Begonia

Stippenbegonia
Begonia verzorging
Verzorging: Moeilijk
Familie: Begoniaceae
Handige / leuke weetjes:
 • Veel bloeiende plantensoorten
 • Opvallende bladeren en kleurrijke bloemen
 • Vereisen goed gedraineerde grond

Begonia’s vormen een groot geslacht van bloeiende planten uit de tropische en subtropische gebieden van de wereld. Ze zijn geliefd vanwege de opvallende bladeren en kleurrijke bloemen, die ze een populaire keuze maken voor kamerplanten, tuinbedden en hangmanden. Begonia’s vereisen goed gedraineerde grond en bescherming tegen direct zonlicht en extreme temperaturen.

Begonia verzorging in het kort
Halfschaduw, Indirect zonlicht
Veel water
Vaak snoeien
18-29 graden (tropisch)
Tweejaarlijks verpotten
Bladstek, Rizoomstek, Scheuren, Stengel- / stamstek
Tropisch, Turf
Hoog risico op ziekten
Botrytis, Meeldauw, Wortelrot
Hoog risico op giftigheid
Gemiddelde luchtvochtigheid
Gemiddelde groei

Op deze pagina vind je tips voor de verzorging van de Begonia kamerplant, ook wel Stippenbegonia genoemd. Daarnaast vind je informatie over Begonia soorten, mooie alternatieven en bekijk je video's met handige tips.

Begonia verzorging

Algemene verzorging

Begonia’s zijn geliefd om hun prachtige bladeren en bloemen, die in verschillende kleuren en vormen komen. Ze geven de voorkeur aan helder, indirect licht maar kunnen schade ondervinden van te veel direct zonlicht, vooral tijdens de hete middaguren. Een oost- of westgericht raam is het meest geschikt.

Begonia’s vereisen een vochtige grond, maar overbewatering moet vermeden worden. Laat de bovenste laag van de grond uitdrogen voor je opnieuw water geeft. Hoge luchtvochtigheid is bevorderlijk voor de groei, dus overweeg de plant regelmatig te besproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Voed begonia’s tijdens het groeiseizoen om de twee weken met een halfverdunde bloeiende plantenmest.

Lees hieronder uitleg per categorie voor de verzorging van de Begonia.

Standplaats

Begonia soorten kunnen variëren in hun lichtbehoeften, maar de meeste soorten doen het het beste in helder, indirect licht. Ze kunnen worden geplaatst op een standplaats 1 tot 2 meter van een raam op het oosten of westen.

Sommige begonia’s met bijzonder kleurrijk blad kunnen baat hebben bij een beetje meer licht om hun bladkleur te versterken, maar direct zonlicht moet worden vermeden om bladverbranding te voorkomen. Te weinig licht kan leiden tot leggy groei en verlies van bladkleur.

 • Halfschaduw - Halfschaduwplanten hebben behoefte aan een mix van zachte zon en schaduw. Goede plekken zijn oostelijke of westelijke raampartijen, met drie tot zes uur volle zon per dag.
 • Indirect zonlicht - Planten die indirect zonlicht nodig hebben, floreren in helder licht zonder directe blootstelling aan de zon, zoals dichtbij een raam op het oosten of westen, of iets verder van een zuidelijk raam, met vijf tot zes uur helder, indirect licht.

Water

Begonia vereist een gelijkmatig vochtige grond zonder dat deze doorweekt raakt. Het beste is om regelmatig een beetje water in plaats van veel water in één keer.

Tijdens het groeiseizoen is het meestal voldoende om de plant eens per week water te geven, maar zorg ervoor dat overtollig water goed kan weglopen.

In de herfst en winter kan de frequentie van het water geven worden teruggeschroefd naar eens in de twee weken, afhankelijk van de luchtvochtigheid binnenshuis en hoe snel de grond uitdroogt.

 • Veel water - Planten die veel water nodig hebben, kunnen het beste bijna dagelijks of meerdere keren per week water krijgen (afhankelijk van het seizoen). Vooral tijdens het groeiseizoen is een licht vochtige grond belangrijk. Als de bovenste laag droog aanvoelt, heeft de plant waarschijnlijk water nodig.
Belangrijk - Stem de watergift altijd af op de standplaats (oost, west, noord, zuid) en afstand tot het raam.

Temperatuur

Vereist warme, vochtige omstandigheden die vergelijkbaar zijn met tropische regenwouden.

 • Tropisch - Warme temperaturen variërend van 18°C tot 29°C. Ideaal voor de meeste gangbare kamerplanten afkomstig uit tropische regio's, en biedt warmte en vochtigheid vergelijkbaar met hun natuurlijke habitat.

Grondsoort

Heeft goed drainerende, rijke grond met hoge luchtvochtigheid nodig.

 • Tropisch - Rijk aan organisch materiaal met goede drainage, ontworpen voor tropische kamerplanten die gedijen in consistent vochtige maar goed doorlatende grondomstandigheden.
 • Turf - Bevat veenmos als het belangrijkste component, met uitstekende vochtretentie en zuurgraad ideaal voor zuurminnende planten zoals varens en Afrikaanse viooltjes.

Luchtvochtigheid

Geeft de voorkeur aan matige tot hoge luchtvochtigheid maar kan een scala verdragen.

 • Gemiddeld - Gemiddelde luchtvochtigheid: Valt doorgaans binnen het bereik van 40% tot 60%. Deze range is vaak ideaal voor een breed scala aan kamerplanten, waarbij de omstandigheden in veel van hun inheemse habitats worden nagebootst, die een balans vinden tussen te droge en te vochtige omgevingen.

Snoeien

Regelmatig snoeien om dode bloemen/bladeren te verwijderen en de bossigheid en bloei te bevorderen.

 • Hoog - Planten met een hoge snoeibehoefte moeten mogelijk vaker worden gesnoeid, soms zelfs elke maand, om overgroei te beheersen, lucht- en lichtcirculatie te verbeteren en een weelderige groei te bevorderen. Dit is met name van belang voor snelgroeiende en vormgevoelige planten.

Ziekten

Gevoelig voor verschillende schimmelziekten door vochtigheid en vochtvoorkeuren.

 • Hoog - Kamerplanten in de hoge categorie zijn zeer gevoelig voor ziekten en kunnen gemakkelijk worden aangetast door een reeks van ziekteverwekkers, waaronder schimmels, virussen en bacteriën. Deze planten vereisen constante waakzaamheid, strikte hygiënemaatregelen, en vaak specifieke omgevingscondities (zoals vochtigheidsgraad en temperatuur) om gezond te blijven.
 • Botrytis - Een schimmelziekte, ook bekend als grauwe schimmel, die bloemen en bladeren aantast, vooral in koele, natte omstandigheden.
 • Meeldauw - Een schimmelziekte die bladeren bedekt met een witte of grijze poederachtige film, die fotosynthese beïnvloedt.
 • Wortelrot - Een schimmelconditie veroorzaakt door te veel water geven, leidend tot het verval van de wortels in anaerobe omstandigheden.

Groei

Variëert per soort, maar veel kamerplanten groeien met een matig tempo.

 • Gemiddeld - Kamerplanten in de gemiddelde categorie groeien met een gestage snelheid en kunnen in de loop van een seizoen of jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe groei vertonen. Deze planten vereisen mogelijk regelmatig onderhoud, zoals snoeien en verpotten, om hun gezondheid en vorm te behouden.

Giftig

Bevat oxalaatkristallen; kan orale irritatie en nierproblemen veroorzaken.

 • Hoog - Kamerplanten met een hoog giftigheidsrisico zijn zeer gevaarlijk en kunnen ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood veroorzaken bij inname.

  Deze planten moeten met de grootste zorg worden behandeld en mogen nooit binnen bereik van kinderen of huisdieren staan.

Verpotten

Afhankelijk van de soort, maar over het algemeen langzame tot gematigde groei.

 • Tweejaarlijks - Planten die elke twee jaar of tweejaarlijks moeten worden verpot, groeien langzamer of zijn tevreden met hun ruimte voor een langere periode.

  Deze categorie bevat vaak planten die een stabielere omgeving prefereren en waarbij te frequent verpotten stress verhoogd en de gezondheid schaadt. Het is nog steeds belangrijk om te zorgen voor verse aarde en ruimte voor wortelgroei, maar de noodzaak hiervoor doet zich minder vaak voor.

  Het vroege voorjaar is de ideale tijd om te verpotten, waardoor de plant tijdens het actieve groeiseizoen kan profiteren van de nieuwe omgeving en voedingsstoffen.

Stekken

 • Bladstek - Dit is een methode waarbij een blad (of een deel ervan) wordt gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Het afgesneden blad wordt in potgrond of water geplaatst totdat het wortels ontwikkelt. Geschikt voor succulenten en sommige kamerplanten.
 • Rizoomstek - Deze methode gebruikt delen van het rizoom, de horizontaal groeiende ondergrondse stam, om planten te vermeerderen. Het rizoom wordt in segmenten gesneden en elk segment kan uitgroeien tot een nieuwe plant.
 • Scheuren - Deze methode houdt in dat een plant voorzichtig uit de pot wordt gehaald en de wortelkluit in twee of meer delen wordt gescheiden. Elk deel wordt dan als een nieuwe plant geplant. Geschikt voor veel vaste planten.
 • Stengel- / stamstek - Bij deze methode wordt een stuk van de stengel of stam afgesneden en geplant om een nieuwe plant te vormen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij planten die geen duidelijke bladeren hebben om te stekken.

Begonia video's

5 Things You Ought To Know About BEGONIA Care!

Indoor Begonia Care Guide 🌿// Garden Answer

Begonia alternatieven

Plantensoort Bijnaam Water Standplaats Giftig Luchtzuiverend Verzorging

Aeschynanthus

Lipstickplant

Spathiphyllum

Lepelplant, vredeslelie

De bovenstaande lijst met alternatieven voor de Begonia kamerplant, is samengesteld op basis van waterbehoefte, standplaats en plantensoort categorie.

Begonia soorten

kamerplanten

Begonia Maculata

kamerplanten

Begonia Masoniana Rock

kamerplanten

Begonia Rex Chayo

kamerplanten

Begonia Rex Escargot

kamerplanten

Begonia Rex Hugh Mclauchlan

kamerplanten

Begonia Rex Red Heart

kamerplanten

Begonia Rex Red Jive

Must-haves om jouw Begonia te verzorgen

Stekken & snoeien

Bekijken

Potgrond & voeding

Bekijken

Gieters & bewatering

Bekijken

Potten & hangers

Bekijken

Meten is weten

Bekijken