geef je teveel water of juist te weinig? Waarom heeft mijn plant gele bladeren en wat zijn die kleine stipjes die lijken te bewegen eigenlijk (spoiler: luizen).

Om ervoor te zorgen dat ook jouw huis vol komt te staan met prachtige groene kamerplanten, heb ik een lijstje met 15 makkelijke kamerplanten gemaakt. Knappe jongen (of dame) die deze kapot krijgt.

Kamerplant in leven houden zonder groene vingers

Kamerplanten verzorgen is voor mensen zonder groene vingers een uitdaging. Gelukkig zijn er genoeg makkelijke kamerplanten te vinden, die maar weinig verzorging nodig hebben.

Ben jij op zoek naar sterke kamerplanten die wel tegen een stootje kunnen, dan is mijn top 15 makkelijke kamerplanten perfect voor jou.

Heb je bijvoorbeeld maar weinig tijd, kies dan voor kamerplanten die niet zo kieskeurig zijn. Een beetje meer of minder water of een niet ideale standplaats, het kan deze kamerplanten wat minder schelen.

Wil je meer controle over hoeveel water je moet geven, dan is wellicht een vochtmeter voor kamerplanten een handige tool voor jou.

Heb jij de makkelijke kamerplanten onder de knie, dan kun je erover denken een stap te zetten naar wat moeilijkere varianten. Gebruik mijn kamerplanten database om jouw ideale kamerplant te vinden.

Wat maakt een kamerplant makkelijk

Het klinkt natuurlijk prachtig: makkelijke kamerplanten. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wat maakt een kamerplant nou makkelijk of moeilijk?

Hieronder heb ik een kort lijstje gemaakt met kenmerken van een makkelijke kamerplant.

 • Weinig water – Deze ligt wat voor de hand, maar toch is het goed te benoemen dat er kamerplanten zijn die maar weinig water nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan vetplanten en cactussen.
 • Niet kieskeurig – Sommige kamerplanten gedijen prima op diverse standplaatsen onder verschillende lichtomstandigheden. Ideaal als jij niet precies weet wat de perfecte plek is in jouw huis.
 • Ziekte resistent – Sommige kamerplanten kunnen beter tegen plekken met tocht of bijvoorbeeld plagen en ziektes.
 • Langzame groei – Kamerplanten die langzamer groeien, hoeven over het algemeen minder vaak gesnoeid of verpot te worden.
 • Vergevingsgezind – Makkelijke kamerplanten kunnen tegen een stootje. Geef jij per ongeluk een keer teveel of juist te weinig water, dan word je daar niet direct op afgerekend. Wil je meer controle over de watergift, gebruik dan een vochtmeter voor kamerplanten.

Top 15 makkelijke kamerplanten

Als je op zoek bent naar planten die weinig onderhoud vergen en gemakkelijk te verzorgen zijn, dan zijn er verschillende opties om uit te kiezen.

Een populaire keuze is de gatenplant, ook wel bekend als de monstera deliciosa. Deze plant gedijt goed in de meeste omgevingen en heeft minimale zorg nodig. Ideaal als jouw groene vingers niet heel groen zijn.

Een andere eenvoudige optie is een palm. Deze planten staan bekend om de lage waterbehoefte en het vermogen te gedijen in omgevingen met weinig licht.

Ook vetplanten en cactussen zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar gemakkelijke kamerplanten.

Laten we de top 15 makkelijke kamerplanten van Plantengek.nl eens bekijken!

Top 5
of lees verder…
Monstera verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Monstera

Gatenplant
1

Monstera, bekend om zijn gaten bevattende bladeren, is een tropische plant inheems in de regenwouden van Centraal-Amerika. De Monstera deliciosa, ook wel ‘gatenplant’ genoemd, is vooral populair vanwege zijn decoratieve bladeren die een unieke eye-catcher vormen in elk interieur.

Monsteras vereisen indirect zonlicht en vochtige, maar goed doorlatende grond. Ze kunnen ook luchtwortels ontwikkelen in hun zoektocht naar water.

 • Inheems in de regenwouden van Centraal-Amerika
 • Bekend om zijn gaten bevattende bladeren
 • Vereist indirect zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond
Monstera verzorging

Waarom kiezen voor de Monstera

De Monstera is ideaal voor beginnende plantenliefhebbers. Dit komt doordat hij niet veel licht nodig heeft en redelijk vergevingsgezind is als het gaat om water geven.

De Monstera groeit goed in indirect zonlicht of op een halfschaduw plek. Hierdoor kun je hem prima gebruiken in minder lichte ruimtes zoals kantoren of appartementen. Ook kan de Monstera lang zonder water. Ideaal als jij vaak vergeet om de planten water te geven of als je regelmatig voor werk of vakantie weg bent.

Monstera’s zijn opvallende planten en je kunt ze goed gebruiken als blikvanger in grotere ruimtes. De grote, glanzende bladeren geven daarbij een echt tropisch gevoel.

Hangende potten of hoge plantenstandaards zijn goede manieren om de interessante bladeren van de Monstera te tonen. Ook is het mogelijk om de luchtwortels van de Monstera te leiden langs een mosstok.

Chlorophytum verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Chlorophytum

Graslelie, Spinnenplant
2

Chlorophytum, vaak graslelie of spinplant genoemd, is een geslacht van makkelijk te verzorgen kamerplanten die oorspronkelijk uit de tropen en subtropen van Afrika en Azië komen.

Ze zijn extreem populair vanwege hun luchtzuiverende eigenschappen en de snelle groei van babyplantjes aan hun stengels, die gemakkelijk kunnen worden verpot om nieuwe planten te vormen.

 • Afkomstig uit de tropen en subtropen van Afrika en Azië
 • Bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen
 • Snelle groei van babyplantjes
Chlorophytum verzorging

Waarom kiezen voor de Chlorophytum

De Chlorophytum, vaak bekend als graslelie of spinnenplant, is bijzonder populair bij zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers.

Deze planten zijn zeer tolerant als het gaat om verschillende lichtomstandigheden. Wat water geven betreft laat je de grond het liefst licht opdrogen tussen gietbeurten. Dit maakt de graslelie ideaal voor diegenen die niet dagelijks tijd willen of kunnen besteden aan hun planten.

Chlorophytum is niet alleen makkelijk wat betreft onderhoud, maar ook zeer veelzijdig in gebruik. Gebruik bijvoorbeeld een hangpot voor de graslelie, zodat de sierlijke, boogvormige bladeren en kleine babyplantjes die aan de moederplant hangen, een speels effect geven.

Deze kleine babyplantjes kunnen gemakkelijk worden afgeknipt en opnieuw worden gepot in kleine stekpotjes. Een leuke manier om de graslelie te vermeerderen en te delen met vrienden.

De luchtzuiverende eigenschappen van de graslelie maken het ook een gezonde toevoeging aan de thuis- of kantooromgeving, door bij te dragen aan een schoner binnenklimaat.

Zamioculcas verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Zamioculcas

ZZ-plant
3

Zamioculcas zamiifolia, vaak bekend als ZZ-plant, is een tropische, groenblijvende plant inheems in Oost-Afrika. De ZZ-plant is populair in huishoudens en kantoren vanwege zijn vermogen om te gedijen onder lage lichtomstandigheden en zijn zeer lage waterbehoefte.

De plant staat bekend om zijn wasachtige, glanzende bladeren die uitstekend zijn voor het zuiveren van de lucht.

 • Inheems in Oost-Afrika
 • Populair vanwege zijn lage licht- en waterbehoefte
 • Bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten
Zamioculcas verzorging

Waarom kiezen voor de Zamioculcas

De Zamioculcas is een uitstekende keuze als je een zeer onderhoudsvriendelijke kamerplant zoekt. Deze plant is bijzonder tolerant voor verschillende lichtomstandigheden en heeft ook weinig water nodig.

De ZZ-plant slaat water op in zijn wortels en stengels. Dit maakt hem ideaal voor mensen die vaak vergeten hun planten water te geven of die frequent reizen. Maak gebruik van zelfwaterende potten en je hebt geen omkijken meer naar deze plant.

Met zijn glanzende, donkergroene bladeren voegt hij een stukje jungle toe aan elke woning. Dit maakt het een populaire keuze voor zowel thuis als op kantoor. Om de bladeren glazend te houden, kun je gebruik maken van bladglans spray.

De ZZ-plant kan geplaatst worden in hoeken of op plaatsen waar andere planten het moeilijk hebben om te overleven. Verder is het een uitstekende plant voor een minimalistische interieur stijl in combinatie met strakke, moderne potten.

Euphorbia verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Euphorbia

Wolfsmelk
4

Euphorbia, of wolfsmelk, is een zeer divers geslacht van planten die zowel succulenten als niet-succulenten omvat. Wolfsmelk is inheems in veel delen van de wereld. Veel Euphorbia-soorten bevatten een melkachtig sap dat irriterend kan zijn voor de huid en ogen.

Deze planten variëren sterk in vorm en grootte, van kleine kamerplanten tot grote struiken of bomen, en hebben over het algemeen weinig water nodig.

 • Een zeer divers geslacht van planten
 • Bevat een melkachtig, irriterend sap
 • Over het algemeen weinig water nodig
Euphorbia verzorging

Waarom kiezen voor de Euphorbia

De Euphorbia is een robuust geslacht en staat bekend om zijn unieke verschijning en relatief eenvoudige verzorging. Deze planten variëren sterk in vorm en grootte, van kleine kamerplanten tot grote struiken, wat ze geschikt maakt voor allerlei plekken en toepassingen in jouw interieur.

Euphorbia’s zijn bijzonder droogtetolerant; ideaal als jij niet altijd tijd hebt om regelmatig water te geven.

Daarnaast voegen Euphorbia’s een prachtig architectonisch element toe aan jouw interieur door de vaak stekelige en grillige vormen (tuinhandschoenen). Door de ongewone vormen en soms levendige kleuren, zijn ze perfect als opvallende blikvanger in minimalistische of modern interieur.

Sansevieria verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Sansevieria

Vrouwentong
5

Sansevieria, ook bekend als vrouwentong of slangenplant, is een geslacht van vetplanten die populair zijn vanwege hun gemak van verzorging en luchtzuiverende eigenschappen.

Deze planten zijn inheems in Afrika, Madagascar, en Zuid-Azië, en staan bekend om hun stijve, rechtopstaande bladeren die in diverse patronen en kleuren kunnen voorkomen. Sansevieria’s vereisen weinig water en gedijen goed in indirect licht.

 • Inheems in Afrika, Madagascar, en Zuid-Azië
 • Populair vanwege hun luchtzuiverende eigenschappen
 • Vereisen weinig water en gedijen goed in indirect licht
Sansevieria verzorging

Waarom kiezen voor de Sansevieria

De Sansevieria is een zeer onderhoudsarme kamerplant en staat bekend om haar duurzaamheid en luchtzuiverende eigenschappen. Met de strakke, rechtopstaande bladeren is ze een unieke blikvanger in elke kamer.

Deze kamerplant is ideaal voor kantoren en woningen waar weinig onderhoud gewenst is. Doordat de Sansevieria bijna nooit water nodig heeft, is dit ook een ideale keuze voor mensen die een druk leven leiden en geregeld vergeten water te geven. Maak eventueel gebruik van een vochtmeter voor kamerplanten om te voorkomen dat je teveel water geeft.

Nog een voordeel van de Sansevieria is de luchtzuiverende kwaliteiten, wat bijdraagt aan een schonere lucht in huis. De sanseveria produceert ’s nachts meer zuurstof dan overdag. Ideaal dus voor bijvoorbeeld de slaapkamer.

Epipremnum verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Epipremnum

Duivelsklimop, Drakenklimop
6

Epipremnum, vaak bekend als ‘duivelsklimop’ of ‘pothos’, is een geslacht van klim- of hangplanten die inheems zijn in de tropische bossen van Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan.

Deze planten zijn uiterst populair als kamerplanten vanwege hun gemakkelijke verzorging en vermogen om te gedijen in lage lichtomstandigheden. Ze staan ook bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen.

 • Inheems in Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan
 • Uiterst populair als kamerplanten vanwege gemakkelijke verzorging
 • Bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen
Epipremnum verzorging

Waarom kiezen voor de Epipremnum

De Epipremnum is geliefd vanwege zijn geringe onderhoud. Deze makkelijke kamerplant is ideaal voor zowel de beginnende als gevorderde plantenliefhebber, doordat ze prima gedijen met veel en weinig licht.

Ook wat betreft watergift is de Epipremnum geen moeilijke plant. Onregelmatig water geven is voor deze kamerplant geen probleem. Dit maakt hem de perfecte keuze voor mensen die soms vergeten om water te geven.

Door de aantrekkelijke, hartvormige bladeren is de Epipremnum een mooie toevoeging en passend bij elk interieur. De bladeren hebben vaak strepen van wit, geel of lichtgroen. Deze komen goed tot z’n recht in bijvoorbeeld een hangende pot of als klimmer langs muren of op een mosstok.

Plaats je de Epipremnum bovenop een boekenkast, dan kunnen de lange stengels prachtig naar beneden gedrapeerd worden. Epipremnum is naast een decoratieve plant, ook zeer nuttig voor het zuiveren van de lucht binnenshuis.

Peperomia verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Peperomia

Krokodillentranen
7

Peperomia is een geslacht van tropische, veelal kleine, kamerplanten die bekend staan om hun decoratieve bladeren en compacte vorm. Ze zijn inheems in Zuid-Amerika en gedijen goed in indirect licht met matige watergift.

Peperomia’s zijn populair vanwege de variëteit in bladvormen en -patronen, en omdat ze relatief eenvoudig te verzorgen zijn, waardoor ze perfect zijn voor kleine ruimtes of als bureauplant.

 • Inheems in Zuid-Amerika
 • Populair vanwege de variëteit in bladvormen en -patronen
 • Relatief eenvoudig te verzorgen
Peperomia verzorging

Waarom kiezen voor de Peperomia

De Peperomia is een makkelijke onderhoudsvriendelijke kamerplant die bijzonder geschikt is voor in een kleiner appartement of in kantoren.

Peperomia-soorten hebben maar weinig licht nodig om te kunnen groeien. Het liefst staan ze in halfschaduw of indirect licht. Ook wat betreft watergift zijn deze kamerplanten niet ingewikkeld. Zorg voor een licht vochtige grond, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zelfwaterende potten.

Peperomia’s zijn er in diverse vormen en kleuren, van diep groen tot roodachtig blad, en van geribbelde tot gladde bladeren. Dit zorgt ervoor dat ze voor elk interieur passend zijn. De compacte groeivorm maakt ze ideaal voor plekken zoals op bureaus of vensterbanken.

Bovendien zijn Peperomia’s zeer geschikt om te groeien in terrariums. Hierbij komt hun kleine vorm en interessante textuur goed naar voren.

Yucca verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Yucca

Palmlelie
8

Yucca is een geslacht van groenblijvende planten, variërend van kleine struiken tot grote bomen, inheems in Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.

Yucca’s staan bekend om hun stijve, puntige bladeren en de torenhoge bloemstengels die witte of crèmekleurige bloemen produceren. Ze zijn droogtetolerant en worden vaak gebruikt in xeriscaping en als sierplanten in droge tuinen.

 • Inheems in Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied
 • Bekend om hun stijve, puntige bladeren en torenhoge bloemstengels
 • Droogte-tolerant en vaak gebruikt in xeriscaping
Yucca verzorging

Waarom kiezen voor de Yucca

De Yucca is een uitstekende keuze voor zowel binnen- als buitentuinen (xeriscaping), vanwege zijn gemakkelijke verzorging en interessante looks.

Deze woestijnplant is zeer droogtetolerant en vereist een minimale hoeveelheid water. Ideaal voor mensen die niet altijd tijd hebben om veel aandacht aan hun planten te besteden. Gebruik een vochtmeter om te zorgen dat je niet teveel water geeft.

Yucca’s hebben maar weinig last van temperatuurschommelingen. Dat is prettig als jij de verwarming ’s nachts flink lager zet. Wat licht betreft kan de Yucca op verschillende plekken in huis, al heeft hij het liefst veel direct zonlicht.

De Yucca, met zijn statige vorm en exotische uitstraling, kun je binnenshuis prima gebruiken als opvallende eye-catcher. Ze doen het goed in grote moderne, minimalistische ruimtes. Denk aan kantoren of lofts met veel licht en grote ramen.

Tillandsia verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Tillandsia

Roze ananasplant
9

Tillandsia, beter bekend als luchtplant, behoort tot de bromeliafamilie en omvat soorten die epifytisch leven, voornamelijk in de bossen, bergen en woestijnen van Midden- en Zuid-Amerika.

Deze planten vereisen geen grond om te groeien, omdat ze vocht en voedingsstoffen uit de lucht halen. Tillandsias zijn populair in moderne decoraties en terraria vanwege hun unieke groeiwijze en geringe verzorgingseisen.

 • Behoort tot de bromeliafamilie
 • Vereisen geen grond om te groeien
 • Populair in moderne decoraties en terraria
Tillandsia verzorging

Waarom kiezen voor de Tillandsia

De Tillandsia is een fascinerende en vooral onderhoudsvriendelijke kamerplant. Ideaal voor plantenliefhebbers met weinig tijd. Deze planten absorberen vocht en voedingsstoffen door hun bladeren uit de lucht. Ideaal als jij geen gedoe wilt met potgrond.

Tillandsia’s vereisen zo nu en dan een sproeibeurt of een wekelijkse onderdompeling in water, afhankelijk van de luchtvochtigheid in hun omgeving. Ze gedijen het best in heldere, indirecte lichtomstandigheden, waardoor ze perfect zijn voor goed verlichte binnenruimtes.

Tillandsia’s kun je op allerlei creatieve manieren in je huis etaleren. Denk aan glazen bollen, op drijfhout of bevestigd aan muren als een echt levend kunstwerk.

Deze luchtplanten voegen een leuk exotisch tintje toe aan jouw interieur. Ideaal voor moderne, stedelijke interieurs met beperkte ruimte, zoals kleine appartementen of in kantoorruimtes waar geen ruimte is voor een traditionele pot.

Beaucarnea verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Beaucarnea

Olifantenpoot, Paardenstaartpalm
10

Beaucarnea, ook bekend als ‘olifantspoot’ of ‘paardenstaartpalm’, is afkomstig uit Oost-Mexico en staat bekend om zijn opvallende verdikte stam, die water opslaat en de plant zijn kenmerkende uiterlijk geeft. Deze stam zet uit in de vorm van een fles of olifantspoot aan de basis.

Beaucarnea soorten, zoals Beaucarnea recurvata, zijn populair als kamerplanten vanwege hun droogtetolerantie en unieke vorm.

 • Afkomstig uit Oost-Mexico
 • Staat bekend om de opvallende verdikte stam
 • Populair als droogtetolerante kamerplant
Beaucarnea verzorging

Waarom kiezen voor de Beaucarnea

De Beaucarnea is een opvallende, maar vooral ook gemakkelijk te verzorgen kamerplant. Als jij een unieke look aan jouw huis wilt toevoegen, dan is Beaucarnea met zijn dikke opgezwollen stam een goede optie.

Doordat deze kamerplant water kan opslaan in zijn dikke stam, vereist hij slechts sporadisch water. Ideaal natuurlijk voor mensen die minder tijd hebben of als je minder vaak thuis bent.

De unieke uitstraling van deze kamerplant kan je gebruiken als eye-catcher in elk interieur. De plant past goed in hoeken of naast meubels waar hij voldoende ruimte heeft om zijn bladeren te spreiden.

De Beaucarnea kan in de natuur wel 5 tot 6 meter hoog kan worden. In jouw huiskamer zal het zo’n vaart niet lopen, maar evengoed doe je er goed aan te kiezen voor potten voor grote kamerplanten.

Philodendron verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Philodendron

Heartleaf
11

Philodendron is een geslacht van tropische planten, voornamelijk inheems in de regenwouden van Zuid-Amerika. Deze planten zijn geliefd om hun sierlijke bladeren en er zijn zowel klimmende als niet-klimmende soorten.

Philodendrons vereisen indirect licht en regelmatige watergift, en staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen, wat ze tot een ideale keuze maakt voor binnenhuisbeplanting.

 • Inheems in de regenwouden van Zuid-Amerika
 • Geliefd om hun sierlijke bladeren en luchtzuiverende eigenschappen
 • Omvat zowel klimmende als niet-klimmende soorten
Philodendron verzorging

Waarom kiezen voor de Philodendron

De Philodendron is een populaire keuze onder kamerplantenliefhebbers. Dit komt doordat hij relatief eenvoudig te verzorgen is.

Ook de aanpasbaarheid wat betreft lichtomstandigheden is een voordeel. Dit maakt de Philodendron ideaal voor ruimtes die wellicht minder natuurlijk licht krijgen, zoals appartementen of kantoren.

Doordat Philodendrons tolerant zijn voor een onregelmatige watergift, zijn ze zeer geschikt als je minder vaak thuis bent. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van zelfwaterende potten om helemaal geen omkijken te hebben naar deze plant.

Het grote voordeel van Philodendrons is de snelle groei en de echte jungle achtige sfeer die ze toevoegen in huis. Laat ze groeien op een mosstok of zet ze vast aan de muur om een groene wand te creëren. Je kunt ze natuurlijk ook goed als hangplanten gebruiken.

Pachira verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Pachira

Geldboom
12

Pachira, ook bekend als watercacao of geluksboom, is een geslacht van tropische planten die voornamelijk voorkomen in Midden- en Zuid-Amerika. Deze planten, met hun opvallende gevlochten stammen en weelderige bladeren, worden vaak als sierplanten binnenshuis gehouden.

Ze staan bekend om hun vermogen in waterrijke omgevingen te gedijen en vereisen relatief weinig onderhoud.

 • Voornamelijk voorkomend in Midden- en Zuid-Amerika
 • Bekend als sierplanten met gevlochten stammen
 • Gedijen in waterrijke omgevingen
Pachira verzorging

Waarom kiezen voor de Pachira

De Pachira is een favoriet onder kamerplanten vanwege zijn opvallende gevlochten stam en relatief eenvoudige verzorging. Deze plant is ideaal voor binnenshuis omdat hij niet veel licht nodig heeft en zich goed aanpast aan minder lichte omstandigheden.

De Pachira is ook zeer vergevingsgezind wat betreft water geven en kan enige tijd overleven als de grond tussen de gietbeurten uitdroogt. Dit maakt de plant bijzonder geschikt voor startende plantenliefhebbers of als je minder vaak thuis bent.

De Pachira is naast de gevlochten stam, ook geliefd om de weelderige, glanzende bladeren. Deze plant kan je daarom goed gebruiken als eye-catcher in jouw woonkamer.

Daarnaast wordt de Pachira in sommige culturen beschouwd als een symbool van geluk en welvaart (vandaar de bijnaam geldboom). Dit maakt het een populaire keuze als je een kamerplant cadeau wilt doen.

Strelitzia verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Strelitzia

Paradijsvogelplant
13

Strelitzia, ook bekend als paradijsvogelplant, is een geslacht van tropische planten inheems in Zuid-Afrika. Deze planten zijn geliefd om hun spectaculaire bloemen die lijken op de kleurrijke vogels waarnaar ze zijn vernoemd.

Strelitzia vereist veel licht en een vochtige, maar goed doorlatende grond. Ze zijn populair in warme klimaten als buitenplanten en als snijbloemen vanwege hun lange houdbaarheid.

 • Inheems in Zuid-Afrika
 • Geliefd om hun spectaculaire, vogelachtige bloemen
 • Populair als buitenplanten in warme klimaten
Strelitzia verzorging

Waarom kiezen voor de Strelitzia

De Strelitzia is een relatief makkelijk te verzorgen plant. Door de prachtige opvallende bloemen voeg je ook een echt exotisch tintje toe aan jouw woonkamer.

Ondanks zijn voorkeur voor helder licht, is de Strelitzia verrassend robuust en kan hij ook goed in minder ideale lichtomstandigheden overleven. Ook kun je de potgrond tussen gietbeurten het beste laten uitdrogen. Ideaal als jij wat vaker van huis bent en minder vaak water kunt geven.

Door gebruik te maken van een vochtmeter, weet jij zeker dat je niet te vaak water geeft en voorkom je wortelrot.

Strelitzia’s staan bekend om de spectaculaire bloemen. Deze lijken op het kleurrijke gevederte van een vogel, waardoor ze graag gebruikt worden als decoratie.

De grote, puntige bladeren voegen daarnaast een weelderige, groene achtergrond toe die goed past in ruime woonkamers, serres, en als decoratieve planten in openbare ruimtes zoals hotels en kantoren.

Opuntia verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Opuntia

Schijfcactus
14

Opuntia, ook bekend als de schijfcactus of vijgencactus, is een geslacht van cactussen die inheems zijn in Amerika. Deze cactussen zijn herkenbaar aan hun platte, schijfvormige segmenten en kunnen eetbare vruchten produceren, bekend als ‘cactusvijgen’.

Opuntia’s zijn droogtetolerant en vereisen veel zonlicht, waardoor ze ideaal zijn voor droge tuinen of als onderdeel van een succulentencollectie.

 • Inheems in Amerika
 • Kan eetbare vruchten produceren, bekend als 'cactusvijgen'
 • Ideaal voor droge tuinen
Opuntia verzorging

Waarom kiezen voor de Opuntia

De Opuntia is een opmerkelijke plant binnen de cactusfamilie. Dit komt door zijn unieke verschijning met platte, schijfvormige pads die vaak bedekt zijn met stekels (tuinhandschoenen). Het is een makkelijke kamerplant, zoals eigenlijk alle cactussen.

Deze planten zijn extreem droogtetolerant en vereisen maar weinig water. Cactussen zijn daarom bijna een soort set-and-forget planten, wat hen ideaal maakt voor mensen die vaak vergeten te wateren.

Opuntia’s zet je het liefst op een plek met veel direct zonlicht, zoals zonnige vensterbanken, serres, of buitentuinen in warmere klimaten. Het zijn ideale planten voor bijvoorbeeld xeriscaping en doen het goed in rotstuinen of woestijnlandschappen.

Ficus verzorging
Standplaats:
Water:
Giftig:
Luchtzuiverend:
Verzorging:

Ficus

Vioolbladplant, Rubberboom
15

Ficus is een groot geslacht van tropische planten, bomen, struiken en wijnstokken, waaronder de bekende Ficus benjamina (treurvijg) en Ficus elastica (rubberplant).

Deze planten zijn populair als kamerplanten vanwege hun vermogen om in diverse lichtomstandigheden te gedijen en voor hun luchtzuiverende kwaliteiten. Ficus soorten vereisen regelmatige watergift maar zijn gevoelig voor overbewatering.

 • Een groot geslacht van tropische planten
 • Populair als kamerplanten en voor luchtzuiverende kwaliteiten
 • Gevoelig voor overbewatering
Ficus verzorging

Waarom kiezen voor de Ficus

De Ficus is een populaire keuze onder kamerplantliefhebbers en niet onterecht. Deze plant heeft vaak prachtige grote bladeren (vioolbladplant) en biedt verschillende soorten van kleine struiken tot grote bomen.

Belangrijk voor een Ficus is om een consistente watergift te hanteren, waarbij de grond licht vochtig blijft. Je kunt hierbij gebruik maken van zelfwaterende potten.

Ficussen voegen met hun sierlijke bladeren en vaak indrukwekkende groeivormen een stijlvolle touch toe aan elk interieur. Ze zijn bijzonder effectief in grote ruimtes waar hun volle, vertakte structuren goed tot hun recht komen.

Verder is de luchtzuiverende eigenschap van de Ficus een bijkomend voordeel, waardoor deze planten niet alleen decoratief maar ook functioneel zijn in het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit.

Deel je mening of stel een vraag